Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας είναι ο ραδιοερασιτεχνικός σύλλογος του Νομού Καρδίτσας που ιδρύθηκε το 1999 με την 405/1999 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας και εκπροσωπεί επίσημα τους ραδιοερασιτέχνες του Νομού. Σκοποί του συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι:
Α. Η άσκηση της ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητας και η προαγωγή των συμφερόντων της σταθερής και κινητής υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου καθώς και η νομική τους εκπροσώπηση
Β. Η εκπαίδευση και η προαγωγή του επιστημονικού και μορφωτικού επιπέδου των μελών μέσω της έρευνας, της μελέτης και του πειραματισμού στις τηλεπικοινωνίες, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η επιμόρφωση στις σύγχρονες τεχνολογίες που αφορούν στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος
Γ. Η συγκρότηση, από μέλη του Συλλόγου, Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών με στόχο την εθελοντική δράση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. Η εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων ραδιοεπικοινωνίας για την παροχή τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης σε φορείς της πολιτείας και η εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων δράσης με στόχο την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση από κάθε έκτακτο συμβάν που μπορεί να πλήξει το κοινωνικό σύνολο ή το περιβάλλον.
Δ. Η ανάπτυξη εξοπλισμένων αυτοκινούμενων τηλεπικοινωνιακών μονάδων πολλαπλού ρόλου με στόχο την προαγωγή της κινητής υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, τη διασύνδεση και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των φορέων και των υπηρεσιών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, τη διενέργεια περιπολιών, τη μεταφορά στελεχών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε καθημερινή βάση για την επίτευξη των σκοπών του παρόντος.
Ε. Η πολιτιστική ανάδειξη και η τουριστική προβολή του Νομού Καρδίτσας και των Δήμων ου, σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση ραδιοερασιτεχνικών εκδηλώσεων, διαγωνισμών, διαλέξεων, συνεδρίων και εκθέσεων. Η έκδοση ειδικών εντύπων, η δημιουργία διαδικτυακού τόπου, η προώθηση και διατήρηση της φιλίας και των υψηλών ιδανικών του ραδιοερασιτεχνισμού καθώς και η διάδοση του ραδιοερασιτεχνικού πνεύματος με κάθε νόμιμο μέσο.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας είναι από τις πρώτες εθελοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας στο δίκτυο της γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού πιστοποιήθηκε και εντάχθηκε το 2001 στο ΣΝΟ του Ν. Καρδίτσας. Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογος, αφού έλαβε όλες τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, εγκατέστησε, συντηρεί και λειτουργεί αυτόνομο δίκτυο επαναληπτών φωνής που καλύπτει το Ν. Καρδίτσας αλλά και όμορους Νομούς για ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες και ανάγκες πολιτικής προστασίας. Ο Σύλλογος στεγάζεται σε γραφεία στις εργατικές κατοικίες της οδού Επτανήσου όπου έχουν αναπτυχθεί οι ασύρματοι σταθμοί επικοινωνίας και το Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών. Κάθε χρόνο συμμετέχει με επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις και ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες και συμβάλλει στην ανάπτυξη του ραδιοερασιτεχνισμού στην περιοχή μας και στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή του Ν. Καρδίτσας διεθνώς.
Ομάδες εκτάκτων αναγκών
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού της και τον ορισμό της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, έχει συγκροτήσει τις Ομάδες Εκτάκτων Αναγκών. Ο σκοπός της δημιουργίας τους είναι η εθελοντική δράση και προσφορά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο οι δράσεις των ομάδων είναι:
Α. Η παροχή τηλεπικοινωνιακής συνδρομής στο κοινωνικό σύνολο
Β. Η διευκόλυνση του έργου των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτές έχουν καθορισθεί από την πολιτεία, με την παροχή συνδρομής σε τηλεπικοινωνιακό επίπεδο (διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών, συντονισμός οχημάτων και προσωπικού, συντονισμός ομάδων εθελοντικής προσφοράς, διαβίβαση μηνυμάτων ανάγκης)
Γ. Η οργάνωση και διενέργεια περιπολιών σε περιοχές που κινδυνεύουν να πληγούν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ)
Δ. Η συμμετοχή σε σενάρια και σε ασκήσεις ετοιμότητας, καθώς και σε ημερίδες ή σεμινάρια που διοργανώνουν οι αρμόδιοι φορείς για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση σε θέματα εκτάκτων αναγκών
Κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένο χώρο δράσης και διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την εκτέλεση της αποστολής της. Τα μέλη των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε πολλές ασκήσεις ετοιμότητας που διοργάνωσαν κρατικοί φορείς και υπηρεσίες και σε αρκετά έκτακτα συμβάντα υποστηρίζοντας τη Ν.Α. Καρδίτσας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την πυρκαγιά του Σμοκόβου το 2001, τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό μας τον Ιανουάριο του 2003 και άλλα συμβάντα μικρότερης κλίμακας όπως η επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης ορειβάτη στην περιοχή των Αγράφων τον Οκτώβρη του 2005, η έγκαιρη ενημέρωση για εκδήλωση πυρκαγιών κλπ. Τα τελευταία χρόνια κατά την αντιπυρική περίοδο πραγματοποιούνται συνεχώς από τις Ο.Ε.Α. περιπολίες πυροπροστασίας στις περιοχές της λίμνης Πλαστήρα και Σμοκόβου, ενώ καλύπτουμε τηλεπικοινωνιακά τον Πανελλήνιο αγώνα δρόμου του Δήμου Μενελαΐδος.
