Σε 13 συνέχειες, δημοσιεύω στα ΜΜΕ της Καρδίτσας και κοινοποιώ διαδικτυακά σε αρκετούς φίλους και γνωστούς, κάποια σημεία από το βιβλίο που έχω συγγράψει**. Το βιβλίο έχει τίτλο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και περιλαμβάνει αποσπάσματα από 13 βιβλία σχετικά με την προληπτική ιατρική, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Κάθε μέρα το δημοσίευμα προέρχεται από διαφορετικό βιβλίο ώστε κάπου σε 13 συνέχειες να ολοκληρωθεί η δημοσίευση σημείων και από τα 13 βιβλία.
Από το βιβλίο Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ του Κόλιν Κάμπελ καθηγητή Διατροφικής βιοχημείας, 560 σελίδων και διαστάσεων 24χ17 εκατ. εκδόσεις Συμμετρία 2004.
………..Στα μεγαθήριά δεν άρεσε η ιδέα μιας σοβαρής σύνδεσης μεταξύ διατροφής και καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Η ιατρική στην Αμερική είναι η επιστήμη που θεραπεύει τις αρρώστιες με φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
……..…Μόνο κάποιος βαθιά εξοικειωμένος με το σύστημα μπορεί να διακρίνει τις ειλικρινείς θέσεις που βασίζονται στην επιστήμη από τις ανειλικρινείς ιδιοτελείς θέσεις. Ήμουν κομμάτι του συστήματος για πολλά χρόνια, σε πολύ ανώτερα επίπεδα και είδα αρκετά ώστε να είμαι σε θέση να πω ότι η επιστήμη δεν είναι πάντα η ειλικρινής αναζήτηση της αλήθειας που τόσοι πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Περιλαμβάνει πάρα πολύ συχνά, χρήματα, δύναμη, εγωισμό και προστασία των προσωπικών συμφερόντων πάνω από το κοινό καλό
……….. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όταν πρόκειται για την υγεία, η κυβέρνηση δεν υπηρετεί το λαό, αλλά τη βιομηχανία τροφίμων και τη φαρμακοβιομηχανία σε βάρος του λαού. Πρόκειται για ένα συστημικό πρόβλημα όπου η βιομηχανία, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κυβέρνηση συνεργάζονται για να καθορίσουν την υγεία αυτής της χώρας. Η βιομηχανία χρηματοδοτεί εκθέσεις για τη δημόσια υγεία, και ακαδημαϊκοί ιθύνοντες που έχουν σχέσεις με τη βιομηχανία παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές. Υπάρχει το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας μεταξύ θέσεων εργασίας της κυβέρνησης και της βιομηχανίας και η κυβερνητική χρηματοδότηση για έρευνα καταλήγει στην ανάπτυξη φαρμάκων και μηχανημάτων αντί σε υγιεινή διατροφή. Πρόκειται για ένα σύστημα που χτίστηκε από ανθρώπους που παίζουν το συγκεκριμένο ρόλο τους, συχνά μη γνωρίζοντας αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις κα τα απώτερα κίνητρά τους. Στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό το σύστημα δε λειτουργεί, η βιομηχανία μπορεί να βασίζεται στην άμεση παρέμβαση των εκλεγμένων αξιωματούχων για οποιεσδήποτε συστάσεις ή προσδιορισμούς που δεν ευνοούν το συμφέρον τους. Το σύστημα είναι μια σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων και είναι βαθιά επιζήμιο για την υγεία μας.
…………Πάρτε για παράδειγμα έναν καρδιολόγο: Έχει μάθει τα πάντα για τους β-αναστολείς, για τους ανταγωνιστές του ασβεστίου, για το πως να κάνει κατάλυση καθετήρα και επέμβαση μπαλονάκι, ή λέιζερ, ή να βάλει ενδοπροθέσεις (stents) χωρίς να σε σκοτώσει και όλα αυτά με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Και γύρω του όλοι αυτοί οι νοσηλευτές, φώτα, δράμα. Θέλω να πω ότι είναι κάτι τόσο αξιοπρόσεκτο και φανταστικό, που η αλαζονεία αυτών των ανθρώπων είναι τεράστια. Και όταν ΚΑΠΟΙΟΣ ξαφνικά έρχεται και λέει: «Ξέρετε, νομίζω ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτές τις ασθένειες με λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο», είναι λογικό η απάντηση να είναι ένα τεράστιο: «Τι; Έμαθα όλα αυτά, βγάζω μια περιουσία και θέλετε να μου τα πάρετε όλα;»
*Ο Σωκράτης Βασιλάκος (www.sokratisvasilakos.gr) είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος τ.ε., Γεωπόνος και Υγιεινιστής. Ασχολείται με την οικολογία, τη βοτανολογία και τη βιολογική καλλιέργεια. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ακτιβιστής παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Με θέματα υγείας και διατροφής ασχολείται από το έτος 1993
**Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό της Καρδίτσας στις 23-3-2025 στην αίθουσα της ΠΕΔ