ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ- Οργανωτικές αδυναμίες και εξοικονόμηση Πόρων


 Μετά τα τόσα δεινά που βρήκαν τον τελευταίο καιρό το νομό μας (κατάργηση-συγχώνευση σχολείων, αναστολή λειτουργίας ΤΕΙ Δασοπονίας, συγχώνευση κλινικών Νοσοκομείου Καρδίτσας, κλείσιμο ΔΟΥ στους δήμους,  υποβάθμιση Σιδηροδρομικού Σταθμού Καρδίτσας κλπ), το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη με πρόσφατη απόφασή του. Αφορά στο κλείσιμο των Κέντρων Περιβαλλοντικών Εκπαίδευσης λόγω «οργανωτικών αδυναμιών και εξοικονόμηση πόρων». Σύμφωνα με ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων, το Υπουργείο κλείνει 22 από τα 64 ΚΠΕ που λειτουργούν στη χώρα και πιθανότατα ανάμεσα σε αυτά να είναι και τα ΚΠΕ Νεοχωρίου και Μουζακίου στο Νομό μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και να συγχωνεύσει, με αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) από τα 64 που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση κλείνει πάνω από το ένα τρίτο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Για την απόφαση αυτή επικαλείται «οργανωτικές αδυναμίες» και «εξοικονόμηση».  Όλη κι όλη η «εξοικονόμηση» είναι όμως οι μισθοί των 100 εκπαιδευτικών που στελέχωναν τα Κέντρα που κλείνει, καθώς τα έξοδα λειτουργίας τους καλύπτονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οπότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

  • Είτε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Είτε επιλέγει πολιτικά να υποβαθμίσει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Όποιο από τα δύο κι αν συμβαίνει, είναι καταδικαστέο και ανησυχητικό. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι πρόκειται για πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης, που χρησιμοποίησε την περιβαλλοντική ευαισθησία ως προεκλογική σημαία ευκαιρίας για να εκλεγεί, και τώρα τη διαγράφει ολοκληρωτικά.

Η υποβάθμιση αυτή έρχεται την ίδια περίοδο με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και να διευκολύνει fast track επενδύσεις μεγάλων συμφερόντων αγνοώντας τους περιβαλλοντικούς όρους, καταργώντας τις περιβαλλοντικές μελέτες, εκποιώντας με βίαιες αλλαγές χρήσεων γης ελεύθερους χώρους, παραλίες και τη φύση της χώρας. Εντυπωσιακό είναι ότι περιοχές – «φιλέτα» για τέτοια συμφέροντα, είτε μένουν χωρίς καθόλου Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθόλου (Ρόδος, Χανιά), είτε καταργείται πάνω από 50% των ΚΠΕ που είχαν μέχρι τώρα: ενδεικτικά στην Κρήτη, όπου επιδιώκεται η επαναφορά της αμαρτωλής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο μαζί με άλλες παρόμοιες, καταργούνται 4 από τα 7 υπάρχοντα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .

Η προστασία της φύσης, η στροφή στην τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων, την ανανεώσιμη  ενέργεια, την αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν διέξοδο απέναντι στο χρέος και τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Αν η κυβέρνηση πίστευε σε μια τέτοια στροφή, όχι μόνο δε θα έκλεινε τα 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά να δημιουργήσει και άλλα (ένα τουλάχιστον σε κάθε Δήμο), ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και την κοινωνία να εναντιωθεί σε μια πολιτική που αποδεικνύεται καταστροφική, τόσο για την Παιδεία όσο και για το περιβάλλον της χώρας.

Η απόφαση του Υπουργείου

ΘΕΜΑ: «Πλήρωση κενών θέσεων Υπευθύνων και Μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων (Π.Ο.) των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε.»

Έχοντας υπόψη:
Το νόμο 1892/90(ΦΕΚ 101 τ.Α΄) άρθρο 111 παρ.13 περί Ίδρυσης Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το νόμο 2986/2002 (ΦΕΚ 24 τ. Α΄/13-2-2002) άρθρο 8 παρ.2 περί οργανωτικών θεμάτων υπηρεσιών και σχολικών μονάδων.
Την υπ’ αριθμ. Υ274 Απόφαση (ΦΕΚ. 1595/τΒ΄/1-10-2010) με θέμα « Καθορισμός αρμοδιοτήτων της Αναπληρωτού Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φωτεινής Γεννηματά»
Την Υπουργική Απόφαση με Α.Π. 83688/Γ7/22-07-2011, με θέμα: «Διαδικασίες στελέχωσης και καθήκοντα των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ».
Το γεγονός ότι στις 31- 8- 2011 λήγουν οι θητείες όλων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την πλήρωση των θέσεων Υπευθύνων Κ.Π.Ε. και των μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας (Π.Ο.) των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας σύμφωνα με την με Α.Π. 83688/Γ7/22-07-2011 Υπουργική απόφαση περί στελέχωσης των ΚΠΕ. Σε περιφερειακές ενότητες όπου υφίστανται παραπάνω από μία δομές ΚΠΕ, θα στελεχωθούν με μία Παιδαγωγική Ομάδα των τεσσάρων μελών και έναν Υπεύθυνο για όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Η έδρα λειτουργίας της Παιδαγωγικής Ομάδας θα ορίζεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η στελέχωση θα γίνει σύμφωνα με τον πίνακα του παραρτήματος:

