Η επίσημη έναρξη του διαλόγου για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων έγινε χθες με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει ότι μπορεί να χρειαστεί και νομοθετική παρέμβαση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών, υπάρχουν πολλά παλιά νοσοκομεία στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι άνω των 40 ετών, των οποίων η λειτουργικότητα αμφισβητείται. Παράλληλα, συμφόρηση νοσοκομείων παρατηρείται εντός Αττικής, αφού υπάρχουν πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα σε πολλές περιοχές της χώρας και παρατηρείτε μετανάστευση στα κέντρα πόλεων που φιλοξενούν Πανεπιστημιακές Κλινικές.
Τα βασικά βήματα που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας
1. Έναρξη του διαλόγου και η κατάθεση των εισαγωγικών σκέψεων.
2. Ο διάλογος θα είναι τρίμηνος. Η πρώτη απόφαση θα ληφθεί την 1η Ιουλίου. Ό, τι άλλο θα διακινηθεί, δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τις αποφάσεις θα τις εκφράσουν μόνο ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί Υγείας. Ουδείς άλλος.
3. Μετά την σημερινή διαδικασία, θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια, περιοχή ή και νομούς της χώρας. Η πρώτη, π.χ. θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά στην Αθήνα. Από όλους τους ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους φορείς, θα κατατεθούν απόψεις. Απόψεις μπορούν να κατατεθούν και με υπομνήματα. Όλα τα ιδρύματα της χώρας καλούνται να συνεισφέρουν με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.
4. ‘Η ανά περιφέρεια, ή περιοχή, ή νομό της χώρας συζήτηση, θα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια.
5. Οι συστηματοποιημένες προτάσεις θα εκτίθενται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα ενημερώνεται για κάθε βήμα του διαλόγου.
6. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα κατατεθούν στον κοινωνικό διάλογο με την σημερινή σύνθεση και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.
«Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα»
Στην πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο Καρδίτσας κ. Νίκου Πολύζου, το θέμα των συγχωνεύσεων τέθηκε υπό μορφή ερώτησης, στην οποία εντέχνως απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο είχε πει: «κάτι τέτοιο χρειάζεται ιδιαίτερη εξέταση και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα στη Θεσσαλία αφού και τα πέντε Νοσοκομεία «λειτουργούν αυτόνομα μια χαρά». Αν ανατρέξουμε παραπάνω στα λόγια του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου θα δούμε ότι επισημαίνει αρκετές φορές ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο και τους υφυπουργούς υγείας και από κανέναν άλλο. Να αρχίσουμε να ανησυχούμε;