Ειδήσεις

Φώτης Παπαδημητρίου: Ένας καθαρός Δήμος είναι υπόθεση όλων των δημοτών και όχι αποκλειστικά της υπηρεσίας καθαριότητας


Η Διεύθυνση Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Πρασίνου είναι αρμόδια για την εξασφάλιση της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων, της χωριστής αποκομιδής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών και για την εξασφάλιση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων. Με στόχο τις βέλτιστες προσφερόμενες υπηρεσίες προς το δημότη η Διεύθυνση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Για έναν καθαρό Δήμο όμως απαιτείται η συνδρομή όλων των δημοτών.  Απαιτείται περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική συνευθύνη. Η στενή αρμονική και αμφίδρομη  συνεργασία είναι καθοριστική  και απαραίτητη αφού βοηθά και συμβάλλει στη διατήρηση της καθαριότητας του Δήμου μας.

Με βάση τα παραπάνω παρακαλώ και προτρέπω τους δημότες να τηρούν απαρέγκλιτα τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου . Ας σταθούμε σε μερικά κρίσιμα και χρήσιμα σημεία:

  1. ΔΕΜΕΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Συσκευάζουμε τα οικιακά μας απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες, στεγνές, καλά δεμένες και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους απορριμμάτων, κυρίως τις βραδινές ώρες, λίγη ώρα πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Αν ο κάδος είναι γεμάτος προτιμάμε να κρατάμε τα σκουπίδια στο σπίτι. Ποτέ δεν αφήνουμε σκουπίδια έξω  από τον κάδο απορριμμάτων. Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε μόνο στεγνά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο)  μέσα σε σακούλες τις οποίες δεν δένουμε.

 

  1. ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΚΑΔΩΝ

Αφήνουμε τους κάδους στη θέση τους! Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις βάσει του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου. Η μετατόπισή τους απαγορεύεται αυστηρά.

 

  1. ΟΓΚΩΔΗ

Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των ογκωδών αστικών αποβλήτων (παλιά έπιπλα, στρώματα κλπ) πραγματοποιείται μετά από επικοινωνία του ενδιαφερόμενου με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Ενημερώνουμε τηλεφωνικά την Υπηρεσία πάντα δυο-τρεις ημέρες πριν την έκθεση κάθε είδους ογκωδών απορριμμάτων σε κοινόχρηστο χώρο και ακολουθούμε τις οδηγίες της Υπηρεσίας (τηλέφωνα Υπηρεσίας: 2441554200, 2441554207, 2441554208 και 2441076000).  Τα αντικείμενα αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλο σημείο, ώστε να είναι ευχερής η συλλογή τους.  Οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο στα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας, που τοποθετούν προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.λπ.) με συμπίεση ή άλλο πρόσφορο τρόπο (περίδεση, δίπλωμα κ.λπ.).

 

  1. ΣΤΑΧΤΕΣ

 

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι πολίτες, προκειμένου να πετάξουν στάχτη και υπολείμματα καύσης στους κάδους απορριμμάτων, θα πρέπει να τα τοποθετούν σε κάποιο μεταλλικό δοχείο και αφού αυτά κρυώσουν τελείως σε μία με δύο ημέρες, να τα καταβρέχουν και στη συνέχεια να τα πετούν στον πράσινο κάδο (οικιακών αποβλήτων), μέσα σε μια καλά κλεισμένη πλαστική σακούλα.

  1. KΛΑΔΙΑ

Παρά την τακτική ενημέρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας  Ανακύκλωσης και Πρασίνου κλαδιά βρίσκονται εκτεθειμένα για μέρες σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου. Παρακαλούμε τους συμπολίτες να μεταφέρουν τα κλαδιά στο δημοτικό χώρο που έχει οριστεί και βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) της ΔΕΥΑΚ  στο 1ο χλμ. της Περιφερειακής Οδού Καρδίτσας – Τρικάλων ή να συνεργάζονται με την Υπηρεσία και τα συνεργεία αποκομιδής των κλαδεμάτων, προκειμένου η αποκομιδή να είναι όσο το δυνατό πιο έγκαιρη και αποτελεσματική. Τα κλαδιά πρέπει να είναι σε δέματα , ενώ τα χόρτα , φύλλα και τα υπολείμματα καθαρισμού κήπων συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους .

  1. ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Οι δημότες υποχρεούνται να τα μεταφέρουν στο δημοτικό αμαξοστάσιο του δήμου (1ο χλμ Καρδίτσας Τρικάλων ) και να τα εναποθέτουν στο ειδικό κοντέινερ.

 

  1. ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

Απαγορεύεται η απόρριψη άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών συσκευασίας, μικροαντικειμένων, ειδών ατομικής χρήσης σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.). Τα παραπάνω αντικείμενα ή προϊόντα πρέπει να φυλάγονται και να ρίχνονται μέσα στο πλησιέστερο διαθέσιμο καλάθι μικρό -απορριμμάτων ή κάδο μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων.

 

 

8.ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τα καταστήματα  χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, super markets, εμπορικά καταστήματα κ.α. που παράγουν μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων, των οποίων είναι δυνατή η συμπίεση, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει με συμπίεση ή άλλο πρόσφορο τρόπο (περίδεση κ.λ.π.) τον όγκο των κάθε είδους απορριμμάτων και συσκευασιών που εναποθέτουν προς αποκομιδή. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συγκεντρώνουν τα απορρίμματα σε καλά κλεισμένες σακούλες τις οποίες απορρίπτουν λίγο πριν διέλθει το απορριμματοφόρο.

Η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθαριότητας στους δημόσιους χώρους. Σεβόμαστε το Δήμο μας , ομορφαίνουμε την καθημερινότητά μας. Όλοι μαζί για ένα καθαρό Δήμο!

 

 

Γράφει ο Φώτης Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καρδίτσας για τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κλειστό αρδευτικό των πηγών του Αγ. Γεωργίου Μορφοβουνίου