Ραδιοερασιτεχνισμός
«Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ερασιτέχνη»: Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.
Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός που το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών αποδίδει στη λέξη ραδιοερασιτεχνισμός. Είναι δηλαδή η ενασχόληση, χωρίς οικονομικό όφελος, με την τεχνική των ασύρματων επικοινωνιών που σκοπό έχει την αλληλοεπικοινωνία μέσω των ραδιοκυμάτων και μέσω αυτής την τεχνολογική και επιστημονική έρευνα, τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά και την αυτοδιδασκαλία. Είναι όμως και η τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των υπηρεσιών και φορέων της πολιτείας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ).
Ραδιοερασιτέχνης
Είναι το άτομο που έχει αποδείξει με εξετάσεις που διενεργούνται στο Υπ. Μεταφορών τις γνώσεις και την ικανότητά του στο χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια από την πολιτεία για την κατοχή και λειτουργία αυτών των συσκευών. Οι επικοινωνίας διεξάγονται από σταθμούς βάσης, κινητούς και φορητούς είτε απευθείας, είτε μέσω επαναληπτών και φυσικών ή τεχνητών δορυφόρων. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους ραδιοπειρατές που ασχολούνται με τη μετάδοση μουσικής και διαφημίσεως ή τους σταθμούς της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» όπως δεν έχουν καμία σχέση με τους χρήστες της μπάντας πολιτών. Οι ραδιοερασιτέχνες σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά εξασκούν διάφορα επαγγέλματα. Οι ίδιες διαφοροποιήσεις ισχύουν και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα κλπ. Κοινό γνώρισμα σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες είναι η ανάγκη τους για τις ασύρματες επικοινωνίες, την έρευνα και τον πειραματισμό στις ηλεκτρονικές κατασκευές.
Πως γίνεται κάποιος ραδιοερασιτέχνης
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια πραγματικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, την επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με γνωστούς και αγνώστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην Ελλάδα για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να συμμετάσχει σε εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη που διενεργούνται δύο φορές το χρόνο κατά τους μήνες Απρίλιο ή Μάη και Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και προκηρύσσονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις του Υπ. Μεταφορών με απόφαση του οικείου Νομάρχη. Οι προυποθέσεις που πρέπει κάποιος να πληροί είναι:
1. Να είναι πολίτης Κράτους Μέλους της Ε.Ε. ή του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου. Εφόσον είναι πολίτης άλλης χώρας να διαθέτει άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
2. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης συμμετοχής του στις εξετάσεις να έχει συμπληρώσει τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό όρια ηλικίας
Αφού περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις, αποκτά με αίτησή του το πτυχίο του Ραδιοερασιτέχνη και την Άδεια Ραδιοερασιτέχνη, με τη χορήγηση της οποίας λαμβάνει το Διεθνές Διακριτικό Κλήσης του σταθμού, μοναδικού για κάθε ερασιτεχνικό σταθμό ασυρμάτου. Με αυτό το διακριτικό ο ραδιοερασιτέχνης είναι γνωστός στην παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.
Τι προσφέρει ο Ραδιοερασιτεχνικός
– Μια ευχάριστη και δημιουργική ενασχόληση για κάθε ηλικία, για κάθε άνθρωπο
– Πολλές γνωριμίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο μέσα από τις επαφές με άλλους συναδέλφους. Η εμβέλεια ενός σταθμού στα βραχέα κύματα είναι όλο ο κόσμος!
– Πολλές γνώσεις για τις τηλεπικοινωνίες, μέσα από την έρευνα και τον πειραματισμό
– Τη χαρά της επικοινωνίας με μακρινούς σταθμούς και της δημιουργίας εάν κάποιος κατασκευάσει μόνος του μια κεραία ή ένα εξάρτημα του σταθμού του
– Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και πολύτιμες υπηρεσίες στους φορείς της πολιτείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης