Μ. Θεοχάρη: «Προστατεύουμε το αγροτικό εισόδημα»


 Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου:

 «Δέσμευση της Κυβέρνησης από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν και παραμένει ο συνεχής αγώνας για την εξάλειψη – ή έστω τον περιορισμό – χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν κατηγορίες πολιτών και επαγγελματιών. Αυτό κάνουμε πράξη, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει η παρούσα συγκυρία, με συντονισμένη προσπάθεια, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Μία από αυτές είναι ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο Έλληνας παραγωγός που αντιμετωπίζει πολλαπλές δυσκολίες, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρωτογενής τομέας πάσχει όχι μόνο λόγω της γενικότερης ύφεσης, αλλά και από τη γάγγραινα των μεσαζόντων. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν λύνεται απλά και μόνο με τη θέσπιση ενός νόμου ή μιας δέσμης μέτρων, ούτε μπορεί απλά να παρέμβει το κράτος και να περάσουμε σε μια μορφή καθεστώτος που ούτε ρεαλιστικό είναι, αλλά ούτε και συνάδει με τη φιλοσοφία και την πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς.

Ως Κυβέρνηση, λοιπόν, χρέος μας είναι να θεσμοθετήσουμε τους κανόνες εκείνους που θα επιτρέψουν στον αγρότη και τον έμπορο να κινούνται με ασφάλεια μέσα στην αγορά. Πρώτο βήμα σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν το Μητρώο Αγροτών που μας επιτρέπει να ξεχωρίσουμε τον πραγματικά ενεργό αγρότη, εν όψει μάλιστα της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2013. Ένα επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι το μητρώο των συνεταιριστικών οργανώσεων και των συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής, που θα διευκολύνει το κράτος στην εποπτεία, αλλά και θα δώσει στους συλλόγους και στους συνεταιρισμούς τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε καινούργιες και πιο βιώσιμες δομές.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας, που ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι όταν θα ολοκληρωθεί θα περιορίσει αρκετά την ανισότητα μεταξύ των αγροτών και μιας τάξης των εμπόρων των αγροτικών προϊόντων. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πολιτική που αφήνει απ’ έξω την παρανομία και την παραοικονομία, να βάλουμε επιτέλους φραγμό στην ασυδοσία των εμπόρων αγροτικών προϊόντων και να προστατεύσουμε έτσι τους παραγωγούς που ήταν έρμαια πραγματικά των εμπόρων αυτών με τις ακάλυπτες επιταγές, τις ανοιχτές τιμές και τα καρτέλ. Βέβαια, δεν μιλάμε για όλους τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων. Εκείνοι που σέβονται τον αγρότη, τον παραγωγό και το προϊόν ζητούν και οι ίδιοι τη θεσμοθέτηση του μητρώου.

Έρχεται, λοιπόν, μια σημαντική πρωτοβουλία να βάλει κάποιους κανόνες στην αγορά και να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και στον παραγωγό αλλά και στον καταναλωτή, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Η αλυσίδα του εφοδιασμού των αγροτικών προϊόντων καλύπτει σημαντικούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας όπως είναι η γεωργία, η μεταποίηση και ο διανεμητικός κλάδος, ένας σημαντικός κλάδος που συμβάλλει πολύ στην απασχόληση διότι δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας. Η αλυσίδα αυτή περιλαμβάνει τους πάντες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις επεξεργασίας προϊόντων, τις επιχειρήσεις που απασχολούνται με τη χονδρική και λιανική πώληση αγροτικών προϊόντων.

Συνεπώς, το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας που υπάρχει στην αγορά, από το χωράφι μέχρι το ράφι, που συμπιέζει τόσο τα αγροτικά εισοδήματα όσο και τα εισοδήματα των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας που καταναλώνει αυτά τα προϊόντα, είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς για να λύσει στρεβλώσεις που  υπάρχουν στην αγορά και σημαντικές ανισορροπίες, γιατί βλέπουμε οι ισχυροί να επιβάλλουν τις τιμές που θέλουν με συνέπεια οι αδύνατοι να λειτουργούν με λιγότερο κέρδος και να μη μπορούν να επενδύσουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Εμείς που είμαστε από αγροτικές περιφέρειες, το ξέρουμε πολύ καλύτερα αυτό.

Το νομοσχέδιο μπορεί να μην αποδίδει τα μέγιστα μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Δημιουργούμε, λοιπόν, μια νέα βάση δεδομένων που διαφέρει από το Μητρώο των Επιμελητηρίων, όπου έχουμε απλά μια καταγραφή των εμπόρων. Εδώ έχουμε συμπεριλάβει όλη τη δραστηριότητα του εμπόρου για να ξέρουμε ότι όταν παίρνει ένα προϊόν από τον αγρότη, διασφαλίζεται και η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, γιατί παρακολουθείται το προϊόν μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή. Τώρα θα ξέρουμε ποιος είναι αυτός που εμπορεύεται τα αγροτικά προϊόντα, θα γνωρίζουμε όλη του τη δραστηριότητα με την εγγυητική επιστολή που επιβάλλεται ως όρος και με τα περιουσιακά του στοιχεία, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από τους αεριτζήδες και τους αετονύχηδες.

Προστατεύουμε έτσι το αγροτικό εισόδημα, γιατί πραγματικά, ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο και ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

Η ύφεση ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ παρατηρείται μια σαφής στροφή προς την ύπαιθρο και αύξηση του αριθμού των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Οφείλουμε, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε για να τους κρατήσουμε στο χωράφι και στη στάνη, να μην αναγκαστούν να πάρουν «των ομματιών τους», όπως λέμε εμείς, αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού. Οφείλουμε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που απολαμβάνουν άλλες επαγγελματικές τάξεις εδώ και χρόνια, να λειτουργούν μέσα σε μια αγορά με κανόνες, να γνωρίζουν με ποιον συναλλάσσονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των επιτηδείων.

Στηρίζουμε, λοιπόν, αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και πιστεύουμε ότι μία ακόμη προεκλογική μας δέσμευση γίνεται πραγματικότητα. Δεν είπα ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα των αγροτών, αλλά νομίζω ότι θα ανακουφίσουμε αρκετά τον πολύπαθο αυτόν πληθυσμό της χώρας μας.»

Προηγούμενο άρθρο Η κινηματογραφική λέσχη Καρδίτσας παρουσιάζει το κορίτσι της Λίμνης
Επόμενο άρθρο Ημέρες πανελλαδικής εθελοντικής αιμοδοσίας καθηγητών και καθηγητριών