Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Προσωπικό στοίχημα η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ


Προσωπικό στοίχημα χαρακτήρισε την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πανάγο, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου «Αγρότης της Χρονιάς», ενώ επισήμανε ότι η προσπάθεια των Ελλήνων αγροτών πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων που θα  δίνουν προστιθέμενη αξία.

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο οποίο δίνει έμφαση η κυβέρνηση, δεν στερεί πόρους από άλλα προγράμματα ενώ είναι σαφές ότι αφορά αγρότες, συνεταιριστικά σχήματα κι επιχειρήσεις με αγροτικό ΑΦΜ. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν μειωμένοι πόροι από την ΕΕ αλλά μεταφορά πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Επανέλαβε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική κρίση καθώς έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην παραγωγή, που απαιτεί μεθοδικότητα και στρατηγικό σχέδιο, ώστε να καταστεί ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις στην  αγροτική παραγωγή μέσω του ΣΣ 2023-2027 ΚΑΠ και του ΠΑΑ 2014-2021, αλλά και του προγράμματος για μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα προγράμματα αγροτικής οδοποιίας, βιολογικής καλλιέργειας, Νέων Αγροτών κ.α., επισημαίνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε την στρατηγική μας στην προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα. Ο υπουργός τόνισε ότι η ανανέωση του δυναμικού στον πρωτογενή τομέα αποτελεί ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει αποφάσεις, γιατί από το στοιχείο αυτό εξαρτάται και η επισιτιστική επάρκεια, η αειφορία και η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Ερωτηθείς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, διότι κάποια από αυτά που λέγονται έχουν βάση, αλλά -τα περισσότερα- κάποια άλλα, δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Και κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Είναι προβληματικός ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός; Ναι είναι! Θα το παραδεχτώ εγώ πρώτος. Είναι γιατί κουβαλάει παθογένειες πολλών ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι γιατί δεν δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της διαφάνειας για τον μέσο παραγωγό, ο οποίος παίρνει τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Οργανισμού. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αλλάξουμε και να θεραπεύσουμε το συντομότερο δυνατό.  Όπως ξέρετε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο προσβλέπει στην εξυγίανση του Οργανισμού. Είναι ένα σχέδιο δράσης στο οποίο συμφωνήσαμε με την Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς για να κλείσουμε αυτόν τον, θα έλεγα, προβληματικό κύκλο, ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Κι επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής και απέναντί σας αλλά και απέναντι σε όλους όσους βρίσκονται εδώ, το μεγάλο διακύβευμα σε όλη αυτή τη συζήτηση – και φαντάζομαι το καταλαβαίνετε όλοι- είναι να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες και τους Έλληνες παραγωγούς. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Ναι είναι προβληματική η λειτουργία του. Ναι θα το θεραπεύσουμε, θα την αλλάξουμε και σας διαβεβαιώνω για αυτό. Αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην υπάρξει κανένα απολύτως τέτοιο ζήτημα (στη ροή των πόρων προς τους αγρότες). Αυτό λοιπόν που μπορώ να σας πω και ενδεχομένως είναι είδηση, είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει αλλαγή σε πρόσωπα της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι κάτι το οποίο είναι σχεδιασμένο εδώ και καιρό, αλλά δεν θα μπορούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμη και αυτό το μεσοδιάστημα, να μην προβαίνει σε πληρωμές. Οι πληρωμές πρέπει να καταλάβουμε ότι καταλήγουν στους ίδιους τους απλούς παραγωγούς, στους ίδιους τους απλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη τους ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να επιβιώσουν. Άρα λοιπόν η δική μου ευθύνη -για να το ξεκαθαρίσω- είναι να μπορέσω να εξυγιάνω τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να δημιουργήσω, με τη δική μου συμβολή, έναν Οργανισμό ο οποίος θα  λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, με απόλυτη δικαιοσύνη και να μη δημιουργεί καμία αμφισβήτηση και καμία αμφιβολία στο μέσο Έλληνα αγρότη, στο μέσο Έλληνα παραγωγό. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Δεν σας κρύβω, ότι αν κάποιος μου έθετε ως ερώτημα «ποιο είναι το στοίχημα που βάζω εγώ για τον εαυτό μου στο χρόνο που στη θητεία που βρίσκομαι στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», θα σας απαντούσα πάρα πολύ εύκολα και  πάρα πολύ απλά ότι είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Σε ερώτηση για την οριοθέτηση ζωνών καλλιέργειας είπε ότι πιθανότατα υπαγορεύεται από δύο λόγους: Τις κλιματικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής που είναι διαφορετικές από τόπο σε τόπο. Στόχος, όπως είπε, είναι, πάντα, η μεγιστοποίηση της παραγωγής. Ο ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι είναι μια συζήτηση που σιγά – σιγά πρέπει να ανοίξει, πολύ περισσότερο καθώς ορισμένες παραγωγές βρίσκονται κάθε χρόνο, αντιμέτωπες με επαναλαμβανόμενες αρνητικές επιπτώσεις, λόγω της κλιματικής κρίσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι όποιες ρυθμίσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν συνταγματικές ελευθερίες και πρέπει να γίνουν μέσα στο πλαίσιο αναδιάταξης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο ως στόχο έχει την υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας ώστε να είναι ανταγωνιστικά διεθνώς.

