Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας, ο κομβικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανασυγκρότηση της περιοχής και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών όπως επίσης και η κλιματική κρίση και οι διστάσεις της ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Σάκης Αρναούτογλου.
Ο κ. Αρναούτογλου ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 5/2, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αρναούτογλου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: «Η Θεσσαλία δεν θα μείνει πίσω. Οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel αξίζουν άμεση στήριξη, όχι μόνο με αποζημιώσεις, αλλά και με στοχευμένες επενδύσεις που θα τους δώσουν ξανά προοπτική». Αυτό ήταν το μήνυμα που στείλατε πρόσφατα, από τη Λάρισα, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας και τη συμβολή της Ευρώπης. Πως θα μπορούσε να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση αυτή; Μέσα από ποια εργαλεία ή ειδικά προγράμματα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της περιοχής;
Απάντηση: Έχετε δίκαιο. Ναι, το δήλωσα. Και, πραγματικά, επειδή είμαι και νέος ευρωβουλευτής, παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις.
Σταδιακά, μπαίνω και εγώ στην Αντιπροσωπεία για να δω πως μπορεί να βοηθήσει κανείς, από αυτή τη θέση, τη χώρα του και την Ευρώπη γενικότερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει σημαντικά εργαλεία για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών και όχι μόνο μέσω αποζημιώσεων αλλά και με επενδύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν και μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.
Υπάρχουν προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης που μπορεί και χρηματοδοτεί την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Υπάρχει το Ταμείο Συνοχής και το ΕΣΠΑ που στηρίζουν βιώσιμες υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα, ανάπτυξη.
Αλλά υπάρχει και η ΚΑΠ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπου υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.
Υπάρχει, επίσης, και ένα πρόγραμμα, το Investing You, όπως υπάρχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί πράσινες και ανθεκτικές επενδύσεις.
Ερώτηση: Μιλώντας στη συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναδείξατε μια κρίσιμη, αλλά συχνά παραγνωρισμένη πτυχή της κλιματικής κρίσης, την ψυχολογική διάσταση, και μάλιστα καλέσατε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
Απάντηση: Είναι τρομερό! Δεν είναι; Και δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά.
Βλέπουμε συχνά ανθρώπους στα media και το πόσο υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και δεν υπάρχει καμία βοήθεια.
Γιατί όταν χάνεις το βιος σου είναι σαν να χάνεις τον κόσμο.
Για να επανέλθεις, είναι σαν ένας θάνατος.
Δεν είναι μόνο η οικονομική διάσταση ή η περιβαλλοντική, είναι και η ψυχολογική διάσταση.
Αφήνουν πολλά ψυχικά τραύματα όλα αυτά που συμβαίνουν όσον αφορά τις καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η οποία, πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι ανθρωπογενής.
Το τονίζω πάντα αυτό γιατί υπάρχουν και φίλοι, που μας ακούνε τώρα, που δεν πιστεύουν σε αυτό και λένε ότι ΄΄η κλιματική αλλαγή πάντα υπήρχε, δεν είναι έτσι όπως το θέλετε. Απλά, είσαι και εσύ μέρος του συστήματος για να επιβληθούν φόροι και η πράσινη μετάβαση είναι πράσινα άλογα΄΄.
Υπάρχει και αυτός ο κόσμος, τον οποίο σέβομαι, αλλά δεν έχει δίκαιο γιατί υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή η ανθρωπογενής είναι πραγματικότητα.
Τώρα, αναφορικά με το τι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναληφθούν.
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Θα μπορούσαν να ενισχυθούν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης σε αγροτικές και ακριτικές περιοχές. Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Και να γίνει και προώθηση της ψυχικής ανθεκτικότητας. Λέγεται mental resilience και θα μπορούσε να δώσει την πραγματική του διάσταση στο θέμα της κλιματικής προσαρμογής, Οπότε, δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω όσους επηρεάζονται από την κλιματική κρίση γιατί μπορεί να είμαστε εμείς οι επόμενοι.
Ερώτηση: Πριν από λίγες ημέρες, στην ομιλία σας στο πλαίσιο της συζήτησης για την «καταπολέμηση της ερημοποίησης» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προτείνατε τη σύναψη ενός «Συμφώνου για Ζωντανή Γη». Εξηγήστε μας τι είναι αυτό το Σύμφωνο και τι θα προβλέπει;
Απάντηση: Καταρχάς, όταν λέμε ερημοποίηση δεν μιλάμε για την έρημο Σαχάρα.
Ερημοποίηση σημαίνει εδάφη τα οποία δεν μπορούν να είναι καλλιεργήσιμα πλέον, λόγω της κατάστασης αυτής και της υποβάθμισης.
