Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή τεχνολογία και οι πρακτικές βιωσιμότητας καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι καλούνται να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες και να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες. Ο τομέας της αγροδιατροφής, πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζεται άμεσα από αυτές τις εξελίξεις.
Η ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των πόρων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών προάγει τη βιωσιμότητα και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αναβάθμιση αυτών των δεξιοτήτων γίνεται αναγκαία τόσο για τη διατήρηση της θέσης των εργαζομένων, όσο και για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Στην αγροδιατροφή, η γεωργία ακριβείας και οι «έξυπνες» τεχνολογίες έχουν μετασχηματίσει τις παραδοσιακές πρακτικές. Η χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους, των θερμοκρασιών και της ανάπτυξης των φυτών προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους αγρότες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σπορά, την άρδευση και την επιτήρηση καλλιεργειών, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την αποδοτικότητα, ενώ οι πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων προσφέρουν δυνατότητες για αποδοτικότερη παραγωγή και μείωση των αποβλήτων.
Οι πλατφόρμες blockchain χρησιμοποιούνται και για την ιχνηλασιμότητα προϊόντων, προσφέροντας στους καταναλωτές διαφάνεια σχετικά με την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής, ειδικά για αυτούς που απαιτούν ολοένα και περισσότερο προϊόντα που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους.
Επομένως, η κατανόηση αυτών των απαιτήσεων και η εφαρμογή πράσινων πρακτικών είναι αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως, συχνά υστερούν στην υιοθέτηση τεχνολογιών λόγω έλλειψης κεφαλαίων και εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης, κάτι που τους εμποδίζει να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ενώ οι κλιματικές αλλαγές και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για βιωσιμότητα επηρεάζουν έντονα τον τομέα της αγροδιατροφής.
Συνεπώς, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να ενσωματώσουν πρακτικές που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Η έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων δημιουργεί κενά στην αγορά εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ανάπτυξή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί φορείς πρέπει να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων είναι εξίσου σημαντική.
Η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών μπορεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα μάθησης. Μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και μαθητείας, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία στις νέες τεχνολογίες και πρακτικές.
Βέβαια, η επιτυχία των παραπάνω εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι κυβερνήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας χρηματοδότηση και θεσμικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε δεξιότητες, ενώ η συμμετοχή στον διάλογο με την εγχώρια βιομηχανία είναι κρίσιμη.
Η ενίσχυση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων στην αγροδιατροφή δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα για την επιβίωση και την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα. Η υιοθέτηση τεχνολογιών και βιώσιμων πρακτικών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους εργαζόμενους στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.
Μέσω του ερευνητικού έργου «Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών» (JustReDI) θα παρακολουθείται και θα αναδεικνύεται η εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται στον κρίσιμο τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα της αγροδιατροφής.
Το έργο JustReDI το οποίο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι φορέων και ιδρυμάτων: του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔιΠΑΕ).
Το JustReDI περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την αναπτυξιακή πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μεγιστοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της διττής μετάβασης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες και περιφέρειες, και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα υπό το πρίσμα της δίκαιης ανάπτυξης και της συμπερίληψης.
Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αντιλήψεις που σχηματίζουν οι Έλληνες για τα θέματα αυτά είναι και η έγκυρη δημόσια πληροφόρηση. Έτσι, το έργο περιλαμβάνει μια δράση για την αποτίμηση της αξιοπιστίας των ειδήσεων γύρω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση (Check4Facts).
Περισσότεροι πολίτες συμμετέχοντες στη διαδικασία, περισσότερες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.
Εικόνες από FREEP!K