Οι δράσεις που υποχρεούται να εκτελεί ο Δήμος Καρδίτσας για την καθαριότητα του τομέα ευθύνης του, αλλά και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων στην αρμόδια Υπηρεσία ορίζονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.
Ειδικότερα η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου ενημερώνει τους δημότες ότι στο άρθρο 4 του Κανονισμού αναφέρονται τα εξής:
ΑΡΘΡΟ 4 – Υποχρεώσεις του Δήμου
Με βάση τον παρόντα κανονισμό ο Δήμος εκτελεί τις ακόλουθες δράσεις:
1 Οργάνωση και επίβλεψη της συλλογής, αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των οικιακών μη ογκωδών δημοτικών απορριμμάτων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 3 παρ. 1 περ. α και β του παρόντος Κανονισμού. Η αποκομιδή γίνεται, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, βάσει προγράμματος που καταρτίζει η Διεύθυνση Καθαριότητας. Τα απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά μέσα του Δήμου στο Σταθμό Μεταμόρφωσης, σε χώρους υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.), σε εργοστάσια διαλογής ή ανακύκλωσης και όπου αλλού ορίσει η Δημοτική Αρχή.
2 Αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση ογκωδών δημοτικών (αστικών) απορριμμάτων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 3 παρ. 1 περ. γ και ε του παρόντος Κανονισμού, πραγματοποιείται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ειδοποίηση προς το κέντρο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των δημοτών της αρμόδιας υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου (τηλ. 2441021463) ή βάσει άλλου ειδικού προγράμματος αποκομιδής, που καταρτίζεται από την Διεύθυνση Καθαριότητας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να ορίσει ειδικό τέλος αποκομιδής ανά μονάδα αποκομιδής ή ανά κυβικό μέτρο, όταν πρόκειται για αποκομιδή πολλών ογκωδών αντικειμένων.
3 Αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των ειδικών απορριμμάτων, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 3 παρ. 2. Την αποκομιδή της συγκεκριμένης κατηγορίας απορριμμάτων υποχρεούνται να πραγματοποιούν με δικά τους μέσα και δική τους ευθύνη οι ιδιώτες ή οι φορείς από τις δραστηριότητες των οποίων προέρχονται τα ειδικά απορρίμματα. Ο Δήμος μπορεί κατά περίπτωση να αναλαμβάνει την υποχρέωση αποκομιδής των ειδικών απορριμμάτων, εφ’ όσον έχει τη δυνατότητα και την υποδομή να εκτελέσει σχετικό πρόγραμμα. Στην τελευταία περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν πριν από την αποκομιδή να έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος αποκομιδής ανά τόνο ή ανά κυβικό μέτρο, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Καθαριότητα των εξωτερικών χώρων με την περισυλλογή και απομάκρυνση μικροαπορριμμάτων από τα μέσα προσωρινής εναπόθεσης ή από οδούς, πλατείες, άλση και κοινόχρηστους χώρους. Η συχνότητα και οι μέθοδοι καθαρισμού ορίζονται από τον Δήμο, ανάλογα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα. Για να διατηρούνται οι εξωτερικοί χώροι καθαροί, ο Δήμος υποχρεούται να τοποθετεί σε κατάλληλες αποστάσεις εύχρηστα δοχεία απορριμμάτων, ή άλλους ειδικούς κάδους υποδοχής υπολοίπων κατανάλωσης, μικροαπορριμμάτων κ.λ.π. τα οποία οφείλει να διατηρεί καθαρά, αποκομίζοντας το περιεχόμενό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
5. Ενημέρωση των δημοτών για τα προγράμματα και τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής απορριμμάτων, τις τυχόν αλλαγές, τα προγράμματα και δρομολόγια των λοιπών μέσων και τις ώρες σάρωσης και πλύσης των οδών και κοινόχρηστων χώρων.
6. Γνωστοποίηση του παρόντος Κανονισμού, όπως προβλέπει το άρθρο 79 του Ν. 3463/2006 Φ.Ε.Κ. Α 114/8.6.2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).
7. Λήψη εκτάκτων μέτρων για την καθαριότητα της πόλης, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών, τοπικών ιδιαιτεροτήτων ή εκτάκτων γεγονότων.
8 Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ή άλλες κατάλληλες μεθόδους, όπως προβλέπεται από το Νόμο 2939/2001 για την «Εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων».
9 Επί πλέον ο Δήμος :
α) Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων
β) Ιδρύει και χρησιμοποιεί δίκτυα σταθμών μεταφόρτωσης.
γ) Ελέγχει την ασφαλή διακίνηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.
δ) Προμηθεύεται και χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό.
ε) Χρησιμοποιεί τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές, λαμβάνοντας υπόψη την Τεχνολογική Εφαρμοσιμότητα και την Οικονομική Βιωσιμότητα.
στ) Αναπτύσσει ολοκληρωμένη επικοινωνιακή πολιτική, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων.
ζ) Συμβάλλει στη συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού.
η) Ενισχύει την περιβαλλοντική αγωγή, με έμφαση στα παιδιά και στους νέους και συνεργάζεται με εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.
Υποχρεώσεις εργαζομένων
Οι Εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση:
α) Να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
β) Να εφαρμόζουν τις εντολές του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας.
γ) Να χρησιμοποιούν πάντα τα μέσα ατομικής προστασίας.
δ) Να διατηρούν τις διατάξεις και τους μηχανισμούς ασφαλείας.
ε) Να έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει όλες τις διατάξεις του σχετικού Νόμου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων. Προς τούτο έχει συστήσει Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας που στελεχώνεται από Ιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας, το οποίο σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη της τήρησης όλων των διατάξεων που αναφέρονται στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων.