Εντείνονται οι φόβοι για τις συντάξεις, ενώ η Φ.Πετραλιά εκφράζει ικανοποίηση για πορεία μεταρρύθμισης.
Την ίδια ώρα που η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων προκαλεί έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και φόβους για αδυναμία καταβολής συντάξεων, η κυβέρνηση διά της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά δηλώνει ικανοποιημένη από την μεταρρύθμιση.
Η κυρία Πετραλιά επισκέφθηκε την Παρασκευή τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, για τον οποίο, πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι «έχει ξεπεράσει τα όρια του γκρεμού» και ότι «είναι υπό κατάρρευση».
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προγραμματίσει πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τις 3 Σεπτεμβρίου και τις 13 Οκτωβρίου με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο του Οργανισμού και τον νέο διοικητή Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, η Φ.Πετραλιά προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα (Παρασκευή) «ακριβώς την ημερομηνία που προβλέπει ο νόμος», όπως είπε.
Σε σύντομο απολογισμό, της έως τώρα πορείας της μεταρρύθμισης, η υπουργός μίλησε για τα 23 Ταμεία και τους κλάδους που εντάχθηκαν σε 5 Ταμεία, καθώς και για τις 80 διοικητικές πράξεις που εξέδωσε και αφορούν σε διανομή πόρων, μεταφορά υπηρεσιών, μετακίνηση υπαλλήλων και ενοποίηση αρχείων.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι το επόμενο ραντεβού είναι την 1η Οκτωβρίου οπότε ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση με την ενοποίηση των 133 κλάδων και Ταμείων σε 13 Ταμεία.
«Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, διότι για ό,τι δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες το πραγματοποιούμε στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τις οποίες δεσμευτήκαμε» υποστήριξε.
Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα κατάρρευσης των ελλειμματικών Ταμείων, η κυρία Πετραλιά είπε πως ο λόγος που οδήγησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι η μεγάλη παθογένεια του συστήματος που συσσωρεύτηκε για πάρα πολλά χρόνια.
Επιπλέον, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι εκείνο που εγγυάται τις συντάξεις, καθώς «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις συντάξεις και καλύπτονται όλα τα ελλείμματα των Ταμείων».
Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ είπε πως προτεραιότητά του αποτελεί η συνεργασία τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τους εργαζόμενους του Οργανισμού για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού.
Επιπλέον, ο κ. Παπαθανασίου διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην καταβληθούν συντάξεις, για την κάλυψη των οποίων δεν αποτελεί προτεραιότητα η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ.
Η υπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε νωρίτερα με το προεδρείο του ΙΚΑ και αμέσως μετά τη συνάντησή της στον ΟΑΕΕ επισκέφτηκε το Ταμείο Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων, σε μια «εθιμοτυπική», όπως είπε, συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρόεδρο του Ταμείου, Γεράσιμο Θωμόπουλο.
Νωρίτερα το πρωί, έξω από το κτίριο του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για την ενοποίηση των Ταμείων, από το Συντονιστικό των εργαζομένων των ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής.
Διαμαρτυρίες για τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την ενοποίηση των Ταμείων, εξέφρασαν στον ΟΑΕΕ και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των εργαζομένων του πρώην ΤΕΒΕ και του πρώην ΤΑΕ, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για απολύσεις και για φόβο επιμήκυνσης του χρόνου απονομής της σύνταξης.
* Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος αν υπάρχει φόβος να «βουλιάξει» το ΙΚΑ εξαιτίας των ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα εντασσόμενα σε αυτό Ταμεία και λόγω των χρεών που έχει το Δημόσιο προς αυτά, απάντησε:
«Η αύξηση της χρηματοδότησης από το Δημόσιο έγινε επί των ημερών της ΝΔ, χρηματοδότηση η οποία επι σειρά ετών ήταν στάσιμη, ενώ τα ελλείμματα δεν δημιούργηθηκαν από τότε που ανέλαβε η ΝΔ μέχρι την ψήφιση του νόμου. Ήταν ελλείμματα πολλών ετών, δεκαετιών. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει είναι η καλύτερη διαχείριση σε επίπεδο διοίκησης των Ταμείων και των χρημάτων των ασφαλισμένων» είπε.
Ερωτηθείς εξ άλλου για τον ΟΑΕΕ, δήλωσε ότι αφενός για το θέμα αυτό έχει υπάρξει εκτενής αναφορά και ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που εδώ και πολύ καιρό έχει περιγράψει την κατάσταση και ένας από τους κύριους λόγους που προχώρησε στην μεταρρύθμιση είναι αυτός.