Την αναστολή της λειτουργίας λόγω οργανωτικών αδυναμιών των ΚΠΕ Βιστωνίδας Ξάνθης, Ποροϊων Σερρών, Βάμου Χανίων, Πεταλουδών Ρόδου, Σικυωνιών Κορινθίας, Βαθέως Σάμου, Ιθάκης Κεφαλληνίας, Σφακιωτών Λευκάδος, Φιλιατών Θεσπρωτίας, Φιλιπιάδος Πρεβέζης. Το ΚΠΕ Κορθίου Άνδρου παύει να είναι Συντονιστικό και συμμετέχει στην Συμβουλευτική Επιτροπή ΚΠΕ (ΣΕΠΚΕ) Αττικής.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Η αίτηση, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά, πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 4/8/11 στην τοπική Δ/νση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός και να απευθύνεται προς την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει/ανήκουν το/τα Κ.Π.Ε. όπου επιθυμεί να αποσπαστεί. Κάθε εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα υποβολής αιτήσεων σε έως και δύο Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως αριθμού Κ.Π.Ε.. Στην αίτηση θα πρέπει να δηλώνεται η σειρά προτίμησης των Κ.Π.Ε. καθώς και το είδος της θέσης (Υπευθύνου, Αναπληρωτή Υπευθύνου, Μέλους Π.Ο. του Κ.Π.Ε.) την οποία επιθυμεί. Κατατίθεται μία αίτηση ανά Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης.

Mε το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και το αργότερο έως τρεις εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη αυτής, οι τοπικές Δ/νσεις Εκπαίδευσης οφείλουν να διαβιβάσουν τις αιτήσεις προς τις αντίστοιχες Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης έως 9/8/11 .

Τα Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. θα καταρτίσουν πίνακες επιλογής με βάση τους οποίους οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα ορίσουν με Απόφασή τους τον Υπεύθυνο, και τα μέλη της Π.Ο. κάθε Κ.Π.Ε έως 17/8/11. Οι επιλογές και τοποθετήσεις θα γίνουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην προαναφερθείσα Υ.Α. περί στελέχωσης των ΚΠΕ.

Μετά την ανάρτηση των πινάκων και σε διάστημα τριών (3 )ημερών μπορούν να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις από τους υποψηφίους έως 22/8/11 .

Οι Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης οφείλουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι 26/8/11 και να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα στους ενδιαφερόμενους, στις υπηρεσίες τους και στη Διεύθυνση Σ.Ε.Π.Ε.Δ του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. μέχρι τις 29/8/11.

Η απόσπαση ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2011 και λήγει την 31 Αυγούστου 2015.

Ο χρόνος θητείας στις ανωτέρω θέσεις λαμβάνεται υπόψη για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης, λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική θέση και η υπηρεσία προσμετράται ως διδακτική. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τις μονάδες συνθηκών διαβίωσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας προς το ΚΠΕ στο οποίο επιλέγονται να υπηρετήσουν.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΚΠΕ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Ξεπέρασε τα δέκα χρόνια λειτουργίας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης Νεοχωρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Πλαστήρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση πρότυπων προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε μια αξιόλογη οικολογικά περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα από χρόνια, όταν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αειφορική διαχείριση και περιβαλλοντική προστασία στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα, -η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε.- δημιούργησε μια πρωτότυπη υποδομή για τα δεδομένα μιας ορεινής μειονεκτικής περιοχής. Η δημιουργία του Κέντρου αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια στην περιοχή υποστήριξης και συντονισμού των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα LIFE και Ε.Π.ΠΕΡ.

Το πέτρινο κτίσμα όπου σήμερα στεγάζεται το Κ.Π.Ε.Ε.Ε, κτίστηκε το 1920 για να στεγάσει το δημοτικό σχολείο της Κοινότητας Νεοχωρίου. Ανακαινίστηκε το 1950 και μέχρι το έτος 1960 είχε 250 – 300 μαθητές ενώ μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μονοθέσιο με 5 – 7 μαθητές.

