Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας, αποτελεί πλέον γεγονός.
Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας #DigiAgriFood εξειδικεύεται στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, της Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Διαλειτουργικότητας και συνεισφέρει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DigiAgriFood διοργανώθηκε πρόσφατα, στην Καρδίτσα, εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Γεωργία και τη Βιωσιμότητα», με ημερίδα στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Σοφάδων, του Γεωπονικού Συλλόγου Καρδίτσας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, του Ινστιτούτου IBO/EKETA και της εταιρείας farmB.
Η ημερίδα παρουσίασε την τελευταία λέξη των νέων τεχνολογιών και την συμβολή τους στην ενίσχυση της παραγωγής και αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων, την ποιότητα, τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα.
Μεταξύ των ομιλητών και ο Ηλίας Πλατής, Εκπρόσωπος DigiAgriFood EDIH, iBO/CERTH, ο οποίος μίλησε για όλο αυτό το εγχείρημα στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Πλατής τόνισε στο Ηχόραμα 100,8 τα εξής:
«Το Digi Agri Food είναι ένας Ευρωπαϊκός Κόμβος της Ψηφιακής Καινοτομίας που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κάποιους Κόμβους Καινοτομίας και στην Ελλάδα το ΄΄τρέχει΄΄ το πρόγραμμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το πρόγραμμα.
Ουσιαστικά, ο σκοπός είναι να φέρει πιο κοντά τον κόσμο της γεωργίας, τον αγρότη, τον γεωπόνο, τον μεταποιητή στην ψηφιακή μετάβαση.
Στα πλαίσια, λοιπόν, του Digi Agri Food διοργανώνονται εκδηλώσεις πανελλαδικά όπου καλούμε παραγωγούς, γεωπονικά καταστήματα, μεταποιητικές επιχειρήσεις, ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα ώστε να ενημερωθούν για την ψηφιακή γεωργία, τη γενετική γεωργία, τη γεωργία του άνθρακα, για τα οικολογικά σχήματα, όλα αυτά τα πράγματα που έχουν έρθει στη ζωή μας και με σκοπό αυτή μετάβαση να γίνει όσο πιο δυνατόν ομαλά.
Τα οφέλη αυτού του Κόμβου είναι για όλους τους εμπλεκόμενους του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Μέσω αυτού, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακές συμβουλές, στο κομμάτι του πως μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στο χωράφι, στην παραγωγή τους γενικότερα.
Ουσιαστικά, είναι συμβουλές και πληροφορίες που μπορούν να λαμβάνουν πιο εύκολα και δωρεάν ώστε να κατανοήσουν τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την ψηφιακή γεωργία.
Η ψηφιακή γεωργία έχει έρθει στη ζωή μας. Οπότε, θέλει να φέρει κοντά τον παραγωγό κατά κύριο λόγο αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα στη ψηφιακή τεχνολογία.
Και να δούμε τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν μέσα από το κομμάτι αυτό.
Να καταλάβουν, δηλαδή, ότι η υψηλή τεχνολογία έρχεται ουσιαστικά να βοηθήσει τον παραγωγό, τον γεωπόνο, τον μεταποιητή στη φιλοσοφία του να μπορέσει να διασφαλίσει την παραγωγή του, να έχει στοχευμένες εισροές σε μια αειφορική φιλοσοφία.
Βοηθάει, λοιπόν, τους εμπλεκόμενους να πετύχουν αυτούς τους στόχους.
Έχουμε κάνει, πάντως, όλο αυτό το διάστημα πράγματα με παραγωγούς που έχουν σύγχρονα μηχανήματα στην Καρδίτσα, εφαρμογές, που δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Έχουμε προχωρήσει πολλά πράγματα είτε στους Σοφάδες είτε σε χωριά γύρω-γύρω.
Και θα συνεχίσουμε διαρκώς να δείχνουμε στον κόσμο τα οφέλη που θα προκύψουν από το κομμάτι αυτό.
Δεν είναι μόνο αυτή η δράση που κάνουμε.
Γενικότερα, προσπαθούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα στην περιοχή.
Ας πούμε, προγραμματίζουμε στους Σοφάδες, με το 1ο Επάλ Σοφάδων να κάνουμε μια αντίστοιχη δράση η οποία θα αφορά στα παιδιά του Επαγγελματικού Λυκείου, όπως και στους γονείς, στις 11 Φεβρουαρίου, όπου θα τους μιλήσουμε για τη ψηφιακή γεωργία και το πώς βοηθάει το επάγγελμα του αγρότη, του γεωπόνου, να μιλήσουμε για το περιβάλλον που αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν το έχουμε προσέξει και σαν χώρα και σαν Θεσσαλία και γι ΄ αυτό και έχουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Εμείς έχουμε ξεκινήσει κάτι εδώ και ένα χρόνο, βρισκόμαστε συνεχώς με τον κόσμο και θα συνεχίσουμε και πολλές άλλες δράσεις».