Για την παράταση της αντιπυρικής περιόδου κατά 15 μέρες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, και το πώς διαγράφεται ο έως τώρα απολογισμός μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας, Πύραρχος Στυλιανός Φούκας.
Ο κ. Φούκας ήταν καλεσμένος, την περασμένη Παρασκευή 1/11, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Φούκα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Κύριε Διοικητά, η παρατεταμένη ανομβρία οδήγησε σε παράταση της αντιπυρικής περιόδου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αναντίρρητα, ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές η φετινή. Δώστε μας μια εικόνα του έως τώρα απολογισμού για την περιοχή μας. Πόσα συμβάντα είχαμε; Πόσα στρέμματα κάηκαν;
Απάντηση: Όντως, ξεκινήσαμε πολύ νωρίς φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών που ακόμα συνεχίσουν και είναι οι συνθήκες τέτοιες, με αποτέλεσμα να υπήρξε η πρόβλεψη για παράταση της απαγόρευσης χρήσης πυρός, φωτιάς.
Ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεχτικός. Να συνεχίσει να είναι υπεύθυνος.
Η χρονιά ήταν λίγο έντονη με την έννοια όχι τόσο στην περιοχή μας όσο η συμβολή των δυνάμεων των υπηρεσιών του Νομού σε υπηρεσίες εκτός Νομού και εκτός της Περιφέρειάς μας, που είχαμε πιο δύσκολες περιπτώσεις.
Εμείς στην περιοχή μας προσπαθήσαμε με τα δικά μας μέσα και μέτρα που είχαμε ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι η δική μας η περιοχή δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα.
Προσπαθήσαμε και τα αντιμετωπίσαμε τα περιστατικά σε αρχικό χρόνο για να μην επεκταθούν.
Πράγματι, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε και η συμβολή εναέριων μέσων, για τις δύσκολες περιπτώσεις.
Αλλά και πάλι, τις θέσαμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα υπό έλεγχο, για να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.
Ως προς τα συμβάντα, κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.
Είναι μικρότερος ο αριθμός των συμβάντων. Περί τα 300 ο αριθμός των αγροτοδασικών και γύρω στα 400 με 500 στρέμματα λιγότερες καμένες εκτάσεις.
Θεωρητικά, όμως, ας μην επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στον αριθμό των στατιστικών, αλλά θεωρώ ότι είναι μια εικόνα ότι στην περιοχή μας κινηθήκαμε σε καλά επίπεδα τόσο από πλευράς κινητοποιήσεων όσο και συνεργασίας με όλους τους φορείς όπως και σε επίπεδο συμβολής σε περιστατικά εκτός της περιοχής μας.
Όλα αυτά χωρίς να εφησυχαζόμαστε γιατί αν δεν πιάσουν όντως οι βροχές που χρειάζονται, θα πρέπει να συνεχίσουμε λίγο ακόμα τον αγώνα μας.
Γι ΄ αυτό και ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να κάνουν υπομονή.
Ερώτηση: Είχατε συνδρομή σε αρκετά περιστατικά εκτός Νομού;
Απάντηση: Είχαμε κάποια στιγμή τη φωτιά στην περιοχή της Κορίνθου. Συνέδραμαν πολλά αυτοκίνητα από την περιοχή μας, πέντε υδροφόρα και πέντε ΙΧ για να γίνουν οι αλλαγές και ό,τι άλλο χρειάζονταν.
Είχαμε πάρα πολύ κόσμο, τουλάχιστον 20 με 30 άτομα υπήρχαν σε καθημερινή βάση ώστε να γίνουν οι αλλαγές.
Και αυτό υποδηλώνει μια επικινδυνότητα τόσο στα άτομα που βρίσκονταν εκεί όσο κα στην περιοχή μας που εν μέρει θα έπρεπε να υπάρξουν δυνατότητες κάλυψης της δικιάς μας περιοχής.
Και προσπαθήσαμε, είτε με επιφυλακή είτε με κινητοποίηση των ήδη περιπολικών που είχαμε εδώ, να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δυσκολίες.
