Πέμπτη 14 – Παρασκευή 15 – Σάββατο 16 Αυγούστου 2008.
Λίγα λόγια για το χωριό μας
Το χωριό Μεσενικόλας βρίσκεται στα ίχνη μιας αρχαίας μικρής πόλης της Θεσσαλιώτιδας, της Πολίχνας. Πριν καταστραφεί το οχυρό της Πολίχνας στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, είναι πιθανό ότι οι κάτοικοι μετά από μικρή μετακίνηση, λόγω κατολισθήσεων, έκτισαν το καινούργιο χωριό. Το όνομα προέρχεται από κάποιον νοικοκύρη του χωριού, που οι Φράγκοι ονόμαζαν Μεσιέ – Νικόλα. Ο ίδιος ίσως να έφερε στην περιοχή την αμπελοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», η οποία δεν καλλιεργείται σε άλλη περιοχή της χώρας μας.
Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από τον πρωτοστάτορα της Αχαϊας Νικολά Σαντομέρ τον ΙΙΙ, ο οποίος ως αρχηγός 40.000 περίπου ανδρών, έφθασε στην περιοχή μας το 1304, για να ξαναπάρει το κάστρο του Φαναρίου από τη βασίλισσα της Ηπείρου Άννα. Επειδή όμως δεν έγινε τελικά πόλεμος, αφού η βασίλισσα της Ηπείρου Άννα συνθηκολόγησε, το στράτευμα ήταν πια άχρηστο και διαλύθηκε στη Θεσσαλία. Είναι λοιπόν πιθανό ένα τμήμα του στρατεύματος να ανέβηκε στην πρώτη οροσειρά των Αγράφων και να εγκαταστάθηκε στον οικισμό που βρήκε, ονομάζοντάς τον Μεσενικόλα, από το μικρό όνομα του αρχηγού της εκστρατείας.
Ο Μεσενικόλας όπως και η υπόλοιπη περιοχή, από το 1525, που υπογράφηκε η περίφημη συνθήκη της αυτονομίας των Αγράφων έζησε σε καθεστώς αυτοδιοίκησης μέχρι και την εποχή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος καταπατώντας τη συνθήκη το 1790, κατάλυσε την αυτονομία των Αγράφων. Το 1833 με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ο Μεσενικόλας ορίσθηκε έδρα της Αστυνομικής Διοίκησης Νεβρόπολης (ΚΟΛ) και από τότε αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 βρίσκει το Μεσενικόλα με 961 κατοίκους και το χωριό αμέσως γίνεται η πρωτεύουσα του Δήμου Νεβροπόλεως. Στο Δήμο Νεβροπόλεως συμπεριλαμβάνονται τα χωριά: Βουνέσι (Μορφοβούνι), Κερασιά, Στουγκο (Κρυονέρι), Μπεζούλα (Πεζούλα), Σερμενικο (Φυλακτή), Νεοχώρι, Πορτίτσα, Αγ. Γεώργιος, Μπλάσδο (Μοσχάτο) και Ιερά Μονή Κρυεράς Πηγής (Μονή Κορώνας).
Μετά το 1924 στο Μεσενικόλα εγκαθίσταται και κατοικεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ο καταγόμενος από το Μορφοβούνι στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας. Στην περίοδο της φασιστικής κατοχής οι Μεσενικολίτες μαζί με τους κατοίκους των άλλων χωριών της περιοχής, εντάσσονται ενεργά στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 1943 οι Ιταλοί να κάνουν επιδρομή στην περιοχή και να κάψουν τα χωριά. Η αναγκαστική μετακίνηση απ’ το στρατό στην περίοδο αυτή όλων των κατοίκων του Μεσενικόλα στη Μητρόπολη, σε συνάρτηση με την καταστροφή των αμπελιών από την φυλλοξήρα και το κύμα αστυφιλίας που ακολούθησε, οδηγούν το Μεσενικόλα, όπως και όλα τα χωριά της περιοχής σε δημογραφική συρρίκνωση.
