Ειδήσεις

1η ΤΟΜΥ Καρδίτσας: Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού


Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες απώλειας ζωής στις γυναίκες παγκοσμίως. Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία, το αυξημένο σωματικό βάρος, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, το ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, το ιστορικό αναπαραγωγικής υγείας (ηλικία εμμηναρχής και ηλικία εγκυμοσύνης), το κάπνισμα και η χρήση ορμονικής θεραπείας.

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού: 1) Αυτοεξέταση του μαστού 2) Κλινική εξέταση του μαστού 3) Μαστογραφία Οι συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού προτρέπουν για μαστογραφία στις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και την προτείνουν σε εκείνες που είναι ηλικίας 45-74 ετών.

Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής: 1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους. 2. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης). 3. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος). Δικαιούχοι της δράσης είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες απαραίτητο είναι να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των σαράντα πέντε (45) έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα (12) ημερολογιακούς μήνες, δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να απευθύνεστε στην 1η ΤΟΜΥ Καρδίτσας επί της οδού Υψηλάντου 7, είτε στο τηλέφωνο: 24410-40142.

Προηγούμενο άρθρο Πρεμιέρα με εντός έδρας αγώνα-σταθμό κόντρα στον Παναθηναϊκό!
Επόμενο άρθρο Στο πλευρό των Παιδιών με Αυτισμό ο Γιώργος Κωτσός