Για 10 συνεχή χρονιά πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Απριλίου εκδήλωση προς τιμήν του Λοχαγού Κων/νου Ισχομάχου στην πλατεία του Λουτρού Λοχαγός Κων/νος Ισχόμαχος
του Δήμου Σοφάδων. Στην εκδήλωση έχουν καλεστεί να παραβρεθούν οι τοπικοί βουλευτές, οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, καθώς και δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της κοινωνικής, πολιτικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου.
Μέρες σαν και αυτές πριν 133 χρόνια στη γη της Θεσσαλίας προσπαθούσαν να δημιουργηθούν κινήματα για την απελευθέρωση της. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877 ενθάρρυνε την κήρυξη επαναστάσεων στις υπόδουλες επαρχίες της Ελλάδας. Έτσι ξεκίνησε η επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία.
Αρχές του 1878 ο Δ. Τερτίπης Επιλοχίας του ελληνικού στρατού και ο Γ.Λάιος Λοχίας με τους στρατιώτες τους ξεκίνησαν από τη Λαμία για τη Θεσσαλία. Μαζί τους βρέθηκαν πολλοί εθελοντές που με αποφασιστικότητα και θέληση τάχθηκαν στο πλευρό τους για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Ενωμένοι όλοι με το Λοχαγό Κων/νο Ισχόμαχο που ανέλαβε γενικός αρχηγός της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878.
Αφού απελευθερώθηκαν πολλά χωριά στα βουνά και στα ριζά των Αγράφων (Κτημένη, Θραψίμι, Λουτροπηγή, Ανάβρα, Κέδρος, Σέκλιζα, Ρούσσο) και στον κάμπο (Αγιοπηγή, Καλλιφώνι, Καρποχώρι, Μασχολούρι, Ματαράγκα,Κυψέλη).
Έδρα της επανάστασης ήταν το Λουτρό.
Στις 21 Μαρτίου 1878 έγινε η μεγάλη μάχη της Ματαράγκας 4000 άνδρες οι Τούρκοι,600 ιππείς και 4 τηλεβόλα, 800 άνδρες όλοι και όλοι οι Έλληνες Γενναίοι υπαξιωματικοί και μαζί τους ο Τερτίπης ,Λαϊος, Θεοδώρου,Λάζος και άλλοι.
Στη μάχη που ακολούθησε οι Ελληνικές δυνάμεις άντεξαν στο Πυργιότικο βουνό με τους λόφους Μογγολικό και Πετρομαγούλα. Στο πεδίο της μάχης πέφτουν άξιοι άνδρες, ανάμεσα τους ο ανδρείος Γ.Λάϊος. Τη νύχτα οι Ελληνικές δυνάμεις διανυκτερεύουν στους Σοφάδες,ο δε Ισχόμαχος στο Λουτρό. Χάρη στην επιτελική οργάνωση του Λοχαγού Ισχόμαχου εδραιώθηκε η επανάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο.
Στις 10 Απριλίου 1878 οι Άγγλοι πρόξενοι προτείνουν ανακωχή. Στις 19 Απριλίου 1878 οι ίδιοι πρόξενοι ήρθαν στην Καρδίτσα και μετά στο Λουτρό όπου ήταν ο γενικός αρχηγός Κ.Ισχόμαχος και άλλοι πολέμαρχοι και ήρθαν σε συνάντηση μαζί τους. Συμφωνήθηκε ανακωχή με την υπόσχεση όμως ότι θα ληφθούν υπ’όψιν οι αγώνες τους και οι Ελληνικοί πόθοι για απελευθέρωση της Θεσσαλίας θα προστατευθούν στο συνέδριο του Βερολίνου τον Ιούνιο του 1878.
Έπειτα απ’ όλα αυτά το 1881 υπεγράφη η συνθήκη με την οποία η Θεσσαλία πλην της Ελασσόνας ελευθερώνεται, καθώς και η Άρτα της Ηπείρου.
Έτσι αμείφθηκε επάξια η εισφορά του Λοχαγού Ισχόμαχου και των άλλων αγωνιστών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Ø10 :00-10:15 Προσέλευση Επισήμων
- Ø10:00-10:30 Επιμνημόσυνη δέηση
- Ø10:30-10:45 Εκφώνηση πανηγυρικού για το ιστορικό της Θεσσαλικής Επαναστάσεως 1878 από τον κ. Βασίλη Μαγόπουλο, Δάσκαλο, Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας.
- Ø10;45 Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων.
- ØΤήρηση ενός λεπτού σιγής.
- ØΕθνικός Ύμνος.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Φώτιος Τσέλιος, Αντιδήμαρχος Δήμου Σοφάδων.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρακαλείστε, όπως τιμήσετε με την παρουσία σας
ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ |
1881 2011 |