«Το ισοζύγιο της Θεσσαλίας στους υδάτινους πόρους είναι ως γνωστόν αρνητικό. Είναι συνεπώς όρος επιβίωσης για την Θεσσαλία η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς η περιβαλλοντική ερημοποίησή της είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει και στην οικονομική και κοινωνική ερημοποίησή της».
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας του ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υδρολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού προγράμματος “i-adapt” με θέμα: «Λειψυδρία στη Θεσσαλική Πεδιάδα: Πιέσεις, επιπτώσεις και μέτρα διαχείρισης υδατικών πόρων».
Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «απαιτείται πολιτική βούληση, ουσιαστική χρηματοδότηση και ένα πλέγμα έργων και δράσεων ώστε να καταστεί η Θεσσαλία αυτάρκης σε νερό. Πολύ περισσότερο που οι ανάγκες σε νερό αναμένεται να αυξηθούν λόγω της στροφής των Ελλήνων και ιδίως των νέων στη γεωργία», σημείωσε.
Ο Περιφερειάρχης διέτρεξε το σύνολο των αναγκαίων αρδευτικών έργων για την Θεσσαλία και επανέλαβε ότι «η μερική μεταφορά του νερού του Αχελώου είναι θέμα ζωής για την περιφέρεια χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους γείτονές μας». Ταυτόχρονα, επανέλαβε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες διαχείρισης των υδάτων που εκπονούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού, ο κ. Κώστας Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής τους και της κριτικής αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους καθώς και των εκτιμώμενων επιπτώσεών τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης.
«Οφείλουμε να κινηθούμε με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα. Να εκτιμήσουμε τις επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και τεχνικών στο υδάτινο ισοζύγιο δημιουργώντας αξιόπιστο μοντέλο προσομοίωσης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σαφές σχέδιο δράσης με αρχή, μέση και τέλος. Με συγκεκριμένες προτάσεις, με εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις για τη διαχείριση του νερού», υπογράμμισε.