Πρωτοσέλιδο

Ηχηρό SOS για την άρδευση εκπέμπει ο Δήμος Σοφάδων – Ο δήμαρχος Δημοσθένης Κατσής στο Ηχόραμα 100,8


Ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου αναφορικά με την άρδευση στην περιοχή και τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού εξέπεμψε ο Δήμος Σοφάδων κατά τη σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε, το μεσημέρι της Τρίτης 15/10, από κοινού με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο Δημαρχείο.

Τα αποθέματα στον Ταμιευτήρα της Λίμνης Σμοκόβου βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ η Δημοτική Αρχή Σοφάδων απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους καλλιεργητές και τους καλεί να προβούν σε προγραμματισμό και συνετή διαχείριση.

Λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης, ο δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καλά.

Συγκαλέσαμε αυτή τη σύσκεψη, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τζανακούλη.

Παρόντες ήταν όλοι οι φορείς της περιοχής, ο ΤΟΕΒ 5ης και 6ης ζώνης, ο ΓΟΕΒ, οι Αντιδήμαρχοι και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη για το θέμα του υδατικού δυναμικού της περιοχής μας και για τη λίμνη Σμοκόβου.

Όντως, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας, από τότε που πρωτοδημιουργήθηκε και πρωτομάζεψε νερό.

Αυτή τη στιγμή, ευελπιστούμε σε ένα θαύμα.

Γι ΄ αυτό συγκαλέσαμε αυτή τη σύσκεψη, θέσαμε όλα τα δεδομένα και αποφασίσαμε να κάνουμε μια ισχυρή σύσταση σε όλους τους αγρότες της περιοχής μας που αρδεύονται από τη λίμνη Σμοκόβου να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί στις επόμενες κινήσεις τους, να επιλέξουν ποια καλλιέργεια θα βάλουν στα χωράφια τους, αν θα είναι χειμερινές καλλιέργειες, που δεν θέλουν νερό, ή καλοκαιρινές, αρδευόμενες.

Και μόνον, εφόσον έχουν άλλη επιλογή, από άλλη πηγή υδροληψίας, είτε πομόνα, είτε κάτι άλλο που μπορούν να αρδεύσουν τα χωράφια τους, μόνο σε αυτή την περίπτωση, να προβούν στη σπορά ανοιξιάτικων καλλιεργειών.

Αυτή τη στιγμή, απευθύνουμε μια ισχυρή σύσταση, δεν προβαίνουμε σε κάποια άλλη ενέργεια, που θα μπορούσε να είναι το οριστικό κλείσιμο της λίμνης για ένα ή για δύο χρόνια μέχρι να αναπληρωθεί το υδατικό δυναμικό που έχει απολεσθεί.

Παρά ταύτα, ελπίζουμε και στο θαύμα, αλλά, βάσει στατιστικών δεδομένων, που παρακολουθούμε τα μοντέλα, θα έχουμε μια πολύ μέτρια χρονιά στο υδατικό δυναμικό που θα ανυψώσει την ταπεινωμένη ήδη στάθμη και δεν βλέπουμε κάποια άλλη εξέλιξη για την επόμενη αρδευτική σεζόν.

Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ τραγικά την επόμενη αρδευτική σεζόν. Με τα σημερινά, πάντα, δεδομένα.

Η στάθμη, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Όταν τελείωσε η αρδευτική περίοδος, την αφήσαμε στα 247 μέτρα και σήμερα είναι στα 245 μέτρα.

Έπεσε άλλα δύο μέτρα, χωρίς να αντλείται νερό..

Ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του, τι καλλιέργεια θα βάλει και από πού θα την αρδεύσει».

 

Προηγούμενο άρθρο Από 1,20 έως 1,25 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Ο πρατηριούχος Χρήστος Βλάχος περιγράφει στο Ηχόραμα 100,8 τα προβλήματα του κλάδου
Επόμενο άρθρο GAVRIEL, 55 χρόνια δίπλα στον Έλληνα αγρότη, με κορυφαίες λύσεις λίπανσης και υδρολίπανσης