Για τα προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας και τα όσα συζητήθηκαν πρόσφατα στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου και μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Β. Βασίλης Γιαννάκος.
Ο κ. Γιαννάκος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και με τη διπλή αυτή ιδιότητά του αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Προβλήματα στη βαμβακοκαλλιέργεια
Ξεκινώντας με τα προβλήματα στη βαμβακοκαλλιέργεια, ο κ. Γιαννάκος τόνισε τα ακόλουθα:
«Καταρχήν, η Επαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος είναι ένας θεσμικός φορέας και επίσημος συνομιλητής της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Άρα, στα πλαίσια της συζήτησης που κάνουμε όλο το χρόνο, και με τις προτάσεις μας με σκοπό να έχει μια καλύτερη παρουσία η βαμβακοκαλλιέργεια που είναι η κύρια στο Νομό Καρδίτσας όπως και σε άλλες περιοχές, ήταν και αυτή η συνάντηση.
Τα προβλήματα τα οποία θέσαμε δεν διαφέρουν από αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων που διεκδικούν, αυτό το διάστημα, με τον τρόπο που διεκδικούν, και καλά κάνουν οι άνθρωποι.
Τα θέματα που συζήτησαν είχαν να κάνουν με το πώς θα ενισχυθεί η βαμβακοκαλλιέργεια στην παρούσα φάση, λόγω των δυσμενών συνθηκών που υπήρχαν τη φετινή χρονιά, πως θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής όπου δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά υπάρχουν και τα αγροτικά εφόδια που και αυτά παίρνουν την ανιούσα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα προβλήματα της συνδεδεμένης όπου υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν λόγω των έκτακτων ειδικών συνθηκών που υπήρχαν φέτος, με τον Daniel αλλά και η ξηρασία όπως και τα εντομολογικά φαινόμενα τα οποία ήταν σε έντονη δραστηριότητα.
Και υπάρχουν και προβλήματα που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης που σε περιοχές πλημμυρόπληκτες, όπως είναι η περιοχή του Παλαμά κυρίως, δεν εφάρμοσαν το πρόγραμμα οι παραγωγοί που είχαν 25% αμειψισπορά, που θα έπρεπε να καλλιεργηθούν τα χωράφια τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή οι χειμερινές καλλιέργειες, γιατί ήταν πλημμυρισμένα.
Και ήρθε και επέβαλε πρόστιμο ο ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν εφαρμόσαμε τη διαδικασία.
Γι ΄ αυτό και ζητήσαμε την απάλειψη των προστίμων λόγω ανωτέρας βίας.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός μας δεσμεύτηκε ότι για τη συνδεδεμένη θα πρέπει να υπάρχουν εκθέσεις εμπεριστατωμένες τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μας εξήγησε ότι θέλει να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση της απάλειψης των προστίμων που του θέσαμε.
Όπως, επίσης, και για την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας όπου η λύση για την οποία όλοι μας πιέζουμε, δεν είναι άλλη από την οικονομική ενίσχυση».
Το έργο των 11 λιμνοδεξαμενών
Την Πέμπτη 23/01/2025, στα γραφεία του ΤΟΕΒ Τιτανίου Παλαμά, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Τιτανίου, της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, εκπροσώπου του Δήμου Παλαμά , του Δ/ντα Συμβούλου του νεοσύστατου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ Α.Ε) κ. Θανάση Μαρκινού και Πρόεδρου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας καθώς και κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ και των εκπροσώπων των ανάδοχων εταιρειών της κατασκευής του έργου των έντεκα (11) λιμνοδεξαμενών(8 στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Ενιπέα και 3 στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Τιτανίου), με σκοπό το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ομαλή εκτέλεση του έργου.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη συνάντηση και το εν λόγω έργο, ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε στο Ηχόραμα 100,8 τα εξής:
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της έναρξης των εργασιών από τις εταιρείες οι οποίες από τον Συνεταιρισμό των εταιρειών που έχουν δημιουργηθεί για να αναλάβουν το έργο της εγκατάστασης, της κατασκευής αλλά και της διαχείρισης για 25 χρόνια, όπως ακριβώς αναφέρεται μέσα στη νομοθεσία του ΣΔΙΤ.
Ήρθαν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι των εταιρειών να κάνουν μια πιο εκτενή συζήτηση και εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να προχωρήσει ομαλά το έργο.
Είναι ένα έργο το οποίο είναι μελέτη καταρχήν. Η μελέτη αυτή δημιουργήθηκε το 2006 από την τότε Δημοτική Αρχή του Δήμου Φύλλου η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς έγκριση και χρηματοδότηση. Σαν μελέτη.
Η μελέτη εγκρίθηκε το 2013 και πληρώθηκε.
Από τότε έως σήμερα, η μελέτη βρισκόταν σε ένα στάδιο ωρίμανσης και επιλογής όπου κάποιες φορές μπήκε για χρηματοδότηση και υλοποίηση και κάποιες φορές απεντάχθηκε ως έργο μεγάλο, κοστοβόρο.
Ήρθε η σημερινή κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να το κάνει μέσω ΣΔΙΤ.
Είναι μια μελέτη ώριμη, εμπεριστατωμένη, σύγχρονη, καινοτόμα για την εποχή.
Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι η πιο σωστή, η πιο συμφέρουσα σύμφωνα με τα δεδομένα με τα οποία κατασκευάζονται αρδευτικά έργα ανά την Ελλάδα.
Είναι ένα έργο το οποίο, όταν θα λειτουργήσει, θα ωφελήσει στο κόστος των παραγωγών».