Οπότε, πρέπει, ουσιαστικά, και σε αυτό το κομμάτι η Ευρώπη, που κινείται, αλλά θα πρέπει και ακόμα πιο δυναμικά, να συμβάλει.
Θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση για μηδενική υποβάθμιση των εδαφών έως το 2050.
Να υπάρξει μια δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού αναδάσωση και αποκατάστασης των εδαφών τα οποία έχουν υποβαθμιστεί και τα οποία είναι πολλά.
Και εδικά στην Ελλάδα βλέπουμε ότι με τις πυρκαγιές και τα λοιπά, συνεχίζεται αυτή η υποβάθμιση κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο.
Για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στην ξηρασία θα πρέπει, επίσης, να έχουμε νέα αγροτικά μοντέλα.
Και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για αναδάσωση είναι και αυτά σημαντικά όσον αφορά στις φυσικές υποδομές και για την αειφόρο διαχείριση των υδάτων που και σε αυτό έχουμε πρόβλημα. Όχι μόνο εμείς αλλά γενικά, πανευρωπαϊκά, και θα πρέπει να δοθεί και αυτή η απαραίτητη σημασία και εδώ.
Ερώτηση: Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινη Μετάβαση. Ποιες πολιτικές θεωρείτε πως θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους και να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη;
Απάντηση: Καταρχάς, δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολιτικές τύπου Τραμπ και οι ακροδεξιές πολιτικές δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η Πράσινη Μετάβαση δεν είναι αυτό που πιστεύουν, η επιβολή φόρων, για να βγάλουν κέρδος κάποιες εταιρίες και τα λοιπά.
Είναι το πως να έχουμε πιο καθαρό το περιβάλλον.
Και δεν τους καταλαβαίνω καθόλου διότι δεν μπορεί να μην θέλει κάποιος να έχει καθαρό αέρα και θα σας χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του φουγάρου.
Στα σπίτια μας, ό,τιδήποτε και να γίνει, ό,τι και αν καίμε, με κάποιο τρόπο φεύγει αυτό που καίμε προς την ατμόσφαιρα.
Ο πλανήτης, όμως, δεν έχει φουγάρο για να βγάλει προς το διάστημα αυτό που εμείς δημιουργούμε ανθρωπογενώς, με την εξόρυξη, αυτό που λέει και ο Τραμπ. Ορυκτά υλικά.
Οπότε, επί της ουσίας, βρισκόμαστε σε ,μια φάση όπου δεν θα μπορούμε να αναπνέουμε σε λίγα χρόνια, αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα.
Να πούμε για την Ευρώπη και το πώς μπορεί να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα;
Και γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό;
Βασικά θα πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Και να υπάρξουν και εναλλακτικές λύσεις.
Να ενισχυθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες και να υπάρξει και μια αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας.
Θα πρέπει, γενικά, ο κόσμος να πάρει αυτό που έχουμε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Να πάει στον απλό κόσμο, στους παραγωγούς, στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους η ενέργεια. Γιατί είναι πολύ ακριβή.
Θα πρέπει να υπάρξει μια μετάβαση και σε ένα οικονομικό μοντέλο που τίποτα δεν πάει χαμένο.
Δηλαδή, η κυκλική οικονομία θα πρέπει να βρεθεί μπροστά.
Και να υπάρξει και μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Ερώτηση: Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην παρέμβασή σας αναφορικά με τη στήριξη που θα πρέπει να έχουν οι κτηνοτρόφοι και την ανάγκη να χαραχτεί μια νέα στρατηγική για την κτηνοτροφία. Η Ευρώπη με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει;
Απάντηση: Καταρχάς, να αναθεωρηθεί η ΚΑΠ. Για μια πιο δίκαιη ενίσχυση των μικρών κτηνοτρόφων.
Δεν μπορεί τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο σε μεγάλες μονάδες αλλά και σε μικρούς κτηνοτρόφους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Γι ΄ αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ. Για να υποστηρίξει τους πάντες. Όχι μόνο κάποιους.
Θα πρέπει να υπάρξει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για ανθεκτική κτηνοτροφία.
Οπότε, όταν έχουμε τέτοιες κρίσεις από μεταδοτικές ασθένειες, αμέσως να υπάρχει άμεση ανταπόκριση.
Θα πρέπει, ακόμη, να υπάρξει και στήριξη της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Και να διατηρηθεί και η βιοποικιλότητα.
Ώστε να γνωρίζουν και επόμενες γενιές πως γίνεται.
Η κτηνοτροφία μαθαίνεται. Δεν μπορεί κάποιος μα ξεκινήσει ως κτηνοτρόφος χωρίς να γνωρίζει τα βασικά.
Και θα πρέπει, οπωσδήποτε, να υπάρξει και ένα πιο δίκαιο εμπόριο.
Δηλαδή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι εισαγωγές κρέατος από τρίτες χώρες πληρούν τα ίδια περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.