Στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα κατατεθεί η πρόταση του ΔΥΠΕάρχη Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας κ. Πέτρου Τομάρα σχετικά με το Νοσοκομείο Καρδίτσας, μετά τη μελέτη Λιαρόπουλου που δημοσιεύθηκε και προτείνει τη μεταφορά των κλινικών της ΩΡΛ, της Μαιευτικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο γειτονικό νομό των Τρικάλων και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Χθες, μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Ευθυμίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα, με τη συμμετοχή του ΔΥΠΕάρχη κ. Τομάρα, του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκου, του Δημάρχου κ. Παπαλού και των Προέδρων των Συλλόγων Ιατρών και Εργαζομένων. Ο κ. Τομάρας σε δηλώσεις επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το κόστος για το συμφέρον τόσο των νοσοκομείων όσο και των πολιτών που εξυπηρετούνται από αυτό. «Στα πλαίσια των ανακοινώσεων της Επιτροπής και τη μελέτη του κ. Λιαρόπουλου κάνουμε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους φορείς της Θεσσαλίας και της Στ. Ελλάδος, προκειμένου να δούμε όλες τις απόψεις των αρμοδίων για τα θέματα της μελέτης που ανακοινώθηκαν. Για τη λεγόμενη αναδιάρθρωση των δυνάμεων του νοσοκομείου. Δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσει κάποιο ίδρυμα και φυσικά να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Όμως αυτό που προσπαθούμε να δούμε είναι εάν με κάποιο καλύτερο τρόπο αναδιατάξουμε τις δυνάμεις στα νοσοκομεία έτσι ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και για τους πολίτες, και για τα νοσοκομεία και για τον εξορθολογισμό του κόστους». Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της Καρδίτσας και τη ΜΕΘ, είπε: «Ακόμη και για το επίμαχο θέμα της Καρδίτσας (για τη ΜΕΘ), η πρόταση δεν λέει για κλείσιμο παρά για μεταφορά. Και ει δυνατόν, με μια καλύτερη και πιο οργανωμένη δουλειά να έχουμε και περισσότερα κρεβάτια. Εάν γίνει η μεταφορά, δεν θα υπάρχει ΜΕΘ στην Καρδίτσα, αλλά ΜΑΦ».
Ο κ. Ευθυμίου
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Ματθαίος Ευθυμίου, ξεκαθάρισε ότι οι συμπολίτες δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τους την αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε, αφού αυτή αφορά μόνο τους διοικητές και τόνισε ότι «στόχος του Δ.Σ. είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και να αναπτυχθεί το νοσοκομείο ακόμη περισσότερο διότι έχει τις δυνατότητες και τις προοπτικές να γίνει ένα νοσοκομείο αντάξιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Για το θέμα των αξιολογήσεων, σημείωσε: «Καταρχήν να πούμε ότι υπάρχουν δυο αξιολογήσεις και δεν είναι μόνο αυτή που δημοσιεύθηκε. Υπάρχει ακόμη μία θετική. Αυτές οι αξιολογήσεις θα έπρεπε να αποτελούν εργαλεία των διοικητών και των διοικήσεων των νοσοκομείων για να βλέπουμε που πάμε και τι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα και όχι να δημοσιεύονται και να γνωρίζει ο κόσμος ότι το νοσοκομείο μας βαθμολογήθηκε με -1. Άρα είμαστε ένα νοσοκομείο χαμηλού επιπέδου και χαμηλών υπηρεσιών; Τονίζω ότι δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτή την αρνητική αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε γιατί είναι για τους διοικητές και μόνο και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε. Ένα θέμα επίσης που αξιολογεί η μελέτη είναι το κτιριακό, για το οποίο εκ των πραγμάτων παίρνουμε αρνητική βαθμολογία, αλλά και αυτή να μη ληφθεί υπόψη. Εγώ θέλω να αναφέρω μια ακόμη αξιολόγηση που μας έδωσε το Υπουργείο Υγείας όπου στην τεχνική αποδοτικότητα που λαμβάνει μέρος το προσωπικό των γιατρών, τα κόστη, νοσηλευθέντες ασθενείς κλπ, είμαστε το τρίτο νοσοκομείο πανελλαδικά (όσον αφορά στην τεχνική αποδοτικότητα κάτω από 100%). Πιστεύω ότι με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε φέτος θα φτάσουμε το 100%, όπως και άλλα 12 νοσοκομεία της χώρας, που είναι το άριστο. Άρα λοιπόν μη δημιουργούνται στον κόσμο αρνητικές εντυπώσεις από αυτές τις μελέτες».
Τοποθέτηση του Συλλόγου Εργαζομένων
Στο στόχαστρο των πολιτικών της Τρόικα είναι και ο χώρος ης υγείας. Η απαίτηση για περιστολή δαπανών, η ένταξη ων προσλήψεων στον κανόνα πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη και στην υγεία, τα εισπρακτικά μέτρα (πεντάευρω, απογευματινά ιατρεία), η περικοπή του προϋπολογισμού, η περικοπή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ήδη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα σενάρια των συγχωνεύσεων και του «εξορθολογισμού» που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο, το τελευταίο διάστημα με την κατάργηση κλινικών του Γ.Ν. Καρδίτσας (μαιευτική, γυναικολογική, ΩΡΛ, ΜΕΘ, παθολογοανατομικό εργαστήριο) και η μεταφορά τους το Γ.Ν. Τρικάλων. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από τη βαθμολόγηση της «Επιτροπής Σοφών» η οποία βαθμολογεί το Γ.Ν. Καρδίτσας με -1 και το Γ.Ν. Τρικάλων με +4. Είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια έγινε αυτή η βαθμολόγηση, με βάση ποια στοιχεία και από πού αντλήθηκαν αυτά. Έτσι όπως παρουσιάζονται σε διάφορα δημοσιεύματα είναι τουλάχιστον αστεία και παρουσιάζονται με τον τρόπο που θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάσουν για να βγει το αποτέλεσμα που θέλουν. Για παράδειγμα σύμφωνα με τα κριτήρια της επιτροπής το κριτήριο παλαιότητας υποδομών του νοσοκομείου μας με έτος πρώτης λειτουργίας το 1988 βαθμολογείται με 0 αντί του ορθού +1. Εμείς οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Καρδίτσας είμαστε αντίθετοι με αυτή την εξέλιξη και εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας. Το Νοσοκομείο μας δεν έχει ανάγκη βαθμολόγησης από «Επιτροπές Σοφών». Το νοσοκομείο μας βαθμολογείται καθημερινά εδώ και χρόνια από τους πολίτες που προσέρχονται να βρουν την υγειά τους. Οι πολίτες που εξυπηρετούνται δεν είναι μόνο πολίτες του νομού μας αλλά και πολίτες γειτονικών και όχι μόνο νομών. Η θέση ων εργαζομένων, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά για να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες είναι ξεκάθαρη. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους. Διεκδικούμε: α) δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ με επαρκή χρηματοδότηση – πάταξη παραοικονομίας και διαφθοράς στο χώρο της υγείας, β) προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, γ) στόχος μας είναι η ενίσχυση και η αυτοδύναμη – αυτόνομη πορεία του νοσοκομείου μας, δ) καμία υποβάθμιση, καμία έκπτωση.