Με την παρούσα 15η συνέχεια ολοκληρώνεται ο κύκλος δημοσιεύσεων των 15 συνεχειών από το βιβλίο που έχω συγγράψει** με τίτλο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και περιλαμβάνει αποσπάσματα από 15 βιβλία σχετικά με την προληπτική ιατρική, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Από το βιβλίο ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ του Φυσικοθεραπευτή και Διατροφολόγου Μάριου Δημόπουλου, 700 σελίδων και διαστάσεων 21χ14 εκατ. Εκδόσεις Κάδμος 2015
Στο φυτικό βασίλειο υπάρχουν χιλιάδες βότανα. Επίσης χιλιάδες βότανα σε όλο τον κόσμο έχουν ερευνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και η θεραπευτική τους δράση έχει τεκμηριωθεί. Τα σημαντικότερα από τα βότανα αυτά αναλύονται στο βιβλίο αυτό και παρουσιάζονται οι μελέτες που τεκμηριώνουν τη θεραπευτική τους δράση…..
Τα περισσότερα βότανα που είναι σε συχνή χρήση είναι ήπια και γιαυτό αρκετές φορές απαιτούν μακρόχρονη χρήση προκειμένου να επιφέρουν αλλαγές. Η χρήση των βοτάνων για την απόκτηση και διατήρηση της υγεία ενσωματώνει τις ιδέες της προληπτικής ιατρικής, της ποιότητας της ζωής και της μακροζωίας, που στην πράξη αυτό σημαίνει καθαρισμό και αναζωογόνηση των συστημάτων του σώματος
Η βιομηχανική-καταναλωτική κοινωνία βλέπει τους επιστήμονες υγείας σαν μηχανικούς που φτιάχνουν ό,τι είναι χαλασμένο. Ένας μέσος άνθρωπος θα στραφεί στη βοτανική θεραπεία, όταν η συμβατική ιατρική δεν μπορεί πλέον να τον ανακουφίσει. Ο βοτανολόγος έπειτα ξεκινά να καθαρίζει το σώμα από τις επιδράσεις της δυτικής δίαιτας και της καθιστικής ζωής χρησιμοποιώντας βότανα, άσκηση, διαχείριση του στρες και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι απαραίτητες, για να βοηθήσουν το σώμα να αυτοθεραπευτεί. Η ιδανική υγεία απαιτεί μια δέσμευση σε έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, όπου η άριστη υγεία επιτυγχάνεται με ισορροπία σώματος, μυαλού και πνεύματος. Η δια στόματος κατανάλωση βοτάνων είναι μόνο ένα μέρος της άριστης υγείας.
Η εστίαση της σύγχρονης δυτικής βοτανολογίας είναι να εξαλείφει τις τοξίνες από τα διάφορα συστήματα οργάνων του σώματος, επιτρέποντας έτσι το σώμα να αυτοθεραπευτεί καλύτερα. Η διαδικασία καθαρισμού επιτυγχάνεται με τη χρήση αρωματικών και πικρών βοτάνων που διεγείρουν του εκκαθαριστικούς μηχανισμούς ενός συγκεκριμένου συστήματος. Αυτά τα βότανα προάγουν κένωση των εντέρων, διούρηση, εμετό, εφίδρωση και αποχρεμπτικές ιδιότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αποβολή των τοξινών από όλα τα συστήματα του σώματος.
Ένα όμως σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ανακάλυψη ενεργών αντικαρκινικών συστατικών από τα βότανα ξεκινά με τη χρήση ολόκληρου το βοτάνου από τους παραδοσιακούς βοτανολόγους. Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να πατεντάρουν ολόκληρα τα βότανα, χιλιάδες βότανα, τα οποία έχουν ένα σημαντικό σώμα ερευνών που πιστοποιούν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, δεν θα βρουν ποτέ τον δρόμο στη φαρμακευτική αγορά. Αναλογιζόμενοι το κατά μέσο όρο κόστος χιλιάδων εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται, για να φτάσει ένα φάρμακο στην αγορά, αν μια φαρμακευτική εταιρεία δεν μπορεί να έχει μια αποκλειστική πατέντα βασισμένη σε ξεχωριστά ενεργά συστατικά, τότε δεν υπάρχει γιαυτή οικονομικό κίνητρο να επιδιώξει σοβαρή έρευνα.
Αναλογιζόμενοι ότι ένα βότανο μπορεί να έχει χιλιάδες χημικά συστατικά, μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απομονώσουμε ένα μοναδικό χημικό συστατικό. Σύμφωνα με πολλούς βοτανολόγους ολόκληρο το βότανο είναι πάντα σημαντικότερο από τα μέρη του, έτσι ώστε τα συστατικά που βρίσκονται στα φυτά συχνά χρειάζονται να λειτουργούν από κοινού το ένα με το άλλο, για να πετύχουν θεραπευτικούς σκοπούς.
*Ο Σωκράτης Βασιλάκος (www.sokratisvasilakos.gr) Επί πλέονσχολείται με την οικολογία, τη βοτανολογία και τη βιολογική καλλιέργεια. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ακτιβιστής παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Με θέματα υγείας και διατροφής ασχολείται από το έτος 1993
**Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό της Καρδίτσας στις 23-3-2025 στην αίθουσα της ΠΕΔ