Για την πρόσκληση που τρέχει και η οποία αφορά την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και αυτή που ακολουθεί μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δημήτρης Λεωνίδας. Ο κ. Λεωνίδας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στις δύο αυτές προσκλήσεις και το πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν όπως επίσης και στο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Λεωνίδα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό χρηματοδότησης ύψους 30 εκ. ευρώ και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει σημαντικά τις ερευνητικές του δυνατότητες ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη. Είναι η πρόσκληση 49 η οποία «τρέχει» και άφορα στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλήστε μας γι ΄ αυτή. Και τι ακολουθεί;
Απάντηση: Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει αναγνωρίσει εξαρχής ότι οποιαδήποτε καινοτομία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας περνάει μέσα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ως εκ τούτου, ξεκίνησε από την αρχή, από τον Δεκέμβριο που ανέλαβε ο Περιφερειάρχης και η νέα Περιφερειακή Αρχή, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ήδη, έχουν δοθεί έξι εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, του ερευνητικού εξοπλισμού.
Και τώρα ερχόμαστε να προκηρύξουμε άλλα έξι εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας η οποία θα εκπονηθεί για το καλό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία.
Στη συνέχεια, και μέσα στον επόμενο μήνα, θα βγούνε και άλλα έξι εκατομμύρια ευρώ, θα προκηρυχτούν νέες δράσεις για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε βάλει 18 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αυτό είναι πραγματικά κάτι που έχει να συμβεί από τότε που έχει ιδρυθεί, έχει αυτονομηθεί θα έλεγα εγώ, η Περιφέρεια και εκλέγεται, και είναι κάτι το οποίο, με μεγάλη μας χαρά, βλέπουμε τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και επιχειρηματικοί φορείς να το αγκαλιάζουν.
Δηλαδή, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και, κυρίως, υπάρχουν πραγματικά πολύ καλά μυαλά, υπάρχουν πάρα πολύ καλές ιδέες οι οποίες θέλουν μια μικρή βοήθεια για να ανθίσουν και να φέρουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην αιχμή του δόρατος για την έρευνα και την καινοτομία στον ελληνικό χώρο.
Ερώτηση: Πρόκειται για ένα πολύπλευρα σημαντικό εγχείρημα. Σωστά;
Απάντηση: Φυσικά, μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα, προβλέπεται και η δημιουργία περισσότερων από 100 θέσεων εργασίας, από καταρτισμένους επιστήμονες, εδώ στη Θεσσαλία, οι οποίοι ελπίζουμε ότι θα δουλέψουν για να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Ξέρετε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η καινοτομία στη Θεσσαλία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Θεσσαλία και με την καινοτομία στη Θεσσαλία.
Άρα, αυτό που κάνει, αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια και αν θέλετε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, στο οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω από τον Γενάρη, είναι να φέρει αυτούς τους δύο μεγάλους πυλώνες ανάπτυξης κοντά, να τους δώσει τα εργαλεία και να τους αφήσει να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν σχέσεις οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα δώσουν πολύ καλούς καρπούς.
Ερώτηση: Μιλήστε μας και για το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας που σύστησε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ποιος είναι ο ρόλος και το έργο του;
Απάντηση: Βάσει του νόμου είναι ο επίσημος σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.
Αποτελείται από 11 μέλη. Έξι μέλη είναι ακαδημαϊκοί και πέντε μέλη έρχονται από τον ακαδημαϊκό τομέα.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μια πάρα πολύ καλή σύμπραξη.
Όλοι οι συνάδελφοι είναι εξαιρετικοί και αυτό που κάνουμε είναι να αναγνωρίζουμε πυλώνες έρευνας και καινοτομίας και να αναγνωρίζουμε συστάδες καινοτομίας μέσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και να μπορούμε να τους αναδεικνύουμε αλλά και ερχόμαστε να τους χρηματοδοτήσουμε μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ.