Ο τ. Υφ. Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος Βουλευτής Καρδίτσας, στην ομιλία του στη Νομαρχιακή Συνέλευση της Ν.Δ. επεσήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική απέτυχε, η ύφεση βαθαίνει και είναι ανάγκη ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ειδικότερα ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος επεσήμανε:
«Θέλουμε την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, θέλουμε την αλλαγή της πολιτικής αυτής, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το ταχύτερο τη δημοσιονομική εξυγίανση. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο τις διαρθρωτικές αλλαγές. Για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές το ταχύτερο, να απαλλαγούμε από την ανάγκη του Μηχανισμού Στήριξης το ταχύτερο.
Γι’ αυτό προτείναμε Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική της Επανεκκίνησης, να επιτύχουμε την Ανάκαμψη και να μπορέσει η χώρα να παράγει εισοδήματα, κέρδη, φορολογικά έσοδα. Ώστε η κοινωνία να αντέξει τις περικοπές. Και να μειωθεί το έλλειμμα.
Κι αντί για αλλαγή Πολιτικής έχουμε με το Μεσοπρόθεσμο επιμονή στο ίδιο λάθος και επέκταση του λάθους. Περισσότερες οριζόντιες περικοπές και σκληρότερους φόρους, πάνω στους ήδη υψηλούς φόρους, πάνω στους ίδιους ώμους. Που έχουν λυγίσει.
Τέτοια μέτρα σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά που ανακοίνωσε στο Ζάππειο είναι:
Μείωση φορολογικών συντελεστών:
- Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες.
- Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
- Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
- Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).
- Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων».
Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.
Τα μέτρα αυτά γυρίζουν την ψυχολογία της αγοράς, που ως γνωστό είναι το 50% της οικονομίας. Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος:
- Μείωση συντελεστών
- Απλότητα μέσω κωδικοποίησης σε λίγες σελίδες. Ένας νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ένας για τις επιχειρήσεις, ένας για την ακίνητη περιουσία και ένας για τις συναλλαγές.
• Εφαρμόζοντας πλέον αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν. Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αποκτώντας κανονικούς τίτλους, με αντίτιμο το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί εντός τριών ετών.
Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες – το τρέχον ‘’εσωτερικό χρέος” – είτε σε μετρητά, είτε με συμψηφισμό, είτε με ομόλογα.
Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία βάσει των εγγυήσεων που παίρνουν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Μέτρα ‘’ανάσες” (τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο Ζάππειο Ι), μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, όπως:
- Επιδότηση επιτοκίου κατοικίας κατά 2%.
- Πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακού δυναμικού κατοικιών.
- Αξιοποίηση ΕΣΠΑ, με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την Ελληνική συμμετοχή.
- Ενίσχυση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ενίσχυση της Κοινωνίας:
- Αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων (όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ).
• Αποκατάσταση ενισχύσεων στους πολυτέκνους.Αποκρατικοποιήσεις: Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά».