Σπ. Ταλιαδούρος: «Ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»


 Ο Βουλευτής Καρδίτσας, τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος του Νομού μας και στην τοποθέτηση που έκανε επεσήμανε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων, νέων μέτρων για την βιωσιμότητα και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού μας, για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

 Ειδικότερα στην τοποθέτηση του ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει καίρια τον εμπορικό κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απειλούνται πλέον με αφανισμό, γεγονός που ήδη προκαλεί μεγάλες ανατροπές στον πυρήνα της εθνικής οικονομίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι από τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση αλλά και από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, όχι μόνο παραμένει, αλλά και εντείνεται επικίνδυνα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν, λόγω μεγέθους και έλλειψης κατάλληλων πόρων, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης, εκ μέρους της πολιτείας, μιας επενδυτικής και αναπτυξιακής πολιτικής για να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δυστυχώς σήμερα η αγορά στραγγίζει από ρευστότητα, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η ελληνική επιχείρηση σβήνει. Η εισροή κοινοτικού χρήματος στην αγορά γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, αφού σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων η απορρόφηση φθάνει μόλις το 2,21%, ενώ σε ό,τι αφορά στα περιφερειακά προγράμματα η απορρόφηση βρίσκεται στο 7,07% όταν την ίδια στιγμή 26 δις Ευρώ περιμένουν αναξιοποίητα.

Είναι απογοητευτικό το ότι η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Π) που καλύπτουν τομείς «πρώτης προτεραιότητας» για την κυβέρνηση σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως ψηφιακή σύγκλιση, διοικητική μεταρρύθμιση, που συνδέονται και με την εφαρμογή του Καλλικράτη, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, Ενίσχυση Προσπελασιμότητας, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού έχουν βαλτώσει.

Ειδικά στον τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η κατάσταση είναι δραματική. Η υποσχόμενη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση τις επιβάρυνε με το φορολογικό νόμο, περιέκοψε το Δεκέμβριο του 2010 τα 2δις ευρώ του προγράμματος για τις μικρομεσαίες συμπεριλαμβανομένων και των Τουριστικών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) για να ξανααυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 150 εκατ Ευρώ χωρίς όμως και πάλι να καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Προγράμματα όπως το Πρόγραμμα «Κλαδικά σχέδια αναδιάρθρωσης», μέσω ΟΑΕΔ, που μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικά λόγω αδράνειας επι μακρόθεν, αφού σχεδιάστηκαν πολύ νωρίτερα, και δεν υπήρξε επικαιροποίηση τους με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται πια στις τρέχουσες συνθήκες έκτακτης ανάγκης των επιχειρήσεων της χώρας. Τα Προγράμματα Ενίσχυσης Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έχουν ουσιαστικά παγώσει αφού ενώ οι προτάσεις υποβλήθηκαν μέχρι 16/11/2009, οι τελικές Εκθέσεις Ελέγχου δεν προχωρούν για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες κει επομένως δεν μπορεί να γίνει η τελική αποπληρωμή. Επιπλέον τα γραφειοκρατικά προβλήματα: στην αξιολόγηση των προτάσεων και στις διαδικασίες ελέγχου επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς και οι τράπεζες που είναι φορείς υποδοχής αιτήσεων, έχουν αναθέσει την αξιολόγηση σε εταιρείες συμβούλων με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προφανής απορία σχετικά με τα πελατειακά δίκτυα τα οποία δημιουργούνται σε βάρος των επιχειρήσεων.

Ενόψει αυτής της κατάστασης χρειάζεται να στηρίξουμε την ανάτπυξη της πραγματικής οικονομίας, να τονώσουμε την ρευστότητα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ζήτησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου κοστολογημένο, σύγχρονο, ρεαλιστικό. Οι βασικοί άξονες της πρότασης του Πρόεδρου Α. Σαμαρά που αναφέρονται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι εξής:

•1.     Μείωση φορολογικών συντελεστών:

Α. συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες

Β. Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%

Γ. Ανώτατος Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων στο 40% από 45% σήμερα, στόχος σε 3 χρόνια μείωση στο 30%

Δ. Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό Ε. Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων, σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων».

Τα μέτρα αυτά γυρίζουν την ψυχολογία της αγοράς, που ως γνωστό είναι το 50% της οικονομίας.

•2.     Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος:

Α. Μείωση συντελεστών.

Β. Απλότητα μέσω κωδικοποίησης

Γ. Ένας νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ένας  για τις επιχειρήσεις, ένας για την ακίνητη περιουσία και ένας για τις συναλλαγές.

  Δ. Αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν.

Ε. Περιορισμός της επαφής φορολογούμενου-εφόρου μέσω δικαιώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τεκμαρτή φορολογία και την χρήση ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων

•3.     Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Επανεκκίνηση της οικονομίας, για να μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο μία ώρα αρχύτερα.»

Προηγούμενο άρθρο ‘’ΜΕΝΕΛΑΙΔΙΑ’’ 2011. Σαράντος Ι. Καργάκος & Χάρρυ Κλυνν ομιλητές σε εκδήλωση για την γενοκτονία των ποντίων
Επόμενο άρθρο Απάντηση της ΓΣ του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ (με έδρα την Καρδίτσα) στην επιστολή του κ. Φώτη Αλεξάκου