Το Κ.Π.Ε.Ε.Ε. απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές των ΤΕΙ και φοιτητές των ΑΕΙ, νέους ερευνητές Επιστημονικούς Συλλόγους, Οικολογικές Ομάδες, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μπορεί να υλοποιεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες (προβολές, ομιλίες, ασκήσεις, πειράματα) προωθώντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών ασκήσεων στο πεδίο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μια εξόρμηση στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής (Εκπαιδευτικό Δάσος) για άμεση παρατήρηση και αναγνώριση της χλωρίδας και της πανίδας του δάσους, είτε με συλλογή δειγμάτων από τη λίμνη για την περαιτέρω μελέτη των βασικών φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών της (το Κέντρο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό: φουσκωτή βάρκα, δίχτυα συλλογής πλαγκτού, οξυγονόμετρο κλπ.).

Μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών και φοιτητών Σχολών Βιολογικών και Γεωτεχνικών κατευθύνσεων με την βοήθεια του εξοπλισμένου εργαστηρίου του αλλά και μέσω του οπτικοακουστικού εξοπλισμού που διαθέτει. Να παρέχει τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του για μελέτη των χερσαίων ή υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής. Να προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη περιβαλλοντική πληροφόρηση στον απλό επισκέπτη που θέλει να ενημερωθεί για το φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής και την αξία των οικοσυστημάτων της (χερσαία και υδάτινα). Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορους συλλόγους ή ομάδες που σχετίζονται με το περιβάλλον, ως συνεδριακός χώρος.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου υποστηρίζεται επιστημονικά από τους παρακάτω φορείς:

-Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Οικολογίας-Ταξινομικής, Τμήματος Βιολογίας

-Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εργαστήριο Ζωολογίας.

-Το Τ.Ε.Ι Δασοπονίας Καρδίτσας

ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Tο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Καρδίτσας ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την Γ2/3219/11-5-95 Υπουργική Απόφαση. Άρχισε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1996. Στεγάζεται στη Μαθητική Εστία Μουζακίου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και στη διάθεσή του έχει: Γραφείο της Παιδαγωγικής Ομάδας, Αίθουσες εργασίας (βιβλιοθήκη – Η/Υ – καλλιτεχνικής δημιουργίας), Αίθουσα προβολών – παρουσιάσεων και εκδηλώσεων, Χώρους υποδοχής και ψυχαγωγίας, Εργαστήριο Χημείας – Βιολογίας, Υπνοδωμάτια, Εστιατόριο, Χώρους άθλησης

Στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου υπηρετούν με απόσπαση από Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί:

Καλαμπαλίκη Χαρίκλεια, μαθηματικός – Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε.

Γραμμένος Κωνσταντίνος, φιλόλογος – Μέλος Π.Ο. του Κ.Π.Ε.

Γκορίλας Θωμάς, μαθηματικός / δασολόγος / MSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού – Μέλος Π.Ο. του Κ.Π.Ε.

Αγγελοπούλου Αγγελική, θεολόγος MSc – Μέλος Π.Ο. του Κ.Π.Ε.

Ζαμπάλου Στέλλα, δασκάλα – Μέλος Π.Ο. του Κ.Π.Ε.

Επίσης παλιότερα υπηρέτησαν οι εκπαιδευτικοί:

Γερογιάννης Κωνσταντίνος, δάσκαλος

Γκίκα Αθανασία, νηπιαγωγός

Κουκουράβας Αντώνιος, δάσκαλος

Μπότσαρης Δημήτριος, μαθηματικός

Ντάνης Αντώνιος, χημικός

Παπάγγελος Μάνθος, δάσκαλος

Παπαντώνης Μιχαήλ, δάσκαλος

Παπαχρήστος Γεώργιος, γυμναστής

Σακελλάρης Γεώργιος, δάσκαλος

Σωτηρίου Απόστολος, δάσκαλος

Τσιώλη Μαρία, αρχιτέκτονας μηχανικός

Φωτάκης Κωνσταντίνος, δάσκαλος

 

 

 

Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διάρκειας, μιας και τριών ημερών για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Οργανώνει ενημερωτικές και επιμορφωτικές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς και διάφορα συνέδρια.
Συντονίζει τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε. “Το Δάσος” – “Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού” και συμμετέχει σε άλλα Δίκτυα Π.Ε..
Στηρίζει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων της γεωγραφικής του εμβέλειας σε συνεργασία με τις/τους Υπευθύνους Π.Ε. των νομών.
Συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας.
Συνεργάζεται με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικά Ιδρύματα και Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Προωθεί την έρευνα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου.
Δημιουργεί αρχείο πληροφοριών και παράγει εκπαιδευτικό υλικό (CD, βιβλία, μελέτες, περιοδικά, φωτογραφίας κ.ά.).

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 58χρονος Καρδιτσιώτης για καλλιέργεια κάναβης
Επόμενο άρθρο Στα πλαίσια του φεστιβάλ λίμνης Πλαστήρα ο Σύλλογος Φίλων λίμνης Πλαστήρα σε συνδιοργάνωση με το Δήμο λίμνης Πλαστήρα παρουσιάζει απόψε στο Θέατρο Πλαζ Πεζούλας στις 8.30 μμ: Μένουμε πάντα παιδία