Σπ. Ταλαιδούρος: «Προγράμματα του ΟΑΕΔ στοχεύουν στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας μέσω επιχορήγησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ή επιχορήγησης επιχειρήσεων»


 Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λ. Κατσέλη, σε απάντηση της Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων στοχευμένων στην εργασιακή ένταξη των νέων καθώς και την ενίσχυση του κλίματος εργασιακής σταθερότητας και ασφάλισης τους, απαντά ότι από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) υλοποιούνται προγράμματα που στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας είτε με επιχορήγηση των ασφαλιστικών τους εισφορών είτε με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή μέσω Μαθητείας είτε με την επιχορήγηση νέων επαγγελματιών καθώς και επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 Παράλληλα ο Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, ως Ειδική Υπηρεσία που συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) τρέχει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» για την προώθηση στην απασχόληση του συνόλου του αθρωπίνου δυναμικού.

Ειδικότερα, η απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λ. Κατσέλη, έχει ως εξής:

«Τα προγράμματα που υλοποιούνται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) και στα οποία γίνεται ειδική μνεία στους νέους είναι τα εξής:

  • 1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, με έμφαση (αυξημένη επιχορήγηση) στου νέους έως 30 ετών και σε ειδικές ομάδες ανέργων.
  • 2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, με έμφαση στους νέους έως 30 ετών και στις προαναφερόμενες ειδικές ομάδες ανέργων.
  • 3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 6.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών (ΝΕΕ) – Νέων Επιστημόνων έως 34 ετών, με το διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΤΟΥΣ 2009», που παραμένει ανοιχτό και υλοποιείται εκτός των Περιφερειών Στ. Ελλάδας και Ν. Αιγαίου όπου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί.
  • 4. «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα», με Σύμβαση Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας. Η διάρκεια της σύμβασης αυτής μπορεί να ανέρχεται σε 12 μήνες και εφ’ όσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας η διάρκεια της επιχορήγησης φτάνει τους 24 μήνες.

Εκτός αυτού, υλοποιείται το Πρόγραμμα επιχορήγησης 2.500 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας 22-64 ετών, οι μισές θέσεις του οποίου αφορούσαν  – ως προς την κάλυψή τους – σε νέους ηλικίας 22-32 ετών.

Επιπλέον, στις ενεργητικές πολιτικές για την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση των νέων που υλοποιεί ο Οργανισμός ανήκουν και οι δράσεις για τη Μαθητεία, που συνδυάζει τη θεωρητική εκπαίδευση που υλοποιείται σε 54 σχολεία με παράλληλη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Επίσης, υλοποιούνται και Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στα ΙΕΚ ΟΑΕΔ. σε ειδικότητες και των τριών τομέων οικονομικής δραστηριότητας, σε 31 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, σε σχέση με την Επαγγελματική Κατάρτιση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, υλοποιούνται τρία (3) προγράμματα απ τον Οργανισμό, εκ των οποίων το ένα καταρτίζει αποκλειστικά νεαρά ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς, η οποία είναι σχολική μονάδα επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ ενταγμένη στον ΟΑΕΔ, όπου φοιτούν έφηβοι και έφηβες από 14 ετών και άνω, με νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες.

Επίσης άμεσα θα αρχίσει να υλοποιείται το Πρόγραμμα απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Επιπρόσθετα σχεδιάζεται για να υλοποιηθεί εντός έτους Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, με έμφαση στους νέους έως 35 ετών.

Αναφορικά με τον περιορισμό του φαινομένου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σημειώνεται ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα: «Επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα» ορίζεται και η επιμήκυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του προγράμματος καθώς και η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη». Επιπλέον, εκτός του Ειδικού διετούς προγράμματος προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων και του Ειδικού τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων, που απευθύνεται σε Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες για την πρόσληψη ανέργων με καθεστώς μερικής απασχόλησης, το λοιπό σύνολο των προγραμμάτων του Οργανισμού αφορά στην πλήρη απασχόλησή τους.»

