Την ετήσια τακτική γενική της συνέλευση πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΤΕΔΚ, στην οποία πλην της έγκρισης του ισολογισμού χρήσεως από 1/1/2010 έως 31/12/2010, έγινε απολογισμός του έργου της αλλά και αναφορά στον προγραμματισμό της για το τρέχον έτος, ενώ συζητήθηκαν και τα παρακάτω θέματα: Απαλλαγή μελών του Δ.Σ., της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER+, της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης αναφορικά με τον ισολογισμό και τη διαχείριση γενικά για την εταιρική χρήση 01/01/2010 – 31/12/2010, Καθορισμός ύψους αποζημιώσεων μελών Διοικητικού Συμβουλίου, Διανομή κερδών εταιρικής χρήσης 01/01/2010 – 31/12/2010, Εκλογή δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών ελεγκτών για τη χρήση 01/01/2011 – 31/12/2011, Τροποποίηση άρθρου 3 παρ.1. εδαφ. 1, άρθρου 7 και άρθρου 21 παρ. 4 του Καταστατικού της εταιρίας, Διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη δέκα (10) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Απολογισμός
Το 2010 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές στην ιστορία της εταιρίας. Οι πηγές των δυσκολιών ήταν:
- 1. Η μεγάλη καθυστέρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το 2010 αν και ήταν το τέταρτο έτος της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου, δεν συνοδεύτηκε από την έναρξη συγχρηματοδοτούμενων έργων. Έτσι, από τα αναμενόμενα προγράμματα μόνον το LEADER ξεκίνησε.
- 2. Η αλλαγή της κατεύθυνσης δράσης και του ενδιαφέροντος της Αυτοδιοίκησης και του πολιτικού προσωπικού της, μετά την εξαγγελία του Προγράμματος «Καλλικράτης». Η μεταρρύθμιση αυτή αποδείχτηκε η πιο βαθειά τομή στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης, μιας και:
- a. Καταργήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δημιουργήθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
- b. Οι 21 ΟΤΑ του Νομού συγχωνεύτηκαν σε 6 Δήμους
- c. Οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ συγχωνεύονται ή λύονται
- d. Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες αλλάζουν μετοχική σύνθεση, δεδομένου ότι οι μετοχές των πρώην μετόχων τους μεταφέρονται αυτοδικαίως στους διάδοχους φορείς κλπ
- 3. Η όξυνση της κρίσης η οποία κατέληξε στην συνομολόγηση του «Μνημονίου»
- 4. Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης και η συνεπαγόμενη αναστολή των δράσεων σχεδιασμού των ΟΤΑ, πράγμα που οδήγησε στην ελαχιστοποίηση των παραγγελιών έργων προς την εταιρία. Έτσι ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της εταιρίας αφορούσε στην υλοποίηση και ολοκλήρωση έργων που είχαν συμβατοποιηθεί κατά το προηγούμενο έτος. Οι νέες συμβάσεις ήταν ελάχιστες. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας μειώθηκε κατά 40%.
- 5. Το αυξημένο διοικητικό κόστος της εταιρίας που επιφέρουν τα συστήματα ποιότητας και διαχειριστικής επάρκειας τα οποία απέκτησε πρόσφατα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Προγραμματικής Περιόδου, για την υλοποίηση προγραμμάτων, τόσο δικών της αλλά και των ΟΤΑ – μετόχων της.
- 6. Η αλλαγή του καθεστώτος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ως γνωστόν, μέχρι και τα μέσα του 2010 επιτρεπόταν η καταβολή αυτών μετά την είσπραξη των ποσών από τις αναθέτουσες αρχές. Αυτό άλλαξε το καλοκαίρι του 2010 και έτσι η εταιρία αναγκάστηκε να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τα προγράμματα «Μαζικής Άθλησης» δύο ετών, πράγμα που επιδείνωσε τα προβλήματα ρευστότητας.
- 7. Η επιβράδυνση της εξόφλησης των εκτελεσθέντων έργων. Μέσα στο 2010 διπλασιάστηκε το εκτελεσμένο και μη πληρωμένο φυσικό αντικείμενο.
Απολογισμός σε επίπεδο αξόνων
Οι άξονες δράσης για το 2010, όπως ψηφίστηκαν από τη ΓΣ ήταν:
- 1. Έναρξη υλοποίησης του LEADER με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της πεδινής ζώνης και της ανάγκης για τόνωση της επιχειρηματικότητας των αγροτών και της ελκυστικότητας των πεδινών περιοχών.
- 2. Απορρόφηση των προβλημάτων από τις καθυστερήσεις έναρξης των προγραμμάτων και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
- 3. Προσανατολισμός της εταιρίας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση.
- 4. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την μετά το 2015 περίοδο.
- 5. Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της εταιρίας, την εγκατάσταση σύγχρονου λογισμικού και την απόκτηση του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης για την αποτελεσματική υλοποίηση έργων της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
- 6. Ένταση της συνεργασίας με τα όργανα εκπροσώπησης των Αναπτυξιακών Εταιριών (Helada, Δίκτυο LEADER) για την αναβάθμιση του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιριών.
- 7. Σχεδιασμός και υποβολή ανταγωνιστικών προγραμμάτων (LIFE, Intelligent Energy κλπ)
- 8. Κάλυψη των κενών που παρουσιάζουν οι παρεχόμενες από την εταιρία υπηρεσίες υποστήριξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
- 9. Βελτίωση του software διοίκησης των έργων και των λειτουργιών της εταιρίας
- 10. Προβολή του έργου της εταιρίας μέσω του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας της
Τα σημαντικότερα σημεία του απολογισμού σε επίπεδο αξόνων είναι τα παρακάτω:
- 1. Έναρξη υλοποίησης του LEADER. Ο στόχος επετεύχθη
- 2. Απορρόφηση των προβλημάτων από τις καθυστερήσεις έναρξης των προγραμμάτων και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη της εταιρίας ενέτειναν τις προσπάθειές τους στους τομείς:
- a. της παροχής υπηρεσιών στην ευρύτερη αγορά
- b. στο σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής».
