Η κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα. Αποτέλεσμα αυτών των επιζωοτιών ήταν η σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής, η έξοδος κτηνοτρόφων από το επάγγελμα και εν τέλει η μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.
Στον απόηχο αυτών των συμβάντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.
Όπως τονίζει το Παράρτημα Θεσσαλίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική διότι έρχεται να αποτελειώσει τον σοβαρά τραυματισμένο χώρο της κτηνοτροφίας μετά και την πρόσφατη επιδημία πανώλης.
Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων, όπως εξηγεί, είναι η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα κτηνιατρικής πρόληψης και ελέγχου, η αποθέωση της πολιτικής των αυτοελέγχων και ο περιορισμός του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις πολλές και σημαντικές διαστάσεις του προβλήματος καθώς και τις δικές τους διεκδικήσεις μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Παύλος Σταμόπουλος.
Ο κ. Σταμόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Ο Παύλος Σταμόπουλος
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταμόπουλος υπογράμμισε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:
«Δυστυχώς, μιλάμε για ένα ακόμα πολύ μεγάλο χτύπημα στην κτηνοτροφία.
Καταλαβαίνουμε πως εφόσον είμαστε μια χώρα η οποία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτό τον τομέα έχει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα.
Η ευλογιά δεν είναι το πρώτο νόσημα με το οποίο έχουμε έρθει αντιμέτωποι.
Ουσιαστικά, αντιμετωπίζουμε νοσήματα, διαδοχικά κιόλας, αφού είχαμε την πανώλη πριν λίγο καιρό, έχουμε την οζώδη δερματίτιδα, έχουμε τον καταρροϊκό πυρετό, έχουμε νοσήματα τα οποία μέχρι πριν από 20 χρόνια τα θεωρούσαμε ΄΄εξωτικά΄΄ και τώρα έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε σε μια νέα βάση.
Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά στο κτηνιατρικό κομμάτι , σε ό,τι αφορά στην κτηνιατρική επιστήμη, ο δημόσιος τομέας είναι διαλυμένος κυριολεκτικά.
Μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες είναι στελεχωμένες με δυο ή τρία άτομα σε μεγάλους Νομούς όπου εμφανίζονται τα κρούσματα το ένα το άλλο και όλα αυτά και συνδυασμό με όλο τον υπόλοιπο φόρτο εργασίας.
Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή κουβέντα ως προς το κατά πόσο θα μιλήσουμε για πρόληψη σε αυτή τη χώρα.
Γιατί, όταν εμφανίζονται αυτά τα νοσήματα, είναι ήδη πάρα πολύ αργά.
Όσον αφορά το επίπεδο ελέγχων, και σε ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο στη Θεσσαλία, όταν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι δραματικά και διαχρονικά υποστελεχωμένες, τα προβλήματα μόνο οξύνονται.
Στα δημόσια κτηνιατρικά εργαστήρια οι συνθήκες είναι απαρχαιωμένες πια.
Δεν υπάρχει ακόμα και ο βασικότερος εξοπλισμός.
Το προσωπικό είναι ΄΄γερασμένο΄΄. Και αυτό είναι λογικό γιατί μιλάμε για έναν μισθό που πλέον δεν είναι επαρκής.
Με τις διαδοχικές κρίσεις που είχαμε, οικονομική κρίση, υγειονομική, αύξηση του πληθωρισμού, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Δεν μπορεί ο μισθός του δημόσιου κτηνιάτρου να παραμένει σταθερός παρά τα όσα συμβαίνουν.
Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Γιατί μέσω της ιχνηλάτησης θα μπορούσαμε, θεωρητικά, να καταλάβουμε και να διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα κρούσματα.
Δηλαδή, το πώς προκύπτει η γεωγραφική τους κατανομή η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι είναι τυχαία.
Πολύ σημαντικό και η αντικατάσταση του ζωϊκού κεφαλαίου και αποζημίωση των κτηνοτρόφων.
Οι κτηνοτρόφοι αυτή τη βασική πηγή εσόδων έχουν, οπότε πρακτικά αν δε τους στηρίξουμε ως κράτος τώρα, σε αυτή την περίοδο κρίσης και μεγάλης ανάγκης που έχει προκύψει, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα από τα πολύ μεγάλα χτυπήματα που δέχεται η κτηνοτροφία.
Και προφανώς πρέπει να βοηθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είμαστε μια χώρα η οποία βασίζεται στην κτηνοτροφία και, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων αυτών συνθηκών, πρέπει να παρέμβει».
Τι ζητάνε οι κτηνίατροι
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, εκφράζοντας την ανησυχία ολόκληρου του κλάδου, ζητάει:
- Αξιόπιστο, άμεσο και όχι ετεροχρονισμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.
- Οικονομική κάλυψη των Περιφερειών για υγειονομική ταφή και καύση των θανατωμένων ζώων.
- Αποζημίωση των κτηνοτρόφων με πραγματικές τιμές και στο 100% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου που θανατώνεται. Ρύθμιση χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων που έχουν πληγεί.
- Καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από την Ε.Ε. ζώα. Επαναλειτουργία των περιφερειακών κτηνιατρικών εργαστηρίων
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των κενών στις περιφέρειες, στα αγροτικά κτηνιατρεία και εργαστήρια.
- Αλλαγή του μισθολογίου των κτηνιάτρων και προσαρμογή του στο πραγματικό κόστος ζωής.
- Αξιοποίηση κάθε μέτρου που θα κριθεί αναγκαίο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς – από τις θανατώσεις ζώων, τις υγειονομικές ζώνες, μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό- ανεξάρτητα από περιορισμούς και διλήμματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά μπαίνουν από την Ε.Ε. και συντεχνίες.
- Διεκδίκηση και απαίτηση ειδικού καθεστώτος από την Ε.Ε. εξαιτίας και της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η εγχώρια κτηνοτροφία τόσο στη χρηματοδότηση παραγωγών και υποδομών όσο και στο νομικό πλαίσιο των εξαγωγών και της εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.