Σπ. Ταλιαδούρος: «Να διατηρηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής της χώρας»


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σε Επερώτηση που υπεβλήθη από τον Τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργου Κασαπίδη την οποία και συνεπέγραψε μαζί με άλλους 54 βουλευτές αφού επεσήμαναν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του ΕΛΓΑ που οφείλονται σε κακές κυβερνητικές επιλογές ζητούν τη διατήρηση της υποχρεωτικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής της χώρας μέσω ενός αυτόνομου και με κοινωνικό χαρακτήρα Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)».

 Ειδικότερα, η Επερώτηση έχει ως εξής:

«Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του νέου νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, αντί η λειτουργία του ΕΛΓΑ να βελτιωθεί – όπως υποστήριζε τότε η κυβέρνηση – ο Οργανισμός που, παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικό στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη, βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά υπό διάλυση.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Εκτιμήσεις δεν διενεργούνται από τους γεωπόνους-εκτιμητές του Οργανισμού για τις ζημιές που εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις εκτός έδρας μετακινήσεις και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Χιλιάδες παραγωγοί, ιδίως δενδροκαλλιεργητές, εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν τους έχει καλέσει ακόμα να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, μπαίνει για πρώτη χρονιά σε εφαρμογή η ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν όλοι οι αγρότες μαζί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τους κατ΄ αποκοπή (ανά στρέμμα και ανά ζώο) συντελεστές, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΕΛΓΑ και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν σε υπέρμετρες αυξήσεις των καταβαλλόμενων ποσών από τους αγρότες, σε σχέση με εκείνα που κατέβαλλαν με το προηγούμενο σύστημα μέχρι πέρσι.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους αγρότες – που χαρακτήρισαν τις νέες εισφορές ως «χαράτσια» – η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε, μέσω της «υποκοστολόγησης» της προς ασφάλιση παραγωγής, στον περιορισμό κατά 20% του ύψους των «χαρατσιών», παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Όμως, η έκδοση της σχετικής απόφασης αποτελεί ουσιαστικά δώρο-άδωρο, καθώς οδηγεί, σε περίπτωση ζημιών, σε ιδιαίτερα μειωμένες αποζημιώσεις, ενώ δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων χωραφιών.

Παράλληλα, στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες, υπάρχει πεδίο στο οποίο ο παραγωγός καλείται να δώσει εντολή-εξουσιοδότηση, όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση), τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Πράγμα, που κατά τα φαινόμενα, αντίκειται τόσο προς την κοινοτική, όσο και την εθνική νομοθεσία.

Κατόπιν τούτων, καλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα ακόλουθα :

  • 1. Αντίκειται ή όχι προς την κοινοτική και εθνική νομοθεσία η παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, έναντι των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ ; Θα αφαιρεθεί το σχετικό πεδίο από την ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής ;
  • 2. Τι θα γίνει με τους αγρότες που υπέβαλαν την ενιαία δήλωση και κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το ±20% ;
  • 3. Προτίθεται να μειώσει τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς την αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης ;
  • 4. Τι θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων προς καλλιέργεια εκτάσεων ; Ποιος θα καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ ; Ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων, ο κάτοχος των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ή ο ενοικιαστής ;
  • 5. Γιατί παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και εκτροφές τους στη διάρκεια του περσινού έτους ;
  • 6. Γιατί δεν διεξάγονται από γεωπόνους-εκτιμητές του ΕΛΓΑ εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους ;
  • 7. Γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί στους δενδροκαλλιεργητές η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αποζημίωσης ;
  • 8. Προτίθεται να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, καθορίζοντας με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ασφάλισης, αλλά και τους όρους με τους οποίους ασφαλίζουν σήμερα οι αγρότες την παραγωγή τους ;
  • 9. Πότε επιτέλους θα εκδοθούν οι νέοι κανονισμοί ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ της φυτικής και ζωικής παραγωγής, που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν προϋπόθεση για τον υπολογισμό και την είσπραξη της καινούργιας ασφαλιστικής εισφοράς ;»
Προηγούμενο άρθρο Πλημμύρισαν καλλιέργειες στη Λεύκη
Επόμενο άρθρο Συνεργασία Δήμου- καταστηματαρχών για την καθαριότητα