Ειδήσεις

Πλήρεις αποζημιώσεις τώρα στους πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφους


Λόγω της προσβολής πολλών αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία απο την πανώλη τον περασμένο Ιούλιο, 60 κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, εκ’ των οποίων οι 46 στην Π.Ε Λάρισας, υποχρεώθηκαν σε θανάτωση και υγειονομική ταφή 23.805 αιγοπροβάτων τους, με αποτέλεσμα να δεχθούν ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα, μετά τις πλημμύρες τους 2023, αφού έχασαν το ζωικό κεφάλαιο τους, αλλά έχασαν και το εισόδημά τους, όπως απώλεια εισοδήματος είχαν και πολλοί ακόμα κτηνοτρόφοι απο την αναγκαστική καραντίνα που τους επεβλήθηκε.

Κι όμως, σχεδόν 3 μήνες μετά η κυβέρνηση δεν έχει αποζημιώσει κανέναν απο τους πληγέντες κτηνοτρόφους για τα θανατωθένταζώα, ούτε έχει καλύψει το χαμένο εισόδημά τους.

Επίσης κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, που επαίρονταν για την αντιμετώπιση της πανώλης, δεν έχουν απαντήσει ακόμα για το πως και απο ποιούς έγινε η είσοδος και διακίνηση ασθενών αιγοπροβάτων απο γειτονικές χώρες, ούτε σε απόδοση των ευθυνών για τις παράνομες διακινήσεις.

Ούτε βέβαια προχώρησαν στην στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχουν μόλις 30 μόνιμους κτηνιάτρους και 20 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την πρόσληψη νέων μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας, αξιώνει άμεσα:

  • Να αποζημιωθούν από το κράτος στο 100% όλοι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, για όλα τα θανατοθέντα ζώα τους.
  • Να στηριχθούν πλήρως απο το κράτος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, με τις απαραίτητες ζωοτροφές, απολυμαντικά, προστασία της τιμής του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος, κλπ.
  • Να μονιμοποιηθούν οι 20 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.Να καλυφθούν άμεσα, όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σύσκεψη φορέων για υδατικό πρόβλημα και Αχελώο συγκαλεί ο Δημ. Κουρέτας
Επόμενο άρθρο Συναντήσεις κλιμακίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις Βρυξέλλες για αγροτικά θέματα