Από την απάντηση δε του Γ,Γ, Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Κ. Θ. Τσάκου προκύπτουν τα εξής:

Από τον ΟΑΕΔ δράσεις ενεργητικών πολιτικών  απασχόλησης (προώθηση στην απασχόληση και κατάρτιση) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Επιπλέον, σχεδιάζονται νέα προγράμματα – δράσεις για την  καταπολέμηση της ανεργίας. Ειδικότερα , μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«1. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στοχεύει στην αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αποτελεί το πλέον σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο στη διάθεση των ελληνικών αρχών για τον τομέα στήριξης και ανάπτυξης της απασχόλησης.

Για την ανεργία που πλήττει τους νέους υλοποιούνται, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (προώθηση στην απασχόληση και κατάρτιση).

2. Περαιτέρω, σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση Κ.Υ.Α., με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), ύψους 190.000.000 ευρώ προερχόμενα από τα Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και  «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» με 37.000 ωφελούμενους ανέργους.

Πιο συγκεκριμένα τα ΤΟΠΣΑ στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε  τοπικό ή/και περιφερειακό επίπεδο μέσω κινητοποίησης των τοπικών φορέων και απευθύνονται σε ανέργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, (ανέργους νέους επιστήμονες, νέους αγρότες, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού), με έμφαση στην προετοιμασία και τελικά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Τα τοπικά Προγράμματα στήριξης της Απασχόλησης θα υλοποιηθούν από Αναπτυξιακές Συμπράξεις (Δικαιούχοι) με συμμετοχή Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων των Τοπικών Κοινωνιών (πχ ΟΤΑ, Επιμελητήριο, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές εργοδοτικές οργανώσεις κοκ) μετά από υποβολή Επιχειρησιακού Σχεδίου στο σύνολο ενός Νομού ή υποσύνολο αυτού με δυνατότητα οριοθέτησης σε 2 ή περισσότερους όμορους δήμους / επαρχίες διαφορετικών Νομών, αλλά ίδιας διοικητικής περιφέρειας.

3.Τέλος, βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας, δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονομίας, ύψους 60.000.000 ευρώ. Πρόκειται για σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης Κοινωνικής Οικονομίας και υποστήριξη της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αυτής της κατηγορίας πράξης περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

Α. Η ενίσχυση σχεδίων δράσης για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Β. Σχεδιασμός και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.

Γ. Υποστήριξη της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνουμε ότι και οι δύο παραπάνω δράσεις θα υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο και πως στόχος της Υπηρεσίας είναι να καλύψουν γεωγραφικά όλη την Ελλάδα.

4. Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση, αναφέρεται σε: Δράσεις που υλοποιούνται (οι δράσεις βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης), καθώς και Δράσεις που έχουν προκηρυχθεί (δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους – βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης προσφορών ή/και συμβασιοποίησης).

Επιπρόσθετα των όσων προηγήθησαν, η Ειδική Υπηρεσία για την Ενσωμάτωση των Αρχών της Equal & τη Διαχείριση Δράσεων του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», συμμετέχει στο παρακάτω Δίκτυο για την υποστήριξη των νέων: Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Network)».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις ο κ. Ταλιαδούρος, σημείωσε:

«Άραγε γιατί, ενώ η Κυβέρνηση προωθεί Επιχειρησιακά Προγράμματα Απασχόλησης, η ανεργία αυξάνεται;

Μήπως, οι Συμπράττοντες φορείς για την υλοποίηση αυτών των Προγραμμάτων, αδυνατούν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί;»

Προηγούμενο άρθρο Οξύ πρόβλημα με σκουπίδια σε περιοχή της Καρδίτσας από την απομάκρυνση κάδων
Επόμενο άρθρο Γ. Κοντογιάννης: Να αποσύρει το Υπ. Παιδείας την απόφαση για κατάργηση της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας σε Δημοτικά και Γυμνάσια