Ευθύνη των ιδιοκτητών ο καθαρισμός χόρτων σε ιδιωτικά οικόπεδα


 Με αφορμή ερωτήματα και αιτήματα πολιτών σχετικά με ιδιωτικά οικόπεδα, στα οποία έχει αναπτυχθεί πυκνή βλάστηση που εγκυμονεί κινδύνους για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ύπαρξης τρωκτικών-φιδιών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Καρδίτσας ενημερώνει τους δημότες για τα εξής:

 Σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας υπεύθυνοι για την καθαριότητα των οικοπέδων και την κοπή των χόρτων είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

–         Η Υπηρεσία ύστερα από αυτοψία που κάνει σε οικόπεδα με πυκνή βλάστηση, στέλνει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες, καλώντας τους να προβούν εντός δεκαημέρου από την ειδοποίηση σε κοπή των χόρτων και καθαρισμό του χώρου.

Σε διαφορετική περίπτωση η Υπηρεσία θα επιβάλει πρόστιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας. 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου

Ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας για τα παραπάνω ζητήματα προβλέπει τα εξής:

ΑΡΘΡΟ 16 – Καθαριότητα ιδιωτικών χώρων (στεγασμένων ή μη).

1. Όλες οι ιδιοκτησίες, κατοικημένες ή μη, οφείλουν να διατηρούνται καθαρές με ευθύνη των κατά περίπτωση υπευθύνων, όπως αυτοί περιγράφονται στη διάταξη του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.

2. Η πλημμελής φροντίδα καθαριότητας σε ορισμένους ιδιωτικούς χώρους ενδέχεται να τους μετατρέψει σε εστίες ρύπανσης, δυσοσμίας και μόλυνσης της γύρω περιοχής με αυτονόητους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στις περιπτώσεις αυτές ο Δήμος ειδοποιεί με θυροκόλληση τους υπεύθυνους του ακινήτου να προχωρήσουν εντός προθεσμίας (10) δέκα ημερών στον καθαρισμό της ιδιοκτησίας τους με δικά τους έξοδα και μέσα.

3. Εάν μετά την παραπάνω πρώτη ειδοποίηση οι υπεύθυνοι αδιαφορούν ή αρνούνται να συμμορφωθούν, ο Δήμος κοινοποιεί και δεύτερη ειδοποίηση με επανάληψη της πρόσκλησης και νέα 5/ήμερη προθεσμία συμμόρφωσης. Μετά την άπρακτη πάροδο της δεύτερης και τελευταίας προθεσμίας, ο Δήμος, αφού προηγουμένως έχει μεριμνήσει για τη διεξαγωγή σχετικής αυτοψίας της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας και την παροχή σχετικής άδειας του αρμόδιου Εισαγγελέα, προβαίνει στον καθαρισμό ακάθαρτων ιδιωτικών ακινήτων και καταλογίζει όλες τις σχετικές δαπάνες σε βάρος των υπευθύνων, όπως αυτοί περιγράφονται στη διάταξη του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.

4. Οι στεγασμένοι ή μη κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, εργοστασίων και επιχειρήσεων (στοές, πρασιές, αυλές κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται καθαροί με τη φροντίδα των υπευθύνων και με κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και αν τα απορρίμματα προέρχονται από τρίτους. Ο Δήμος, κατά τη διαδικασία της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου του ίδιου άρθρου του παρόντος Κανονισμού, μπορεί να προβαίνει στον καθαρισμό ακάθαρτων κοινόχρηστων χώρων και να καταλογίζει τις σχετικές δαπάνες καθαρισμού, απολύμανσης, περίφραξης και ασφάλισης του χώρου κ.λ.π. σε βάρος των υπευθύνων, όπως αυτοί περιγράφονται στη διάταξη του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.

5. Σε επείγουσες περιπτώσεις, που ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την έλλειψη καθαριότητας σε κάποιον ιδιωτικό χώρο είναι άμεσος και επικείμενος, ο Δήμος με μόνη την αυτοψία της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας και την άδεια του αρμόδιου Εισαγγελέα, μπορεί να προχωρήσει στον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου ύστερα από  μια και μόνη ειδοποίηση των υπευθύνων με θυροκόλληση και άπρακτη πάροδο 24/ωρης προθεσμίας συμμόρφωσης.

ΑΡΘΡΟ 17 – Καθαριότητα οικοπέδων.

1. Οι υπεύθυνοι (ιδιοκτήτες ή νομείς ή κάτοχοι) οικοπέδων οφείλουν να διατηρούν τα ακίνητά τους πάντοτε καθαρά, ακόμη και όταν τρίτοι παρανόμως εναποθέτουν εντός αυτών απορρίμματα.

2. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να τα περιφράζουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και να προβαίνουν σε τακτική καθαριότητα και αποψίλωση σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρο 1 του Π.Δ. της 12.4.1929 («Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων»). Εάν οι υπεύθυνοι αδιαφορούν και δε συμμορφώνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο 100Ε.

3. Ο Δήμος, εφ’ όσον διαπιστωθεί παράβαση της παρούσης διάταξης, αποκαθιστά την καθαριότητα και την ασφάλεια του οικοπέδου, καταλογίζοντας όλες τις σχετικές δαπάνες καθαρισμού, απολύμανσης, περίφραξης και ασφάλισης του χώρου κ.λ.π. σε βάρος των υπευθύνων, όπως αυτοί περιγράφονται στη διάταξη του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.

Προηγούμενο άρθρο 11η πρόσκληση σε συνεδρίαση
Επόμενο άρθρο Eνημέρωση – διευκρίνιση παραγωγών από της ΕΑΣ Καρδίτσας