Γι ΄ αυτό το θέμα δεν ήταν τόσο η επικινδυνότητα όσο το να μη μείνουμε ακάλυπτοι.
Ήταν ένας διαρκής και μεγάλος αγώνας, που κράτησε πέραν του εξαμήνου.
Γιατί, συνήθως, η αντιπυρική περίοδος είναι τρεις μήνες, αλλά φέτος κράτησε πάρα πολύ και συνεχίζεται.
Θεωρούμε, πάντως, ότι τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό, παρ΄ όλες τις δυσκολίες.
Και αν δεν υπήρχε και η συμβολή των φορέων, σε ό,τι χρειαζόμασταν, όπως υδροφόρες ή εθελοντές, και γι ΄ αυτό υπήρξε ένας συγκλονιστικός αγώνας από όλος μας.
Ερώτηση: Πόσο βοήθησε η λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος;
Απάντηση: Επειδή ήταν σε συνεργασία με το δικό μας Επιχειρησιακό Κέντρο, συστεγάζονται, θεωρώ ότι είχαμε άμεση ενημέρωση σε πολλά συμβάντα και αυτό δείχνει και τη συνεργασία και την κινητοποίηση.
Αυτό είναι και το δόγμα της Πυροσβεστικής φέτος, ότι σε πρώτο χρόνο, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε τις φωτιές και σε αυτό σταθήκαμε για ταχύτερη ενημέρωση και πιο άμεση κινητοποίηση δυνάμεων για να μπορέσουμε ναέχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Και σε αυτό συνέβαλε γενικά το Κέντρο το οποίο μας έδωσε καλύτερες κατευθύνσεις και όταν χρειαζόμασταν εναέρια μέσα στην περιοχή μας, τα στείλαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ερώτηση: Υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών; Διότι επιβάλλονται και σοβαρά διοικητικά πρόστιμα.
Απάντηση: Υπήρξε συμμόρφωση και θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό υπήρξε υπευθυνότητα από όλους.
Τα πρόστιμα θεωρώ ότι ήταν στοχευμένα. Δεν ήταν τόσο σε βαθμό τιμωρίας.
Όπου χρειάστηκε και όπου έπρεπε να γίνει, ιδιαίτερα σε ημιορεινές περιοχές, έγινε με σκοπό να είναι αποτρεπτικό και να συμμορφωθεί ο κόσμος.
Άρα, βοήθησε εν μέρει το μέτρο του προστίμου το οποίο και συνεχίζεται ακόμα.
Η παράταση στην απαγόρευση χρήσης πυρός, σημαίνει και παράταση του μέτρου του προστίμου.
Όπου κριθεί σκόπιμο από την Υπηρεσίας μας ότι πρέπει να επιβληθεί, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.
Και είναι ιδιαίτερα υψηλά τα πρόστιμα καθώς ξεκινάνε από 500 ευρώ και, ανάλογα με τις συνθήκες, μπορούν να φθάσουν μέχρι και 2.500 με 3.000 ευρώ.
Ερώτηση: Και, βέβαια, να μην παραλείψουμε και τη συνδρομή των εθελοντών. Σωστά;
Απάντηση: Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως τα Σαββατοκύριακα, ή σε ειδικές συνθήκες όπου είχαμε ακραία φαινόμενα, μας δήλωσαν το παρών και σε καίριες θέσεις που θέλαμε όσο και με τις περιπολίες τους ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το κομμάτι του Νομού.
Ερώτηση: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας». Αυτό είναι το μήνυμα του Πυροσβεστικού Σώματος;
Απάντηση: Αυτό είναι που μας μένει ως γενικός σκοπός.
Γι ΄ αυτό ο κόσμος δεν θα πρέπει να παρασύρεται, και λόγω των καιρικών συνθηκών.
Θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας σε αυτό το κομμάτι και να δείξουμε ιδιαίτερη υπευθυνότητα.
Γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή και ο φυσικός μας πλούτος που είναι βασικό κομμάτι της επιβίωσης μας.