Ειδήσεις

Σε 300 επιχειρήσεις του Παλαμά καταβλήθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ από το ειδικό σχήμα της κρατικής αρωγής μέσα από το My Business Support


Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ολοκλήρωσε το ειδικό σχήμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων με οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια λόγω της θεομηνίας ‘Daniel’σε περιοχές της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, κατά την προηγούμενη περίοδο, και μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης του σχήματος στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, που υλοποιήθηκε μέσα από την πλατφόρμα MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ, έχουν καταβληθεί συνολικά 12,8 εκατ. ευρώ προς 1.297 επιχειρήσεις. Από το εν λόγω ποσό, ένα σημαντικό μέρος αυτού αφορά το πρώτο υπο-σχήμα και δη αυτό που αφορούσε τις επιχειρήσεις στο Δήμο Παλαμά και στο Δήμο Φαρκαδόνας, στις οποίες καταβλήθηκε ήδη η εν λόγω επιχορήγηση.

Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά, λοιπόν, το πρώτο υπο-σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχουν καταβληθεί 4.535.072 ευρώ προς 301 επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να ανταποκρίνεται στις οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεων αυτών ως έμμεση συνέπεια της φυσικής καταστροφής που έπληξε τη Θεσσαλία το Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως «παράλληλα με την υλοποίηση του σχήματος της κρατικής αρωγής από την πρώτη στιγμή για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με άμεσες επιπτώσεις από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 που υλοποιείται σύμφωνα με την επαυξημένη προκαταβολή του 86% της επιχορήγησης, η στήριξη του κράτους αφορά και τις περιπτώσεις με έμμεσες συνέπειες. Ένα τέτοιο μέτρο είναι το ειδικό σχήμα που βασίστηκε στην πλατφόρμα mybusinesssupport και μέσα από πέντε υποσχήματα διοχέτευσε 12,8 εκατ. ευρώ προς περίπου 1.300 επιχειρήσεις. Από αυτές τις επιχειρήσεις οι 301 είναι επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά, οι οποίες και έχουν λάβει 4,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την στήριξη μέσω του ειδικού σχήματος, και πέραν της κρατικής αρωγής, έχει ήδη καταβληθεί και η ειδική ενίσχυση του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα από την πλατφόρμα ependyseis.gr. Τέλος, όσον αφορά το σχήμα της κρατικής αρωγής, συνεχίζεται η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της επιχορήγησης για το μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να ακολουθήσει η τελική επιχορήγηση. Τελική επιχορήγηση που θα καθοριστεί από την πορεία της επαυξημένης προκαταβολής και τη ροή στοιχείων από τις επιτροπές της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας όλη αυτή την περίοδο».

Τέλος, σε συνέχεια παραπλανητικών αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον Παλαμά, πρέπει να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι για τα σχήματα του πλαισίου της κρατικής αρωγής – πέραν των σχετικών δελτίων τύπων – μπορούν να ενημερώνονται αξιόπιστα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και το Δήμο Παλαμά.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Τριαντόπουλος: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των ειδικών σχημάτων στήριξης στη Θεσσαλία και στον Έβρο
Επόμενο άρθρο Βάσεις και δίκαιο - Του Κώστα Βλάχου