Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Καρδίτσας για τα παρακάτω:
Βλαστικό στάδιο καλλιέργειας
Την εποχή αυτή συνυπάρχουν στα βαμβακόφυτα καρύδια διαφόρων ηλικιών.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
Οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμάνθηκαν σε όλες τις περιοχές σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε περιοχές της Π.Ε. Καρδίτσας έδειξαν την παρουσία προνυμφών (σκουληκιών) διαφόρων σταδίων σε ορισμένες βαμβακοφυτείες και κατά τοποθεσίες. Ιδιαίτερα στις περιοχές Μακρυχωρίου και Κοσκινά έδειξαν την παρουσία αυγών και πολύ μικρών προνυμφών, στα τρυφερά μέρη των φυτών.
Η κατάσταση από περιοχή σε περιοχή και από αγροτεμάχιο σε αγροτεμάχιο διαφοροποιείται ανάλογα με την πρωιμότητα της φυτείας και τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Συστάσεις: Το πράσινο σκουλήκι είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμη σοβαρή ζημιά στην παραγωγή και ιδιαίτερα στις όψιμες καλλιέργειες.
Για τον λόγο αυτό οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να εφησυχάζουν και ανεξάρτητα από τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οφείλουν να προβαίνουν σε επιτόπιο έλεγχο της καλλιέργειας κάθε 2-3 ημέρες και να προβαίνουν σε άμεσο ψεκασμό , μόνο στην περίπτωση που διαπιστώνουν πάνω από 3-4 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) στα 100 φυτά. Η επιλογή των προς εξέταση φυτών να είναι τυχαία και σε όλη την έκταση του χωραφιού.
Ο ψεκασμός να γίνεται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα διαφορετικής χημικής ομάδας από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στον προηγούμενο ψεκασμό.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
Οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων γενικά κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Λεύκης που παρατηρήθηκε σχετικά αυξημένος αριθμός συλλήψεων ακμαίων ρόδινου σκουληκιού.
Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν δεν έδειξαν την παρουσία ζωντανών προνυμφών.
Συστάσεις: Ο κίνδυνος σημαντικής ζημιάς της παραγωγής από το ρόδινο σκουλήκι είναι υπαρκτός , άμεσος και δυστυχώς λιγότερο ορατός σε σχέση με το πράσινο σκουλήκι. Για το λόγο αυτό οι καλλιεργητές δεν πρέπει να εφησυχάσουν και παράλληλα με τον επιτόπιο έλεγχο της καλλιέργειας για το πράσινο σκουλήκι, να προβαίνουν σε τυχαία δειγματοληψία και εξέταση τουλάχιστον 100 καρυδιών ηλικίας 2─3 εβδομάδων, συλλεγμένων από όλη την έκταση του αγρού. Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθούν πάνω από 5─8 προνύμφες ρόδινου σκουληκιού στα 100 καρύδια. Η εξέταση των καρυδιών θα πρέπει να είναι προσεκτική, διότι είναι δύσκολη η διάκριση της προσβολής καθώς και της προνύμφης στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της. Καλό είναι οι ψεκασμοί να διενεργούνται κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών, επειδή οι πεταλούδες δραστηριοποιούνται κατά τη νύκτα. Επισημαίνεται, ότι οι ψεκασμοί για το πράσινο σκουλήκι καταπολεμούν και το ρόδινο.
ΑΦΙΔΕΣ – ΑΛΕΥΡΩΔΕΙΣ – ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ
Σε ότι αφορά τις αφίδες , τον αλευρώδη και τους τετράνυχους, γενικά δεν παρατηρήθηκαν πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στην καλλιέργεια .
Έντονες προσβολές υπάρχουν μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις και σε ορισμένες από αυτές χρειάζεται άμεση χημική επέμβαση.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
•1) Δεν απαιτείται χημική επέμβαση ακόμη και στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται προσβολές, αλλά δεν βρίσκονται ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε αριθμό πάνω από το προαναφερθέντα όρια επέμβασης, για λόγους οικονομικούς αλλά και προστασίας των ωφέλιμων εντόμων και του περιβάλλοντος.
•2) Οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί, θα πρέπει να λούζονται πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό όλα τα μέρη του βαμβακόφυτου και κυρίως όλα τα καρποφόρα όργανα (καρύδια, χτένια, άνθη).
•3) Όπου χρειαστεί να γίνουν χημικές επεμβάσεις, αυτές να γίνονται μετά την δύση του ηλίου και κατά τις νυκτερινές ώρες, διότι οι πεταλούδες του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού δραστηριοποιούνται κατά τη νύκτα, αλλά και για την προστασία των μελισσών.
•4) Οι βαμβακοπαραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.
•5) Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την επιλογή των επεμβάσεων, σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής τους στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπενθυμίζεται στους καταστηματάρχες που διακινούν γεωργικά φάρμακα καθώς και στους παραγωγούς που τα χρησιμοποιούν ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνον με τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλ. 24413 55203-55206 & 24210 66525.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