Στο Μαθητικό Διαγωνισμό «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2025» συμμετείχε, για 3η χρονιά, ο Όμιλος Ραδιοφωνίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσας.
Αυτή τη φορά, έλαβε μέρος με τη δημιουργία podcast διάρκειας 7 έως 10 λεπτών σε ελεύθερη θεματική.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Ραδιοφωνίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσας, υπό την καθοδήγηση της Υπεύθυνης εκπαιδευτικού Παπακώστα Έλενας, κλ. ΠΕ79.01-Μουσικής Επιστήμης, δημιούργησαν δύο συμμετοχές για τον διαγωνισμό:
Α) Ένα ραδιοφωνικό επεισόδιο-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2025 ως αφιερωματικό έτος Μίκη Θεοδωράκη και
Β) Μία μίνι ραδιοφωνική συνέντευξη με τον άνθρωπο που τους έφερε σε επαφή με τα podcasts και το μαθητικό ραδιόφωνο, δηλαδή την καθηγήτριά τους.
Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για τους μαθητές που είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και του έργου του κορυφαίου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αλλά και να μυηθούν στον γοητευτικό κόσμο του ραδιοφώνου.
Η εκπαιδευτικός Έλενα Παπακώστα, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, ήταν καλεσμένη στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00 το πρωί) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στη συμμετοχή των μαθητών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και την εμπειρία που αποκόμισαν.
Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Παπακώστα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Μιλήστε μας για τη συμμετοχή των μαθητών του Ομίλου Ραδιοφωνίας στο Μαθητικό Διαγωνισμό Podcast και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2025». Τι ακριβώς δημιούργησαν;
Απάντηση: Είμαι η υπεύθυνη του Ομίλου Ραδιοφωνίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσας ο οποίος λειτουργεί για τρίτη χρονιά.
Κάθε χρόνο, έχουμε καθιερώσει να συμμετέχουμε σε αυτό τον διαγωνισμό, στο ΄΄Καν΄το να ακουστεί΄΄.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν με συμμετοχή ραδιοφωνικού μηνύματος, διάρκειας ενάμιση λεπτού.
Φέτος, όμως, έγινε podcast με διάρκεια επτά έως 10 λεπτά.
Με μεγάλη χαρά αποφασίσαμε να συμμετέχουμε.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε δύο υποβολές.
Η πρώτη υποβολή έχει να κάνει με το έτος 2025, που ανακηρύχτηκε έτος Μίκη Θεοδωράκη.
Οπότε, δημιουργήσαμε ένα μικρό επεισόδιο, δέκα λεπτών, αφιερωμένο στον Μίξη Θεοδωράκη, με αναφορές στη ζωή και το έργο τους και με μικρά μουσικά αποσπάσματα.
Και το δεύτερο ηχητικό που δημιουργήσαμε ήταν μια συνέντευξη.
Συζητήσαμε με τα παιδιά, λέγαμε να πάρουν συνέντευξη από κάποιον γνωστό της τοπικής κοινωνίας, κάποιον αθλητή ή κάποιον συγγραφέα.
Τα παιδιά, όμως, έκαναν μια καλύτερη πρόταση που με εντυπωσίασε.
Ήθελαν να πάρουν συνέντευξη από μένα.
Οπότε, έγινε η συνέντευξη, και επειδή ήταν ανώνυμη, για να μην μαρτυρούμε το σχολείο το οποίο διαγωνίζεται, η συνέντευξη είναι με τον άνθρωπο που τους έφερε σε επαφή με το μαθητικό ραδιόφωνο.
Ερώτηση: Πως βίωσαν οι μαθητές όλη αυτή την εμπειρία;
Απάντηση: Τους άρεσε πάρα πολύ.
Καταρχήν, εμείς δεν έχουμε τον επαγγελματικό εξοπλισμό σαν σχολείο, οπότε η διαδικασία όλη γίνεται μέσα από ηχογράφηση κινητών και επεξεργασίας σε πρόγραμμα υπολογιστή, αλλά συνεργάστηκαν άψογα.
