Τα χελιδόνια έφτασαν και πάλι στα «Χίλια Κλήματα» !


   Με αυτόν τον τίτλο, ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή μηνύματα στο διαδίκτυο αυτή την εποχή, ίσως γιατί θυμίζει τη χαμένη αισιοδοξία μας, προέρχεται από τον τόπο μας και αναφέρεται στην καρδιτσιώτικη φύση και σε προϊόντα της. Γραμμένο από το συμπολίτη Θαν. Καραθάνο, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, έκανε πολλούς δημοσιογράφους να αναφερθούν σ΄αυτό και αθηναϊκά έντυπα να το δημοσιεύσουν, όπως για παράδειγμα το περιοδικό «Κ» της Κυριακάτικης Καθημερινής, όπου η γνωστή οινοδημοσιογράφος Μερόπη Παπαδοπούλου γράφει σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της: 

 «Στα αμπέλια την ανοιξη – με αφορμή τα «Χίλια Κλήματα» του Θάνου Καραθάνου:

Δελτία τύπου και emails παίρνω εκατοντάδες. Συνήθως είναι τυπικά, ενημερωτικά, επαγγελματικά. Έτσι, τούτο το κείμενο με συγκίνησε ιδιαίτερα και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας:

“Λίγες μέρες πριν, κι ενώ πρόσφατα μια απαλή άχνη χιονιού σκέπασε τα «Χίλια Κλήματα», τα χελιδόνια ξανάρθαν στο ανοιξιάτικο σπίτι τους. Τα δυο λιλιπούτεια παλιά αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας, στη Δαφνοσπηλιά και στο Παλιούρι Καρδίτσας, στα ριζά των διαχρονικά «ανυπότακτων» Αγράφων, προσφέρουν τα πρέμνα τους, τα άνθη τους, το χώμα τους, τις φωνές των παιδιών που τρέχουν μέσα τους, ως καλωσόρισμα στον ερχομό των ιπτάμενων φίλων τους.

Των πουλιών φίλων, που αψήφησαν τους δυτικούς βομβαρδισμούς της Λιβύης, πέρασαν βόρεια τη Μεσόγειο, παρέκαμψαν το ραδιενεργό σύννεφο της Ανατολής και το χημικό νέφος της Κερατέας, αγνόησαν τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις του Δουνουτού και των μεγαφώνων του και επιτέλους, προσγειώθηκαν στους αγαπημένους τους αμπελότοπους.

Έκαναν τις φωλιές τους στην Καζάρμα της Λίμνης Πλαστήρα και χαίρονται παιχνιδιάρικα, περιμένοντας το καλοκαίρι που, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις «έγκυρων» κύκλων και τις δυσοίωνες προβλέψεις «διασταυρωμένων» πηγών, θα φτάσει κι αυτό. 

  Στο μεταξύ, εδώ μοιραζόμαστε με φίλους, ιθαγενείς και επισκέπτες, τα κρασιά «Χίλια Κλήματα», μικρές χειροποίητες δημιουργίες, που φτιάξαμε από τα αμπέλια των παιδικών μας χαρών. Πολλές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, ανάμεσά τους οι αυτό-“χθονες” Λημνιώνα, Ζαχαροκοκκινούδι, Μπατίκι, Μαύρο Μοσχάτο «κοινωνούν» με τις γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Ξινόμαυρο και μαζί με το Σιρά που καλλιεργείται στα χώματά μας για πάνω από 50 χρόνια, αφήνουν τον ποικιλιακό εγωισμό, να υποκλιθεί στην αρμονία της πολυσυλλεκτικότητας και στη μοναδικότητα της έκφρασης του «χτόνιου». Με τη λέξη αυτή, παραφθορά του «χθόνου» και της ομηρικής «χθών» που σημαίνει (κρυμμένη) γη, αποκαλούσαν οι αμπελουργοί παππούδες μας, αυτό που τώρα αποδίδουμε στα νεοελληνικά ως …τερουάρ.

  Σας προσκαλούμε να κάνουμε έτσι απόλαυση και «κτήμα» όλων, ή τουλάχιστον όσων «πιστών», τα κρασιά «Χίλια Κλήματα – Μικροοινοποίηση Καραθάνου» (λευκό του 2010 και ερυθρά του 2009 και 2008), που τα συνοδεύει ο κύκλος του χορού των χελιδονιών. Κι είναι πράγματι αισιόδοξο, να συμφωνούν πολλοί μαζί μας, πως πλέον είναι πιο σημαντική η είδηση ότι ακόμη επιστρέφουν τα χελιδόνια ή ανθίζουν οι κερασιές κι όχι ότι εμφανίζονται νέα μέτρα (ή νέα, σπάνια έστω, κρασιά…).

Τα πολλά χελιδόνια και οι πολλοί κούκοι, ως γνωστόν, φέρνουν την Άνοιξη!

Θάνος Καραθάνος,

αμπελουργός, χημικός – οινολόγος»

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή μελών της ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε στις «ΗΜΕΡΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΜΟΔΟΣΙΑΣ»
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση του Σπ. Ταλιαδούρου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας για τη μη εισαγωγή φοιτητών στοΤΕΙ δασοπονίας