Μ. Θεοχάρη: Απαραίτητα τα μέτρα στήριξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας


   Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη με θέμα την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ένας σημαντικός κλάδος του πρωτογενή τομέα, αυτός της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα χρηματοδότησης.

Η παντελής αδυναμία άντλησης κεφαλαίου από τις τράπεζες με σκοπό τον εφοδιασμό ζωοτροφών και άλλων σκοπών που εξυπηρετούν στην εύρυθμη λειτουργία των μονάδων έχει ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ζώων να υποσιτίζεται, ενώ πολλές μονάδες δεν μπορούν να αναπληρώσουν των ζωικό πληθυσμό που απομακρύνουν λόγω γήρατος ή άλλων προβλημάτων.

Έτσι παρατηρείται μια συνεχής και αυξανόμενη πτώση της παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση των παραγωγών αλλά και για την εθνική μας οικονομία σε αυτήν τη δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγελαδοτροφίας κατέθεσε πρόταση, με την οποία ζητά εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να δανειοδοτούνται οι παραγωγοί ανεξαρτήτως Τειρεσία, δεδομένου ότι το 80% των παραγωγών είναι ήδη σε αυτόν. Τα δάνεια να είναι μεγίστης διάρκειας 24 μηνών και να αποπληρώνονται με μηνιαία εκχώρηση αξίας γάλακτος μέσω των γαλακτοβιομηχανιών. Το ύψος του δανείου να είναι 500 ευρώ για κάθε παραγωγικό ζώο της κάθε μονάδας, στοιχείο που θα αποδεικνύεται με βάση το κτηνοτροφικό μητρώο.

Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης θα ενισχύσει τον κλάδο, διότι θα συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής που τόσο χρειάζεται η χώρα μας σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Άλλωστε τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα αποτελούν βασικά προϊόντα εξαγωγής που κατέχουν περίοπτη θέση ως προς την γεύση και την ποιότητα στην παγκόσμια αγορά.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1. Προτίθεται το Ελληνικό Δημόσιο να παράσχει εγγυήσεις στις Τράπεζες ώστε να μπορούν οι αγελαδοτρόφοι να δανειοδοτούνται προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος και να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση;
  • 2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να καταρτιστεί ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, έτσι ώστε να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης στην εγχώρια αγορά αλλά συγχρόνως και εξαγωγός χώρα;»

 

Προηγούμενο άρθρο Σήμερα στις 19:00 όλα τα παιδιά στο παυσίλυπο
Επόμενο άρθρο Αρχίζουν τα «Τιτάνεια 2011» στον Παλαμά