Ηχογραφήσαμε στο σχολείο, κάποια παιδιά που δεν μπόρεσαν να είναι εκεί, πρόσθεσαν, από το σπίτι τους, τα κομμάτια αυτά στα ηχητικά, και τους ενθουσίασε.
Ερώτηση: Υπήρξε κάτι που να τους εντυπωσίασε περισσότερο;
Απάντηση: Κάτι που τους εντυπωσίασε, και που εντυπωσίασε και εμένα, είναι το γεγονός ότι βρήκαμε πως μεγάλοι ξένοι τραγουδιστές έχουν ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη.
Ανακαλύψαμε μουσικά ΄΄διαμάντια΄΄.
Με μεγάλους τραγουδιστές που έχουν ερμηνεύσει, όπως η Σίρλεϊ Μπάσει, η Εντίθ Πιάφ. Πολύ ωραία κομμάτια.
Ερώτηση: Πως τους φάνηκε (στους μαθητές) ο κόσμος του ραδιοφώνου;
Απάντηση: Τους αρέσει πάρα πολύ.
Νομίζω πως όταν ετοιμάζονται οι εκπομπές μας και γίνεται η αναπαραγωγή τους στο ραδιόφωνο, ενθουσιάζονται.
Και τις παρακολουθούν μαζί με τους γονείς τους, τις ακούνε και τους αρέσει πάρα πολύ.
Ερώτηση: Πλέον, ακολουθεί η ψηφοφορία για το Βραβείο Ακροατών; Τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε ενεργά την προσπάθεια των μαθητών;
Απάντηση: Εσείς, τώρα, μπορείτε να μας βοηθήσετε να κερδίσουμε το βραβείο ακροατών.
Υπάρχει μια ανοιχτή ψηφοφορία μέσα από τη σελίδα του Διαγωνισμού ΄΄Καν΄το να ακουστεί 2025΄΄ όπου μπορούμε, κάνοντας σύνδεση με λογαριασμό google ή μέσα από το σχολικό δίκτυο, αν είστε εκπαιδευτικοί ή μαθητές, να ψηφίσετε πατώντας την ΄΄καρδιά΄΄, αφού κάνετε αναπαραγωγή του κάθε ηχητικού.
Η ψηφοφορία είναι μέχρι τις 9 Απριλίου το βράδυ.
Επίσης, μπορείτε να μπείτε και από τη σελίδα του σχολείου μας και εκεί υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα ψηφίσετε;
Ερώτηση: Κλείνοντας, μιλήστε μας για το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καρδίτσας. Τι καθιστά ξεχωριστό ένα Πειραματικό Σχολείο;
Απάντηση: Είναι ένα πολύ ωραίο σχολείο.
Λειτουργούν Όμιλοι Καινοτομίας και, φέτος, έχουμε στο σχολείο τον Όμιλο Ραδιοφωνίας, τον Όμιλο Πειραματικής Δημοσιογραφίας, τον Όμιλο Ρομποτικής και τον Όμιλο Φυσικών Επιστημών.
Δραστήριοι όμιλοι και οι τέσσερις, με συμμετοχές σε Διαγωνισμούς, με εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Τα παιδιά περνούν δημιουργικό χρόνο τα μεσημέρια στο σχολείο.
Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές γιατί στα σχολεία αυτά τα παιδιά μπαίνουν με κλήρωση.
Οπότε, γίνονται εγγραφές μέσω gov.gr, σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι εγγραφές και γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τη σελίδα του σχολείου μας και τον τοπικό τύπο.
