Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!
Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.
Πιλοτική εφαρμογή στα σχολεία του Δήμου Μουζακίου
Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες μαθητές αγνοούν σε μεγάλο ποσοστό την έννοια της μεσογειακής διατροφής, ακολουθώντας πολύ χαμηλής ποιότητας διατροφικές συνήθειες. Την αναστροφή του κλίματος αυτού προσπάθησε να βάλει το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, το οποίο έχει ξεκινήσει πιλοτικά ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία του Δήμου Μουζακίου, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος, πρώην Αντινομάρχη Καρδίτσας κ. Ερμιόνη Βασιλού, το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 1ο & 2ο Δημοτικά Σχολεία Μουζακίου, συνεχίστηκε στο σχολείο του Μαυρομματίου και ολοκληρώθηκε στο σχολείο του Αγναντερού και αφορούσε σε μαθητές της τετάρτης, πέμπτης και έκτης τάξης. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από τρεις θεματικές ενότητες: α) γνωριμία με τις ομάδες τροφίμων, β) πυραμίδα μεσογειακής διατροφής και γ) φτιάχνουμε τα δικά μας γεύματα, προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν αρχικά μια σφαιρική άποψη για τη σωστή διατροφή και εν συνεχεία να μπορέσουν να την υιοθετήσουν. Η κ. Βασιλού τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δράσεις για το επόμενο διάστημα.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής
– Αφθονία τροφών φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια.
– Ε λ α ι ό λ α δ ο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.
– Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
– Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).
– Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα).
– Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).
– “Κόκκινο” κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.
– Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.