Κ. Αγοραστός: «Πρώτος στόχος για την αιρετή Περιφέρεια η επιτάχυνση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που σήμερα είναι μικρότερη των στόχων»


 «Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην αιρετή Περιφέρεια να είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Βασικός στόχος μας τώρα είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να προσεγγίσουμε τους αρχικούς στόχους απορρόφησης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Στην απάντησή του σε επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου – επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» κ. Κώστα Πουλάκη, ο κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το ΕΣΠΑ καθώς και άλλων υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Αιρετή Περιφέρεια «δύσκολο εγχείρημα», ξεκαθάρισε όμως ότι ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή «είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εντόπισε ως «κύρια αδυναμία του προγράμματος τη μεγάλη καθυστέρηση από την ένταξη ενός έργου μέχρι την πρώτη πληρωμή. Σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται να δράσουμε», σημείωσε αναφέροντας ότι για το θέμα αυτό παρενέβη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Κ. Αγοραστός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και απένταξης από το ΕΣΠΑ των λεγόμενων «νεκρών» έργων, δηλαδή αυτών που καθυστερούν ή που η υλοποίησή τους παρουσιάζει προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως αιρετή Περιφέρεια έχουμε καταγράψει τα έργα του ΕΣΠΑ, παρακολουθούμε τις εντάξεις και τις χρηματοδοτήσεις, γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Βούλησή μας είναι να γίνει επαναξιολόγηση των έργων που καθυστερούν, εκτιμούμε ότι κάποια έργα θα αναθεωρηθούν ενώ ενδεχομένως σε έργα που δεν είναι ώριμα και δεν πληρούν προϋποθέσεις να υπάρξουν και απεντάξεις. Εντός του 2011 προβλέπεται άλλωστε η ενδιάμεση αξιολόγηση και αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι προσκάλεσε την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κα Πόπη Γερακούδη να λάβει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση και να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο «όχι μόνο για τους αριθμούς αλλά κυρίως για το σκεπτικό, τη φιλοσοφία που διαπερνούσε μέχρι τώρα την υλοποίηση του προγράμματος». Ωστόσο, όπως είπε, η κα Γερακούδη του απάντησε ότι έχει ανειλημμένη υποχρέωση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απηύθυνε νέα ανοιχτή πρόσκληση στην κα Γερακούδη να έλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του στις 29 Ιουνίου, ενώ αν και πάλι έχει ανειλημμένη υποχρέωση, ζήτησε να τον εξουσιοδοτήσει το Σώμα ώστε να ορίσει μαζί της συγκεκριμένη ημερομηνία που η κα Γερακούδη δεν θα έχει άλλες υποχρεώσεις.

Είπε, πάντως, ότι η Γενική Γραμματέας έστειλε στοιχεία για το ΕΣΠΑ στην αιρετή Περιφέρεια τα οποία θα αξιολογηθούν ώστε «να αποτυπώσουμε πλήρως του τι παραλαμβάνουμε και υπό ποιες συνθήκες». Παράλληλα, ανέγερε ότι είχε πρόσφατα συνάντηση στην Αθήνα με τον πρώην πια Υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ τον κ. Παναγιώτη Ρήγα, με τον οποίο συζήτησε όλα τα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα αλλά και τις αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί.

«Το ΕΣΠΑ – επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός – είναι ένα «δυναμικό» πρόγραμμα το οποίο λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται παρουσιάζει πολλές αλλαγές οι οποίες ίσως να μην είχαν προβλεφτεί από την αρχή, όμως τώρα καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι το «Μνημόνιο» επανακαθορίζει δυστυχώς και την πορεία του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε σε συνθήκες ανάπτυξης και υλοποιείται σε συνθήκες ύφεσης», είπε και παρέπεμψε στην ειδική συνεδρίαση που προγραμματίζεται για το ΕΣΠΑ ώστε να παρουσιάσει τα πλήρη στοιχεία με χρονοδιαγράμματα και την πορεία των χρηματοδοτήσεων έτσι ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει πλήρη εικόνα για την έως τώρα πορεία του προγράμματος.

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση της Μαρίας Θεοχάρη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο: Απαραίτητη η παράταση της αναστολής για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας
Επόμενο άρθρο «Το Σχολείο τον καιρό του ΔΝΤ»