Σε ερώτηση για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, μεταξύ άλλων τόνισε:

Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα, τα οποία θα διατεθούν από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, δεν θα λείψουν από κανέναν αγρότη. Είναι από άλλο πυλώνα, είναι από άλλη  δράση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να λείψουν από κανέναν παραγωγό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως τέτοια περίπτωση.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ο κ. Τσιάρας, σημείωσε ότι κρίθηκε αναγκαία από τις εξής διαπιστώσεις: Πρώτον διότι οι εξαγωγές της χώρας σε οπωροκηπευτικά ενώ το 2019 ήταν 2,2 δις το 2023 έφτασαν στα 3,2 δις ευρώ, στοιχείο που δείχνει τη ζήτηση που υπάρχει στις αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. Δεύτερον και με δεδομένο ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη χώρα μας είναι λίγες (γύρω στα 50.000 στρέμματα, ενώ στην Ολλανδία η οποία σε έκταση είναι λίγο περισσότερο από διπλάσια της Θεσσαλίας είναι 120.000 και στην Τουρκία 800.000 στρέμματα). Με δεδομένο ότι οι θερμοκηπιακές έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής, επιλέχθηκε όπως είπε ένα ελκυστικό μοντέλο ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μέσω του ΣΣ ΚΑΠ:

«Το μοντέλο που επιλέξαμε είναι να γίνουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις από 30.000€ έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Εκεί η πολιτεία, το Υπουργείο, δια του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, θα επιδοτήσει όλες αυτές τις δράσεις με 50%. Στη Θεσσαλία, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις περιοχές της μετάβασης της απολιγνιτοποίησης και στον Έβρο, αυτή η επιδότηση θα φτάσει στο 60%. Ένα μεγάλο ποσοστό θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό και καλείται ο ίδιος ο αγρότης – επενδυτής -επιχειρηματίας να συμμετέχει με ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 15%».

Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «με βάση την προδημοσίευση της πρόσκλησης, είναι δεδομένο ότι για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών πρέπει να είναι είτε αγρότης, είτε να είναι συνεταιριστικό σχήμα, είτε είναι επιχείρηση με αγροτικό ΑΦΜ».

Προηγούμενο άρθρο Δ. Κουρέτας: Η πολιτεία να στηρίξει στην πράξη τους εθελοντές και όχι στα λόγια
Επόμενο άρθρο Στην πρόληψη επενδύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πλημμύρας σε Λάρισα, Φαρκαδόνα και Παλαμά