Άμεση απόσυρση της «αντεργατικής» τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ απαιτεί η ΓΣΕΕ


Η ΓΣΕΕ εκφράζει την ριζική και έντονη διαφωνία της στην κατατεθειμένη τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, η οποία «αποτελειώνει-ισοπεδώνει πλήρως τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα», ενώ σε ότι αφορά κυρίως του νεοπροσλαμβανόμενους δημιουργεί ένα «ιδιότυπο κοινωνικό απαρτχάιντ».

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία, πρόκειται για έκφραση συμπεριφοράς και πρακτικής, που βάλλει ευθέως κατά των Δημοκρατικών θεσμών των Συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανατροπή των ΣΣΕ και του δικαιώματος προσφυγής στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς αντεργατικών μέτρων και αποφάσεων, που θέλει τους εργαζόμενους πλήρως υποταγμένους και ενδεχομένως ελκυστικές τις εκποιήσεις των επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη τροπολογία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθούν οξύτατες εργατικές και κοινωνικές συγκρούσεις που θα ανατρέψουν και θα ακυρώσουν αυτές τις πολιτικές.

Για ένα ακόμη «βαρύ πλήγμα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας» καταγγέλει την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία αυτή «προϊόν πολιτικών εγκεφάλων με ολοκληρωτικές αντιλήψεις».

Όπως δήλωσε, «με το περιεχόμενο της τροπολογίας, δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας τους».

Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο κ. Παναγόπουλος, για το χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε να θέσει ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά την εργασιακή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

«Με μια τροπολογία ενός άσχετου νομοσχεδίου, στο θερινό τμήμα, χωρίς το βάσανο της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και των διαρκών κοινοβουλευτικών Επιτροπών, όπου ασκείται κοινοβουλευτικός διάλογος και έλεγχος. Αυτή η τροπολογία είναι το προϊόν πολιτικών εγκεφάλων με ολοκληρωτικές αντιλήψεις!»

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, με την παρούσα τροπολογία, όπως αποφάνθηκε και η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ είναι η συνέχιση της σχεδιαζόμενης απορρύθμισης των Κανονισμών Προσωπικού στις ΔΕΚΟ αφού οι συμβάσεις του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ορίζεται ότι ρυθμίζονται από την εργατική νομοθεσία για τις συμβάσεις εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΓΣΕΕ ως ο Συνδικαλιστικός συλλογικός θεσμός, δε δέχεται το διαχωρισμό παλαιών και νέων εργαζομένων, δε δέχεται λίγο ή λιγότερους «προνομιούχους» εργαζόμενους, δε δέχεται ένα ιδιότυπο κοινωνικό απαρτχάιντ και την κατάργηση των συλλογικών ή κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την ναρκοθέτηση των εργασιακών σχέσεων και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό με καμία Κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

«Εμείς θέλουμε το διοικητικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ όχι όμως σε βάρος των νεότερων συναδέλφων μας, σε βάρος των εργασιακών όρων και σχέσεων, σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων μας».

«Η ΓΣΕΕ θα αντιδράσει μεσούσης του θέρους αγωνιστικά – ενωτικά – συλλογικά με κλιμακούμενες συνδικαλιστικές ενέργειες (παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας, κλπ.), αλλά και με νομικά μέσα και προσφυγές στα ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, έως ότου ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές» προειδοποίησε ο πρόεδρος Γ.Παναγόπουλος.

Για ένα «ακόμη αποφασιστικό βήμα αξιοποίησης των πρώην ΔΕΚΟ για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου», μιλά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και απαιτεί άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

«Αυτή η αντεργατική εξέλιξη είναι συνέπεια και μέρος του προδιαγεγραμμένου εργασιακού εγκλήματος των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ. Στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό επωμίζονται οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις που συνέπραξαν και συμπράττουν σ’ αυτό το αντεργατικό προγκρόμ κατά των εργαζομένων αλλά και οι ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ και ΣΥΝ που ψήφισαν και στηρίζουν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει τις ιδιωτικοποιήσεις» λέει το ΠΑΜΕ.

Οι αλλαγές που επιβάλλει η τροπολογία

Συνοπτικά, εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος, με την παρούσα τροπολογία, επιχειρείται:

  • Με την προωθούμενη παρ.1 της τροπολογίας εξαιρούνται ρητά και εξειδικευμένα πλέον από το πεδίο κάλυψης κάθε μορφής συλλογικής συμφωνίας (ΣΣΕ, Κανονισμών, συλλογικών συμφωνιών) ή επιχειρησιακής συνήθειας, ουσιώδεις όροι, όπως είναι η πρόσληψη και η απόλυση των εργαζομένων, η αμοιβή τους, οι άδειες και τα ρεπό τους.
  • Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προωθούμενη παρ.2 της τροπολογία, η οποία εκχωρεί πλήρως στην Κυβέρνηση τη μισθολογική πολιτική των ΔΕΚΟ, παρακάμπτοντας τις ΣΣΕ. Περαιτέρω, καταφέρεται πλήγμα όχι μόνο κατά των ισχυουσών επιχειρησιακών ΣΣΕ, αλλά και της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε επιχειρησιακό επίπεδο.
  • Με την προωθούμενη παρ.3 της τροπολογίας, ο κρατικός παρεμβατισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος με την επιβολή τριπλού πλαφόν στις μισθολογικές αυξήσεις των ΔΕΚΟ (1.ΔΤΚ, 2.οικονομική κατάσταση επιχείρησης, 3.πορεία κρατικού προϋπολογισμού) επιφέροντας νέο πλήγμα στη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης.
  • Με την προωθούμενη παρ.4 της τροπολογίας ουσιαστικά υπάγονται στους περιορισμούς και οι ΔΕΚΟ που είχαν εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του Ν.3429/2005 (π.χ. ΕΡΤ, Συνδρομητική ΕΡΤ ΑΕ, ΕΡΓ ΟΣΕ ΑΕ) κλ.

Το κύριο πρόβλημα όμως είναι ότι αίρεται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων των ΔΕΚΟ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και απαιτείται η συμφωνία του εργοδότη, αλλά και της Διυπουργικής Επιτροπής!».

Προηγούμενο άρθρο Η λύση είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος
Επόμενο άρθρο Εορτασμός Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Ραχούλας