Μαθητές Ομίλου Ραδιοφωνίας 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Καρδίτσας σχολικού έτους 2024-2025
1) Αλεξίου Ευαγγελία-Κωνσταντίνα, Α΄ Τάξη
2) Αντωνίου Χρήστος, Α΄ Τάξη
3) Βέλλης Σταύρος, Β΄ Τάξη
4) Γεννάδιος Χαράλαμπος, Α΄ Τάξη
5) Γιολδάσης Αλέξανδρος, Β΄ Τάξη
6) Γισδάκης Σταμάτιος, Β΄ Τάξη
7) Ζευγαρά Κωνσταντίνα, Α΄ Τάξη
8) Ζιάκας Φώτιος, Β΄ Τάξη
9) Θεοχάρη Μαρία, Α΄ Τάξη
10) Ιωάννου Ιωάννα, Β΄ Τάξη
11) Καλιάφα Ζωή, Α΄ Τάξη
12) Καμπίτσα Αικατερίνη, Α΄ Τάξη
13) Κόκκοτα Μαρία-Αναστασία, Β΄ Τάξη
14) Κολοβού Αναστασία, Β΄ Τάξη
15) Κοντοβά Βασιλική, Α΄ Τάξη
16) Κουκουμτζή Αναστασία, Α΄ Τάξη
17) Κούρτι Φάτμα, Β΄ Τάξη
18) Καφέρογλου Μαρίνος, Α΄ Τάξη
19) Κωνσταντινίδη Κωνσταντίνα, Β΄ Τάξη
20) Κωτίνας Κωνσταντίνος, Α΄ Τάξη
21) Μαυρογιάννη Πολυξένη, Γ΄ Τάξη
22) ΜουτσάιΓιασεμίνα, Α΄ Τάξη
23) Νταουτάι Εμμανουήλ-Βάιος, Γ΄ Τάξη
24) Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Β΄ Τάξη
25) Παπαδημητρίου Αρετή-Εριέττα, Β΄ Τάξη
26) Σιώμος Δημήτριος, Β΄ Τάξη
27) Ψαλλίδας Ευάγγελος, Β΄ Τάξη
Ψηφοφορία για το Βραβείο Ακροατών
Μπορείτε να ψηφίσετε τις συμμετοχές των μαθητών μιας και είναι σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το Βραβείο Ακροατών.
Σύνδεσμος ψηφοφορίας: https://vote.europeanschoolradio.eu/vote/2/podcast
Οι υποβολές των μαθητών μας έχουν τους ακόλουθους κωδικούς και τίτλους:
– 11561. «Συνέντευξη με τον άνθρωπο που μας έφερε σε επαφή με το μαθητικό ραδιόφωνο «- 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ και
– 11436. «2025: Έτος αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη» – 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Οδηγίες: Για να ψηφίσετε, θα χρειαστεί να κάνετε “Σύνδεση” στο EuropeanSchoolRadio και να ακούσετε τη συμμετοχή που επιθυμείτε. Εάν δεν έχετε ήδη λογαριασμό, μπορείτε να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στη Google ή να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό “Επισκέπτη” μέσω της επιλογής “Εγγραφή/Επισκέπτης”.
Σημείωση 1: Οι εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από Ελλάδα μπορούν να συνδέονται και να ψηφίζουν μέσω του λογαριασμού τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Σημείωση 2: Πρέπει να πατήσετε το play σε κάθε υποβολή για να εμφανιστεί λίγο αργότερα δίπλα της μια καρδιά, την οποία πρέπει να πατήσετε για να αποθηκευτεί με επιτυχία η ψήφος σας.
Η ψηφοφορία ακροατών θα είναι ανοιχτή έως τις 09/04/2025 και ώρα 23:59:00
Καλή ψηφοφορία!
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια!
Η ΄΄ταυτότητα΄΄ του Διαγωνισμού
Ο μαθητικός διαγωνισμός διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία European School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο, την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας, CreativeGreece και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO ΕΡΑΤΩ ΑΠΟΛΛΩΝ. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όλες τις σχολικές/εκπαιδευτικές μονάδες διεθνώς.