Με αιχμηρό τρόπο από το Βήμα της Βουλής απάντησε η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα στην κριτική της αντιπολίτευσης στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Ο καιρός που τα αριστερά κόμματα παρουσίαζαν εαυτόν ως το µονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, της φιλολαϊκής πολιτικής, της προστασίας των εργαζοµένων, των αγροτών, των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Τον μύθο αυτό τον κατέστρεψαν μόνοι τους µε τα έργα και τις ηµέρες τους τις περιόδους διακυβέρνησής τους, με έμφαση στην αξέχαστη, “πρώτη φορά αριστερά”.
Το να κατηγορεί λοιπόν η αντιπολίτευση, την Κυβέρνηση της ΝΔ, ως ανάλγητη, αντιλαϊκή, ως εργασιακό οδοστρωτήρα, και άλλα τέτοια ωραία, αποδεικνύει αφ’ ενός, το πόσο µακριά είναι από την πραγµατικότητα και αφ’ ετέρου, την πολιτική απόγνωση που την διακατέχει!
Γιατί μια Κυβέρνηση, που µε κρίση σε όλα τα µέτωπα, αυξάνει συνεχώς τον κατώτατο µισθό, που αυξάνει τις συντάξεις, που καταργεί πάνω από 72 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δεν τη λες αντιλαϊκή και ανάλγητη…
Όπως δεν λες ότι φροντίζει για την πλουτοκρατία και τους ημέτερους, όταν μάλιστα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Γιατί ο κατώτατος μισθός δεν αφορά τους έχοντες και τους κατέχοντες. Γιατί η αύξηση των συντάξεων, επίσης, δεν αφορά την πλουτοκρατία. Ή τη μείωση των φόρων δεν την αισθάνεται και πολύ ο οικονομικά εύρωστος.
Έτσι και το παρόν νοµοσχέδιο , που ρυθµίζει µε αποφασιστικότητα και ρεαλισµό ζητήµατα των εργαζοµένων, που ήταν για δεκαετίες σε µια γκρίζα ζώνη, όπως και των ατόμων με αναπηρία, δεν αφορά την οικονομική ελίτ. Καθορίζει τον νέο ενιαίο κατώτατο μισθό, για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Και εδώ καλείται η αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει:
-Θέλει να δημιουργηθεί ένα δίκτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους, με κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ ή να καταργηθεί αυτή η διασφάλιση και να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του, μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων;
-Θέλει να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για την προστασία των εισοδημάτων, ψηφίζοντας τη διάταξη που ορίζει ρητά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης;
-Θέλει να συμβάλλει στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα; Εκεί που στοχεύει, ο προτεινόμενος τύπος διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, συνδυαστικά με την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία;
-Θέλει στο πεδίο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων να οριστεί ένα «σχέδιο δράσης» που θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους;
Να μας πει με σαφήνεια:
-Αν θέλει να προστατεύσει και τους δημοσίους υπαλλήλους από τον πληθωρισμό. Από το 2026 τα βασικά μισθολογικά κλιμάκια στο δημόσιο θα προσαυξάνονται ισόποσα και αυτόματα, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2025, σύμφωνα με την εκάστοτε αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
– Αν θέλει ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται με μαθηματικό τύπο, που προτάθηκε από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και στηρίζεται στους ειδικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
-Αν θέλει δηλαδή να μην χωρούν πολιτικές παρεμβάσεις στον καθορισμό του κατώτατου μισθού αλλά αυτός να αναπροσαρμόζεται με διαφάνεια και αντικειμενικότητα . Και σας λέω ειλικρινά ότι µου φαίνεται παράδοξο σε µία χώρα της δυτικής Ευρώπης να ορίζεται ο βασικός μισθός με τέτοιους τρόπους.
-Αν θέλει την σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας και την οικονομική δια-τηρησιμότητα του συστήματος.
– Αν θέλει να εξασφαλίσει την απασχόληση σε βάθος χρόνου.
-Αν θέλει την τήρηση της νομοθεσίας να την ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε εργοδότες που δεν καταβάλλουν τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
– Αν θέλει να προσληφθούν 1000 ΑμεΑ στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
-Αν θέλει να διπλασιαστούν οι γιατροί στις επιτροπές ΚΕΠΑ.
-Αν θέλει η ψηφιακή κάρτα εργασίας να υπάρχει και να διασφαλίζει την τήρηση του ωραρίου.
Τα θέλετε όλα αυτά, αγαπητοί της αντιπολίτευσης; Γιατί άν η Κυβέρνησή µας εφάρµοζε αυτά που κατά καιρούς διατείνεστε, δεν θα προχωρούσαμε ούτε βήμα. Θα ήμασταν καθηλωμένοι στο παρελθόν, στη στασιμότητα και στη μιζέρια, σε καταστάσεις δηλαδή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, που δημιούργησαν παθογένειες, σε brain drein, και γενικώς σε εποχές που όλοι ευχόμαστε να μην ξανάρθουν.
Αντιθέτως, εμείς μεταρρυθμίζουμε τη χώρα. Οι παρεμβάσεις μας εκσυγχρονίζουν, προσαρμόζονται στα δεδομένα που προκύπτουν, δημιουργούν ευκαιρίες, εργασιακή ασφάλεια και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά που παραμένει και δημιουργεί πια και πάλι στη χώρα μας, και δεν σπεύδει να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό. Νομοθετούμε, ώστε να συγκλίνουµε με την Ευρώπη και να είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων.
Τα εργασιακά ζητήµατα η ανεπτυγµένη Ευρώπη -στην οποία όλοι θέλουμε να ανήκουμε –και σωστά! -, τα έχει λύσει µέσα από θεσµούς δηµοκρατικούς, θεσµούς αξιοκρατικούς και με μοντέλα μαθηματικά, που δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση ή αμφισβήτηση. Αυτονόητα συνοδευόμενες με την αναγκαία οικονομική τεκμηρίωση, αξιοποιώντας όλα τα έγκυρα στατιστικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα κάθε έτος.
Όλα αυτά που ενσωματώνουμε σήμερα!
Έχουν περάσει οι εποχές που είχε απήχηση η προπαγάνδα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόµµα του κεφαλαίου, που δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώµατα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζοµένων.
Η ΝΔ είναι η µεγάλη, πλατιά, λαϊκή δηµοκρατική παράταξη και δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετράει 50 χρόνια ζωής. Που την επέλεξε µε συντριπτικό ποσοστό ο ελληνικός λαός. Και όχι μόνο στις γειτονιές του κεφαλαίου. Την επέλεξε και στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, στις λαϊκές περιοχές όλης της επικράτειας, σε πόλεις και χωριά. Ούτε κι αυτό ήταν τυχαίο επίσης. Έγινε γιατί ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι αγωνιζόµαστε για την καλύτερη διαβίωσή τους, για την αξιοπρέπεια της χώρας μας και την ασφάλεια της πατρίδας.
Προπαγάνδα και fake news ευτυχώς δεν αγγίζουν τους εργαζόµενους. Οι ίδιοι ξέρουν καλύτερα την καθηµερινότητα, τα θέματα που τους απασχολούν και φυσικά τα οφέλη που προκύπτουν από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και αυτοί είναι που αποφασίζουν.
Εκτός αν θεωρείτε ότι εσείς, ως αυτόκλητοι πολιτικοί τους προστάτες, τα ξέρετε καλύτερα!”