Λίγα λόγια για το κρασί μας
Σήμερα ο Μεσενικόλας είναι αναμφισβήτητα το πιο ζωντανό χωριό του δήμου Πλαστήρα με αξιόλογη οικονομική δραστηριότητα που βασίζεται κυρίως στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή των φημισμένων κρασιών του χωριού. Η αναγνώριση του κρασιού «Μαύρο Μεσενικόλα»ως κρασί ονομασίας προέλευσης ανωτέρας ποιότητας ανοίγει νέες προοπτικές. Η προέλευση της ποικιλίας αυτής είναι άγνωστη. Κατά μία εκδοχή αναπτύχθηκε με την εξέλιξη κάποιας παλιάς ντόπιας ποικιλίας. Κατά μία άλλη εκδοχή η ποικιλία αυτή μεταφέρθηκε στην περιοχή στα χρόνια της Φραγκοκρατίας από τους κατακτητές. Όπως και να έγινε, η ποικιλία αυτή μαζί με το «μπατίκι»έκανε τον Μεσενικόλα φημισμένο για τα κρασιά του.
Είναι ποικιλία μετρίως παραγωγική, ευαίσθητη στην ανθόρροια και το ωϊδιο ανθεκτική όμως στην ξηρασία, τον περονόσπορο και το βοτρύτη. Κάνει σταφύλι μέσου μεγέθους, κωνικό ή κυλινδοκωνικό, συνήθως διπλό και πυκνό. Η ρόγα, που όταν ωριμάσει καλά έχει μαύρη φλούδα, είναι σφαιρική, μέτριας σκληρότητας, πλούσια σε τανίνη, φτωχή σε οξέα, με σάρκα χυμώδη, άχρωμη και γλυκιά.
Η ωρίμανση ολοκληρώνεται στο τέλος του Σεπτέμβρη.
Η παραγωγή κυμαίνεται σε 700-1000 κιλά ανά στρέμμα στους ξηρικούς αμπελώνες. Η ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα» όταν οινοποιηθεί σωστά δίνει οίνους ποιότητας με λεπτά αρώματα.
Σήμερα με ανάμιξη της ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» 70% με τις ποικιλίες Syrah και Carignan 30% παράγεται το κρασί ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας (V.Q.P.R.D) «Μεσενικόλα».
Πριν από μερικά χρόνια εντοπίσθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών κοντά στο Μεσενικόλα ένα φυτό μοναδικό στον κόσμο.
Το φυτό αυτό είναι ένα Κενταύριο (γένος Centaurea) και επειδή βρέθηκε στο Μεσενικόλα ονομάστηκε Κενταύριο του Μεσενικόλα. (Centaurea Messenicolasiana) Είναι ένα σπάνιο ετήσιο αυτοφυές φυτό, που φυτρώνει στις παρυφές του δρόμου που οδηγεί στο Μεσενικόλα, από τη βρύση Αγορίτσα μέχρι τη Γιορτή Κρασιού και θεωρείται ότι είναι ένα είδος προς εξαφάνιση.
Χαρακτηριστικά σημεία του Μεσενικόλα που δεν πρέπει να ξεχάσετε να δείτε
Την Κεντρική Πλατεία με τους υπεραιωνόβιους πλατάνους της
Την επιβλητική εκκλησία στο κέντρο του χωριού
Τα παλιά πέτρινα αρχοντικά
Τις «Βρύσες» και τον Άγιο Νικόλαο
Τον πλάτανο και τη βρύση «Καρβούνη» με την υπέροχη θέα
Το Κρυόρεμα
Τα βυζαντινά εξωκλήσια της Ζωοδόχου Πηγής και Αγ. Δημητρίου
Την Ιερά Μονή Κορώνας
Τα παραλίμνια λιβάδια στο «Πετράλωνο», «Μεσοράχη», «Άνθη».
Λίγα λόγια για τη γιορτή
Διοργανώνεται για 25η χρονιά και φέτος με το ίδιο μεράκι και ζήλο και με την υποστήριξη των:
– Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
– Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Μεσενικόλα
– Νομαρχία Καρδίτσας
– Δήμος Πλαστήρα
– Τοπικό Συμβούλιο Μεσενικόλα
– Σύλλογος Μεσενικολιτών Αθήνας
– Σύλλογος Μεσενικολιτών Καρδίτσας
– Αγροτικός Συν/σμος Μεσενικόλα
Λίγα λόγια από τον πρόεδρο του Τ.Σ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που διοργανώνουν για 25η συνεχή χρονιά τη φετινή «Γιορτή Κρασιού & τσίπουρου Μεσενικόλα 2008» καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της. Πάντα στο ίδιο όμορφο, καταπράσινο και δροσερό περιβάλλον στη θέση «Καστανιές». Στις 14,15, 16 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από εκλεκτές ορχήστρες, με δημοτικά, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Καλή διασκέδαση Δημήτριος Μηλίτσης Πρόεδρος Δ.Δ. Μεσενικόλα