Σε 13 συνέχειες, δημοσιεύω στα ΜΜΕ της Καρδίτσας και κοινοποιώ διαδικτυακά σε αρκετούς φίλους και γνωστούς, κάποια σημεία από το βιβλίο που συγγράφω τώρα και σύντομα ολοκληρώνεται**. Το βιβλίο έχει τίτλο ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και περιλαμβάνει αποσπάσματα από 13 βιβλία σχετικά με την προληπτική ιατρική, καθώς και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Κάθε μέρα το δημοσίευμα προέρχεται από διαφορετικό βιβλίο ώστε κάπου σε 13 συνέχειες να ολοκληρωθεί η δημοσίευση σημείων και από τα 13 βιβλία.
Από το βιβλίο ΓΕΛΙΟ η καλύτερη θεραπεία του γιατρού Αλέξανδρου Λουπασάκη, 246 σελίδων και διαστάσεων 17χ24 εκατ. Εκδόσεις Κέδρος 2002
………Συχνά, γυναίκες πηγαίνουν στο γιατρό τους, αναφέροντας ως πρόβλημα υγείας ένα δερματικό έκζεμα. Για πολύ καιρό προσπαθούν να «θεραπευτούν» με διάφορες αλοιφές. Οι εκδηλώσεις της δερματίτιδας εξαφανίζονται προσωρινά, αλλά επανέρχονται. Όταν ο γιατρός πάρει ένα πλήρες ιστορικό και διαθέσει περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς, θα ανακαλύψει κι άλλα θέματα υγείας που οι ασθενείς δεν τα αναφέρουν. Υπάρχουν λοιπόν ενοχλήματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, τα οποία θεωρούν φυσιολογικά, γιατί τα έχουν κι οι φίλες τους. Έχουν δυσκοιλιότητα, επειδή όμως την έχουν πολλά χρόνια, την έχουν αποδεχτεί. Έχουν, πότε πότε, υγρά στον κόλπο, αλλά έχουν βολευτεί χρησιμοποιώντας σερβιέτα. Για τις αιμορροΐδες τους δεν κάνουν λόγο, γιατί έχουν βρει μία αλοιφή και ανακουφίζονται. Είναι συχνά μπουκωμένη η μύτη τους, όμως δεν τους νοιάζει, γιατί έχουν βρει ένα «καλό» σπρέι και αισθάνονται καλύτερα. Τα σπυριά που έχουν στην πλάτη δεν τα συζητούσαν, μια και τα κρύβουν τα ρούχα.
Για να θεραπευτεί αυτή η δερματίτιδα, κατά τη γνώμη μου πρέπει να συνυπολογίσουμε κι ό,τι άλλο απασχολεί αυτές τις γυναίκες, στο σώμα, στο νου και στο συναίσθημα, και να βρούμε από πού ξεκίνησε να δημιουργείται το πρόβλημα. Η επιβολή αλοιφών στη δερματική γλώσσα του σώματος μπορεί να είναι ανακούφιση του συμπτώματος, αλλά δεν είναι θεραπεία. Το πρόβλημα θα εξαφανιστεί από την επιφάνεια, αλλά θα πάει στο βάθος, θα μετατεθεί, αντί να λυθεί. Η εξαφάνιση του συμπτώματος, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και θεραπεία. Φανταστείτε ένα μηχάνημα στο οποίο ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι, όταν χαλάει. Ποιος από εσάς πιστεύει πως βγάζοντας ή καλύπτοντας το λαμπάκι λύνεται και το πρόβλημα; Κι όμως, πολύ συχνά, οι γιατροί περιορίζονται στο να βγάζουν ή να σκεπάζουν το λαμπάκι. Πολύ συχνά φροντίζουν με φάρμακα να ξεμπουκώνουν ό,τι μπούκωσε, να ξεβουλώνουν ό,τι βούλωσε κι ό,τι πόνεσε να το ανακουφίζουν. Ξεχνάνε όμως ότι συνήθως τα φάρμακα απλώς αναστέλλουν τα συμπτώματα. Και, αργά ή γρήγορα, θα προκαλέσουν δυο τρία επιπλέον προβλήματα. Όταν η δερματίτιδα κάποιου ασθενή εξαφανιστεί προσωρινά με κάποιες αλοιφές και στη συνέχεια τύχει να παρουσιάσει βρογχικό άσθμα, θα πουν τη σοφή κουβέντα: «Αυτό τώρα είναι άλλο. Να πάτε στον πνευμονολόγο». Κι αν, στη συνέχεια, με κορτιζονούχο επίθεση, εξαφανιστεί το βρογχικό άσθμα και τύχει να παρουσιάσει ο ασθενής κατάθλιψη με αϋπνία, θα ακούσει πάλι τη σοφή κουβέντα: «Αυτό τώρα πάλι είναι άλλο. Να πάτε στον ψυχίατρο». Και καθώς περνάνε τα χρόνια, αν ο άνθρωπός μας παρουσιάσει τη νόσο του Πάρκινσον ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ; Τότε οι δικοί του θα ακούσουν τη σοφή κουβέντα: «Αυτό σίγουρα είναι άλλο. Να πάτε στο νευρολόγο». Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τρέχα γύρευε, δηλαδή. Επειδή αλλάζουν τα συμπτώματα της παθολογίας τους, οι άνθρωποι νομίζουν ότι πάσχουν κάθε φορά από μια καινούργια ασθένεια……
*Ο Σωκράτης Βασιλάκος (www.sokratisvasilakos.gr) είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος τ.ε., Γεωπόνος και Υγιεινιστής. Ασχολείται με την οικολογία, τη βοτανολογία και τη βιολογική καλλιέργεια. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ακτιβιστής παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Με θέματα υγείας και διατροφής ασχολείται από το έτος 1993
**Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό της Καρδίτσας στις 23-3-2025 στην αίθουσα της ΠΕΔ