Πρωτοσέλιδο

Νέο Leader με έμφαση στην κοινωνική συνοχή


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και σημαντικές ανακοινώσεις, είχε η εναρκτήρια εκδήλωση «Ανάπτυξη Συνεργατισμού», στο πλαίσιο του LEADER 2014-2020, που οργάνωσε η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, στην Καρδίτσα.

Παρέστησαν και μίλησαν η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

Όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται νέο Υπομέτρο του Προγράμματος Leader, ύψους 236 εκατομμυρίων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τόνισε τα εξής:

«Είμαστε εδώ στην Καρδίτσα, με τον Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και, βεβαίως, με την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής για να ανακοινώσουμε το νέο Leader.

Όλοι γνωρίζουμε, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα προγράμματα Leader προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας.

Είναι γεγονός ότι, παρά το ότι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, μέσω του ΠΑΑ 2014-2022, διατέθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια με το πρόγραμμα Leader, βρισκόμαστε στη ευχάριστη θέση εξαγγέλοντας ένα συγκεκριμένο Υπομέτρο, αυτή τη χρονική στιγμή, να δώσουμε ουσιαστικά τη διάσταση του νέου Προγράμματος που αφορά σε 236 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον γι ΄ αυτή τη στιγμή.

Και δίνει, για άλλη μια φορά, τη δυνατότητα να υπάρξει η επιχειρηματικότητα, ο εκσυγχρονισμός, η αειφορία αλλά, κυρίως, η αναγκαία κοινωνική συνοχή στα απομακρυσμένα σημεία της πατρίδας μας.

Είναι σημαντικός ο ρόλος των Αναπτυξιακών Εταιρειών, αυτή είναι η πραγματικότητα, σε όλη την Ελλάδα.

Είναι ουσιαστικά οι μοχλοί μέσω των οποίων κινούνται και, βεβαίως, λειτουργού τα προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία ειδικά σε νέους ανθρώπους να επενδύσουν, να επιχειρήσουν ουσιαστικά σε σημεία που κανείς, με μεγάλη ευκολία, δεν θα πήγαινε, ούτε θα επέλεγε».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΑΝΚΑ Βασίλης Τσιάκος

“Κυρία, κύριε Υπουργέ, είναι ιδιαίτερη τιμή η σημερινή παρουσία σας στην πόλη και στην Π.Ε. Καρδίτσας και είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσετε ότι γίνεται σοβαρό έργο με θετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.

Από το 2019 που βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ, η εταιρία  πέρα από το πρόγραμμα LEADER, διαχειρίστηκε υποδειγματικά επί 5,5 χρόνια το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης των αιτούντων διεθνή προστασία (2.500 ωφελούμενοι) στο Δήμο Καρδίτσας και μάλιστα στις περιόδους όξυνσης της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα, η εταιρία υλοποιεί 2 κοινωνικά προγράμματα: στεγαστικής και εργασιακής αποκατάστασης για αστέγους και στεγαστικής συνδρομής σε νέους 25-39 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Με τη στήριξη του ΠΕΠ Θεσσαλίας λειτουργεί από το 2022 το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Ανέργων (ΚΥπΕΑ) στο πλαίσιο της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Καρδίτσας.

Παράλληλα, συμμετέχει σε αρκετά διακρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με εστίαση τη βιώσιμη διαχείρισης της ενέργειας, την κοινωνική καινοτομία, τις υπηρεσίες mentoring (μέντοριγκ) ενδυνάμωσης ευάλωτων νέων για πρόσβαση στην απασχόληση κ.α.

Το LEADER αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του Συνεργατισμού στις περιοχές της υπαίθρου. Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) – Αναπτυξιακές Εταιρίες ιδιαίτερα, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουν και την εδραίωσή τους στις αγροτικές περιοχές της χώρας, μπορούν να παίξουν το ρόλο του «επισπεύδοντα φορέα» για την κινητοποίηση των υφιστάμενων συνεργατικών σχημάτων με στόχο τη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα, να ενθαρρύνουν ομάδες αγροτών, νέων, γυναικών και άλλων ενεργών κατοίκων της υπαίθρου να συνεργαστούν παρέχοντάς τους την κατάλληλη υποστήριξη. Αφορά την ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου την εν γένει προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας και Καινοτομίας, μέσω της δημιουργίας τοπικών οικοσυστημάτων αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων.

Λίγα λόγια για το παρόν πρόγραμμα LEADER που αφορά 76.488 κατοίκους σε όλη την Π.Ε. Καρδίτσας με εξαίρεση το σχέδιο πόλης της Καρδίτσας.

Το αρχικό τοπικό πρόγραμμα δημόσιας δαπάνης 6.300.000€, αυξήθηκε στο σημερινό εγκεκριμένο με δημόσια δαπάνη 8.262.000 €.

Μετά από 4 προσκλήσεις, πετύχαμε ένταξη 101 πράξεων ιδιωτικού & δημοσίου χαρακτήρα με συνολικό Προϋπολογισμό 14,8 εκατ. € και δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. €.

Δυστυχώς, η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αλλά κυρίως οι καταστροφικές επιπτώσεις του Ιανού και του Daniel, που χτύπησαν με σφοδρότητα το σύνολο της περιοχής παρέμβασης, οδήγησαν στην παραίτηση 18 δικαιούχων έργων με δημόσια δαπάνη 1,22 εκατ. €.

Σήμερα υλοποιούνται 83 έργα / επενδύσεις με συνολική δημόσια δαπάνη 8,24 εκατ. €.

Τα 57 ιδιωτικά έργα με δημόσια δαπάνη 5,59 εκατ. € κατανέμονται ως εξής: στη μεταποίηση γεωργικής παραγωγής 17 επενδύσεις, 11 βιοτεχνικές μονάδες, 10 επενδύσεις στον τουρισμό και άλλες 9 στην παροχή υπηρεσιών.

Επιπλέον, έχουμε 26 δημόσιες παρεμβάσεις των ΟΤΑ και έργα συλλογικών φορέων με δημόσια δαπάνη2,65 εκατ. €.

Συμπερασματικά, θα χρειαστούν πόροι υπερδέσμευσης 3.45εκατ.€ (επιπλέον κατανομή περίπου 1,5 εκατ.).

Το ποσοστό πληρωμών, σήμερα, στο Υπομέτρο 19.2 των ιδιωτικών / δημόσιων έργων ανέρχεται σε 63,8% που αντιστοιχεί σε 3.83 εκατ. €.

Κλείνοντας αυτό τον σύντομο χαιρετισμό αγαπητοί παριστάμενοι και απευθυνόμενος σε εσάς κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι μια τεχνική σύσκεψη γνωριμίας και παρουσίασης του έργου όλων των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) / Αναπτυξιακών Εταιριών – Οργανισμών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την υποστήριξη – υποβοήθηση του έργου σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και θα έδινε την ευκαιρία για υιοθέτηση διαδικασιών αποτελεσματικότερης υλοποίησης του επόμενου LEADER στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η ψηφιακή μετάβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις σε αυτή την κατηγορία