Με στόχο την προστασία των καλλιεργειών και της συνολικής αγροτικής παραγωγής από επιβλαβή τρωκτικά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στην επέκταση του καινοτόμου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης μέσω της διαχείρισης του αρπακτικού πτηνού Τυτώ (Tyto alba), χρησιμοποιώντας τη νυκτόβια κουκουβάγια, ως φυσικό εχθρό των ποντικιών.
Με αυτή τη μέθοδο αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα που προκαλεί ετήσιες ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική παραγωγή.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων δήμων.
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Σταυρίδης παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους άξονες του έργου, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ», κ. Βασίλειος Μποντζώρλος, παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και την πορεία του προγράμματος. Υπογράμμισε τη δυναμική της μεθόδου στη μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων, επιβεβαιώνοντας τα οφέλη της για τις καλλιέργειες και το οικοσύστημα.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Σοφάδων, Αγιάς, Λάρισας, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Τεμπών, Ρήγα Φεραίου, Ελασσόνας και Φαρσάλων ενώ ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξέφρασαν και οι Δήμοι Καρδίτσας και Μετεώρων. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στους υπάρχοντες Δήμους και τη διεύρυνση του προγράμματος σε νέους, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας.
Ο Δημήτρης Σταυρίδης στο Ηχόραμα 100,8
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημήτρης Σταυρίδης μίλησε, πριν από λίγες μέρες, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη τονίζοντας τα εξής:
«Είναι ένα είδος κουκουβάγιας η Τυτώ το οποίο τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τους αρουραίους. Τουλάχιστον το 95% της τροφής της είναι από τους αρουραίους.
Το πρόβλημα, λοιπόν, που υπάρχει με τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τους αρουραίους είναι διαχρονικό και υπάρχουν χρονιές που είναι πολύ σημαντικές οι ζημιές στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και, μάλιστα, παλιότερα κηρύσσονταν ο Νομός ή η Περιφερειακή Ενότητα αργότερα ως ακριδόπληκτη.
Προμηθευόμασταν αραιρουοκτόνα τα οποία, στη συνέχεια τα δίναμε στους Δήμους που, με συνεργεία, τα εφαρμόζανε και ήταν με τη μορφή ΄΄λουκουμιών΄΄ ή σιταριών τα δολώματα αυτά.
Αυτά, όμως, τα δολώματα, επειδή δηλητηριάζονταν και άγρια ζώα και πτηνά, κάποια στιγμή, την προηγούμενη δεκαετία, απαγορεύτηκαν για τους αγρούς και επιτρέπονταν μόνο σε αποθήκες ή σε κτίσματα τα οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.
Υπήρχε, λοιπόν, ένα κενό ως προς τη χρήση και, μάλιστα, τα επιτρεπόμενα τα οποία υπήρχαν από ένα σημείο και έπειτα ήταν οι φοσφίνες οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να γίνει μόνο από γεωπόνο ή εξειδικευμένο συνεργείο.
Σε αυτό το σημείο ήρθε να μας καλύψει το κενό η Τυτώ».
Ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια που το εφαρμόσαμε
«Ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια που το εφαρμόσαμε και αρχίσαμε να κάνουμε χρήση αυτού του πτηνού και να το βάλουμε σε 9 Δήμους αρχικά.
Δηλαδή, σε 7 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στον Δήμο Σοφάδων και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Η επέκταση που γίνεται κάθε χρόνο, βάζοντας και νέες φωλιές για να μπορεί να παραχθεί σε καινούργια δεδομένα, άρα να έχουμε περισσότερη ανάπτυξη, είχε ως αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν και άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας όπως και άλλοι Δήμοι από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης πήρε πρωτοβουλία και έκανε αυτή τη συνάντηση με τους Δήμους για δύο λόγους.
Ο ένας είναι να επεκτείνουμε στο ήδη υπάρχον δίκτυο των 9 Δήμων που χρησιμοποιείται ήδη το πρόγραμμα και να το κάνουμε πιο πυκνό έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Και το δεύτερο είναι το εξής. Όσοι Δήμοι θέλουν και ενδιαφέρονται, να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.
Και, ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Δήμος Μετεώρων και ο Δήμος Καρδίτσας».
Ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2023, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα, η Θεσσαλία φιλοξένησε το διεθνές συνέδριο για την «Τυτώ», που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ», με τη συμμετοχή ερευνητών από 12 χώρες οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από κοντά την εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος.
Σχετικά με αυτό, ο κ. Σταυρίδης υπογράμμισε στο Ηχόραμα 100,8 τα κάτωθι:
«Τον προηγούμενο μήνα, έγινε ένα παγκόσμιο Συνέδριο. Ήρθαν αντιπροσωπείες και από τις χώρες που το χρησιμοποιούν όπως και άλλες που ενδιαφέρονται και έγινε το παγκόσμιο Συνέδριο εδώ στη Λάρισα.
Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και είδαν πως δουλεύει το πρόγραμμα στην περιοχή μας.
Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα γιατί στην ουσία δημιουργούμε και μια ισορροπία στη φύση.
Εκτός του ότι δεν χρησιμοποιούμε χημικά, και αυτό είναι ό,τι καλύτερο προς το περιβάλλον, γίνεται και μια ισορροπία της φύσης».