Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς


Επισκεπτόμενος τον 6ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, ανακοίνωσε αναληθώς, με πανηγυρικό τρόπο, ότι εξασφάλισε για το σχολικό έτος 2024-2025, δωρεάν πρόσβαση στους βρεφονηπαικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, όλων των παιδιών της Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027».

Λέμε αναληθώς, γιατί πολλοί γονείς και κατ’ επέκταση τα παιδιά τους δεν δικαιούνται τα περιβόητα «βάουτσερ», αφού υπάρχουν απαράδεκτα εισοδηματικά κριτήρια που τους αποκλείουν και επομένως πληρώνουν κανονικά τα μηνιαία τροφεία που ορίζει ο κάθε δήμος.

Τα «βάουτσερ» για τον βρεφονηπιακό σταθμό, τα δικαιούνται γονείς που έχουν μέχρι 2 παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ, γονείς που έχουν 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, γονείς που έχουν 4 παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 33.000 ευρώ και γονείς που έχουν 5 παιδιά και πάνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων, που παίρνει 970 ευρώ το μήνα ο καθένας απο την εργασία του και έχει 1 ή 2 παιδιά, θεωρείται πλούσιο και κόβεται αυτόματα. Τέτοια δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στην προσχολική αγωγή των παιδιών των εργατικών-λαικών οικογενειών εξασφαλίζουν οι εμπνευστές των «βάουτσερ», τα οποία σημειωτέον είναι χρήματα απο την μεγάλη εκμετάλλευση και την φοροληστεία του λαού μας και των άλλων ευρωπαικών λαών και όχι δωρεά της Ε.Ε, των κυβερνήσεων και των περιφερειών.

Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας, θεωρεί ότι η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, που του δίνει εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί ανάγκη για κάθε εργατική- λαϊκή οικογένεια και δικαίωμα κάθε παιδιού. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα  Γι΄ αυτό και είναι διαχρονικό το αίτημα μας για θέση στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά και δωρεάν.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», διαφωνούμε με την κατεύθυνση που επιβάλλει τη λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας και την ανταποδοτικότητα, που περιλαμβάνει και τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Ολες οι δαπάνες λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπαικών σταθμών, πρέπει να καλύπτονται με σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, την κατάργηση των τροφείων για την εργατική λαϊκή οικογένεια καθώς και για την ύπαρξη σταθερού και μόνιμου προσωπικού.

Επομένως, αναφορικά με τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, εμείς διεκδικούμε την κατάργησή τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις, όπου στα τροφεία είναι υπόχρεος ο εργοδότης του γονέα.

Για όσους αναρωτιούνται αν η θέση αυτή είναι υπερβολική, απαντάμε ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα πριν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μεταφέρει την ευθύνη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών απο το κεντρικό κράτος στους δήμους, δίχως όμως τα αναγκαία χρήματα, μετατρέποντας τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Κάτι που διατήρησαν στην συνέχεια και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όσους επίσης αναρωτιούνται αν είναι εφικτό να ζητάμε κατάργηση των τροφείων, ας σκεφθούν αφενός ότι αυτή τη «δωρεάν» παιδεία η εργατική-λαϊκή οικογένεια την πληρώνει πολλαπλά, αφετέρου ότι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως προηγούμενα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δίνουν κάθε χρόνο πάνω απο 5 δις. ευρώ στο ΝΑΤΟ για τα πολεμικά του σχέδια, πληρώνει 500.000 ευρώ την ημέρα για να βρίσκεται ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, λέει ότι δεν έχει χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες όπως, η φροντίδα των παιδιών μας.

Και ναι, η πλειοψηφία των εργαζομένων πασχίζει για τα 50 και 60 ευρώ για τροφεία, όπως και για όλες τις ανάγκες τους, σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας δεν περισσεύει ούτε ευρώ, πόσο μάλλον για κάτι που αποτελεί όχι ατομική ευθύνη, αλλά κρατική υποχρέωση.

Καταγγέλουμε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών, οι οποίες εφαρμόζοντας την στρατηγική της Ε.Ε για «φτηνή» και «ευέλικτη» προσχολική αγωγή, προσαρμοσμένη στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο των εργαζόμενων γονιών, για τη μεγαλύτερη κερδοφορία της ιδιωτικής παιδείας. Γι’ αυτό το λόγο υπονομεύουν το δικαίωμα των παιδιών μας στη δημόσια δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή.

Οι ανάγκες των εργατικών – λαικών οικογενειών, πόσο μάλλον των παιδιών, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι και στη λογική του κόστους – οφέλους.

Διεκδικούμε:

  • Για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα.
  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
  • Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για παιχνίδι,σίτιση και ξεκούραση των παιδιών.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με κρατική ευθύνη.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία ΚΔΑΠ, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Προηγούμενο άρθρο Πρωτόκολλο συνεργασίας Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Ελλάδος με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προσοχή στην απόπειρα εξαπάτησης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων