Στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, προβαίνουν σε ενημέρωση των καλλιεργητών για τα παρακάτω:
- – Βλαστικό στάδιο καλλιέργειας: Την εποχή αυτή συνυπάρχουν στα βαμβακόφυτα, άνθη και καρύδια
- – Πράσινο σκουλήκι: Μέχρι τώρα οι συλλήψεις ακμαίων στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων σε όλες τις περιοχές κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε περιοχές του νομού, δεν έδειξαν την παρουσία ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) σε χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια. Συστάσεις: οι βαμβακοκαλλιεργητές του νομού δεν πρέπει να εφησυχάσουν και ανεξάρτητα από τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, οφείλουν να προβαίνουν σε επιτόπιο έλεγχο της καλλιέργειας κάθε 2-3 ημέρες και να ψεκάζουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, μόνο στην περίπτωση που διαπιστώνουν πάνω από 3-4 ζωντανές προνύμφες πράσινου σκουληκιού στα 100 φυτά. Η επιλογή των φυτών να είναι τυχαία και από όλη την έκταση του αγρού. Αυτή την εποχή και για την προστασία των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού, καλό είναι οι παραγωγοί να αποφεύγουν τα ευρέως φάσματος εντομοκτόνα και να χρησιμοποιούν εκλεκτικά όπως διάφορα σκευάσματα του βακίλου, diflubenzuron και spinosad.
- – Ρόδινο σκουλήκι: Οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση την τοποθεσία Λεύκες του Προαστίου, όπου εκεί σε συλλήψεις ακμαίων του εντόμου εμφάνισαν μεταξύ 28/7 και 1/8 απότομη αύξηση και κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο οι επιτόπιες παρατηρήσεις και οι δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν δεν έδειξαν την παρουσία ζωντανών προνυμφών του ρόδινου σκουληκιού. Συστάσεις: Οι καλλιεργητές δεν πρέπει να εφησυχάσουν και παράλληλα με τον επιτόπιο έλεγχο της καλλιέργειας για το πράσινο σκουλήκι, να προβαίνουν σε τυχαία δειγματοληψία και εξέταση τουλάχιστον ηλικίας 2-3 εβδομάδων, συλλεγμένων από όλη την έκταση του αγρού. Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθούν πάνω από 5-8 προνύμφες ρόδινου σκουληκιού και 100 καρύδια. Η εξέταση των καρυδιών θα πρέπει να είναι προσεκτική, διότι είναι δύσκολη η διάκριση της προσβολής καθώς και της προνύμφης στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της. Καλό είναι οι ψεκασμοί να διενεργούνται κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών, επειδή οι πεταλούδες δραστηριοποιούνται κατά τη νύχτα. Επισημαίνεται ότι οι ψεκασμοί για το πράσινο σκουλήκι καταπολεμούν και το ρόδινο. Για την καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού, εκτός από τους ψεκασμούς με εντομοκτόνες ουσίες, είναι δυνατό αυτή την εποχή και υπό τις υπάρχουσες πληθυσμιακές πυκνότητες του εντόμου, να εφαρμοστεί η βιοτεχνική μέθοδος διατάραξης, της σύζευξης με φερομόνες. Επισημαίνεται ότι η μέθοδος αυτή παρ΄ όλο που είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα απαιτητική στην εφαρμογή της.
- – Άλλοι εχθροί: Σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκαν μικρής έκτασης προσβολές από τετράνυχους κυρίως στην περιφέρεια των βαμβακοφυτειών οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν μέτρα καταπολέμησης.
- – ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Για την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας
Ο Διευθυντής
Απόστολος Κρομμύδας