Το άλσος της Παπαράντζας ήταν πάντοτε χώρος ελκυστικός, τόσο για πανηγύρια όσο και για κάθε είδους εκδήλωση και όπως αναφέρεται στις καταγραφές του παρελθόντος, χρησίμευε ως χώρος αναψυχής των γυναικών των Οθωμανών, οι οποίες πήγαιναν εκεί και διασκέδαζαν τραμπαλιζόμενες στις κούνιες, κρεμασμένες από πανύψηλα δένδρα. Ίσως το δάσος να διατηρήθηκε διότι το χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί για τη διασκέδασή τους και το προστάτευαν. Αυτή η προστασία δεν φαίνεται πλέον να του παρέχεται απλόχερα, αν κοιτάξει με προσοχή κάποιος τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ μας, οι οποίες μαρτυρούν την πλήρη εγκατάλειψή του, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα πλέον όχι μόνο ελκυστικό δεν είναι, τουναντίον μάλιστα. Για την περιποίηση του άλσους της Παπαράντζας ρωτήθηκε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Λάμπρος Τσιούκης, ο οποίος αναλυτικά τόνισε το εξής:
«Ο Δήμος Καρδίτσας καθημερινά, με όλα τα συνεργεία και με όλα τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, προσπαθεί για την καθαριότητα και της πόλης και των 33 Κοινοτήτων.
Βρισκόμαστε καθημερινά στο δρόμο και το ωράριο ξεκινάει από πάρα πολύ νωρίς, από τις έξι το πρωί. Το προσωπικό που έχουμε υπερβάλλει εαυτόν ώστε να διατηρούμε και την πόλη, αλλά και τα χωριά μας καθαρά.
Στο άλσος της Παπαράντζας έχουμε ορίσει μόνιμα έναν υπάλληλο του Πρασίνου ώστε και να κουρεύει και να αποκαθιστά τη βλάστηση και να καθαρίζει το χώρο από ό,τι απόβλητα υπάρχουν εκεί, χόρτα, κλαδιά κλπ.
Κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας πέταξαν εκεί – πιθανόν το Σαββατοκύριακο – τηλεοράσεις και κάποια άλλα αντικείμενα.
Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι γι ΄ αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και στο Αμαξοστάσιο, όπως επίσης και στο εργοστάσιο της ΠΑΔΥΘ. Υπάρχουν δε και τα οχήματα του Δήμου με τα οποία μπορούμε να τα μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι.
Θέλουμε την κατανόηση των πολιτών, θέλουμε να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα της Καθαριότητας που λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Όσον αφορά τα χόρτα και τη βλάστηση, όπως γνωρίζετε, φέτος υπήρξε μεγάλη έξαρση και πρέπει να προσέχουμε από τυχόν πυρκαγιές. Όταν, λοιπόν, εντοπίζουν κάποιο τέτοιο σημείο με μεγάλη βλάστηση, που εμείς δεν αποκαταστήσαμε, σε οικόπεδα ή σε κάποιον άλλο κοινόχρηστο, χώρο, θέλουμε να μας ενημερώνουν για να γίνεται άμεση αποκατάσταση.
Ζητούμε την κατανόηση και τη βοήθεια των πολιτών και όταν βλέπουν κάποιους ασυνείδητους που δημιουργούν πρόβλημα και στο Δήμο, αλλά και στο περιβάλλον, να μας πληροφορούν έγκαιρα ή να ενημερώνουν το 100 ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μόνιμα».
Κίνδυνος πυρκαγιάς
Και φυσικά τα εικονιζόμενα σκουπίδια είναι βραδυφλεγής βόμβες, αφού με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες λόγω καλοκαιριού, το κακό δεν θα αργήσει να γίνει. Η συγκρότηση μιας ειδική υπηρεσίας που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο χώρο (καθαριότητα, συντήρηση, προστασία) θα μπορούσε ίσως να λύσει το πρόβλημα…
Ιστορικά στοιχεία
Το δάσος της Παπαράντζας καταστράφηκε μερικώς το 1897 με την κατοχή για ένα χρόνο της Καρδίτσας από τους Οθωμανούς. Αναβλάστησε ωστόσο και πήρε τη σημερινή του μορφή παρ’ όλες τις επεμβάσεις που δέχτηκε κατά καιρούς. Προσπάθεια αξιοποίησης έγινε το 1985 με σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε. Τα ερείπια αυτής της επέμβασης (λιμνούλες, πάγκοι κλπ) είναι ορατά σήμερα και θυμίζουν το ρητό “το φυλάττειν τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι”. Άποψη που ελέχθη και ανήκει στο δασολόγο κ. Ροβολή Γεώργιο και σημαίνει ότι η καλύτερη αξιοποίηση είναι η μη αξιοποίηση. Να δεχθούμε το δάσος στην πραγματική του διάσταση όπου εκεί θα πάμε να ηρεμήσουμε, να ονειροπολήσουμε, να μείνουμε μόνοι ή παρέα με τους φίλους μας, να κάτσουμε στη σκιά του κλπ. Οτιδήποτε ανατρέπει αυτή την κατάσταση είναι μη φυσικό.