- c. στο σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων σε ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τα αποτελέσματα φαίνονται στον απολογισμό των τμημάτων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτά δεν αντιστοιχούν στην εργώδη προσπάθεια που καταβλήθηκε, λόγω εξωτερικών συγκυριών που δεν εξαρτώνται από την εταιρία (μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκίνηση του ΕΣΠΑ και του ΕΠ «Α. Μπαλτατζής», δυστοκία ανάθεσης έργων λόγω οικονομικής κρίσης, αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης που δημιουργεί αναβλητικότητα κλπ)
- 3. Προσανατολισμός της εταιρίας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταβίβαση του μεγαλύτερου πακέτου των μετοχών της ΤΕΔΚ προς τους ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Έτσι η ΑΝ.ΚΑ παραμένει στην υπηρεσία των τοπικών φορέων, προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος. Ωστόσο μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, δεδομένου ότι η ΑΝ.ΚΑ, λόγω της τεχνογνωσίας της είναι δυνατόν να αναλάβει αναπτυξιακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
- 4. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την μετά το 2015 περίοδο. Ο προβληματισμός για το θέμα έχει αρχίσει. Κεντρικό άξονα της στρατηγικής αποτελεί ο κατάλληλος προσανατολισμός της εταιρίας ώστε να λειτουργεί χωρίς εξάρτηση από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στο Πρόγραμμα Δράσης για το 2010, φαίνονται τα πρώτα στοιχεία αυτής της στρατηγικής. Ωστόσο, η τελική εκπόνησή της θα πραγματοποιηθεί εντός του 2011, διότι κάποιες από τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:
- a. η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης του Κράτους
- b. η περιοχή παρέμβασης της εταιρίας
- c. η μετοχική της σύνθεση στη νέα Αρχιτεκτονική
- d. η μορφή της επιχειρηματικότητας που θα αναπτύξει η Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών κλπ
- 5. Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας. Λόγω των μεγάλων αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση και των εκλογών, δεν κατέστη δυνατή η έναρξη της συζήτησης για το θέμα. Παραμένει ως στόχος για το άμεσο μέλλον, σε συνδυασμό με τον επιχειρησιακό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η εταιρία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής.
- 6. Ένταση της συνεργασίας με τα όργανα εκπροσώπησης των Αναπτυξιακών Εταιριών. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεννοήσεις και επαφές μέσω της Helada και του Δίκτυο LEADER για την ανάληψη ρόλου στα ΟΠΑΑΧ και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης με τη συνεργασία επιμέρους Αναπτυξιακών Εταιριών προωθήθηκαν ειδικά θέματα, ανατέθηκαν εμπειρογνωμοσύνες σε ειδικούς με στόχο τη βελτίωση της τεκμηρίωσης για την ανάληψη από τις Αναπτυξιακές Εταιρίες δράσεων σε προγράμματα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλπ
- 7. Σχεδιασμός και υποβολή ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Υποβλήθηκαν προγράμματα όπως LIFE, Intelligent Energy κλπ. Αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης για το πρόγραμμα LIFE.
- 8. Κάλυψη των κενών που παρουσιάζουν οι παρεχόμενες από την εταιρία υπηρεσίες υποστήριξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ο στόχος δεν επετεύχθη. Οι ανάγκες της εταιρίας καλύφτηκαν από τα ίδια τα στελέχη της.
- 9. Βελτίωση του software διοίκησης των έργων και των λειτουργιών της εταιρίας. Ο στόχος συναρτάται με την ανάληψη εκτέλεσης δημοσίου έργου (λόγω της διαχειριστικής επάρκειας που διαθέτει η εταιρία). Επειδή δεν αναλήφθηκε τέτοιας φύσης έργο δεν κρίθηκε αναγκαία η υλοποίηση του στόχου.
- 10. Προβολή του έργου της εταιρίας μέσω του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας της. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αναδιοργάνωση του site της εταιρίας. Είναι εντυπωσιακή η επισκεψιμότητα από ενδιαφερομένους πολίτες η οποία ξεπερνά τους 10.000 ανά μήνα!
Κλείνοντας τον απολογισμό σε επίπεδο αξόνων, αξίζει να σημειωθεί ότι τη σημερινή εικόνα της εταιρίας χαρακτηρίζουν:
- Η πιστοποίηση κατά ISO 9001.
- Η πιστοποίηση της διαχειριστικής της επάρκειας με το Πρότυπο του 1429 του ΕΛΟΤ.
- Η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και ικανότητα στελεχών στη διαχείριση έργων που αποδεικνύεται με την πιστοποίηση 7 στελεχών της εταιρίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό International Project Management Association (IPMA) στο επίπεδο D.
- Η ικανότητα στην υποστήριξη παραγωγών και επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και της αύξησης της προστιθέμενης αξίας (αύξηση εισοδήματος)
- Η ικανότητα αναβαθμισμένης υποστήριξης των Δήμων στις πραγματικές τους ανάγκες (σχεδιασμός, ωρίμανση έργων, αναδιοργάνωση κλπ)
- Ο σταθερός προσανατολισμός στην εισαγωγή καινοτομιών στο παραγωγικό σύστημα και στην οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη
- Η συνεχής ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης (3 στελέχη της εταιρίας παρακολουθούν μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών)