Ειδήσεις

Σκέψεις μετά την τελευταία αναφορά του δημάρχου Β. Τσάκου σχετική με το Παυσίλυπο και τα έργα που είναι σχεδιασμένα για την Καρδίτσα – Γράφει ο Ευάγγελος Γαλούσης, Πρ. Πρύτανης ΔΠΘ


Κύριε δήμαρχε, αγαπητέ Βασίλη, Ο βασιλιάς είναι πάντα βασιλιάς ακόμη και αν είναι γυμνός. Ο ευφυέστατος Bernard Shaw είπε ότι: εάν κάποιος εξαπατήσει συνάνθρωπό του είναι απατεώνας, εάν εξαπατήσει ολόκληρο λαό είναι πολιτικός.
Είναι εύκολο σε κάποιον, ο οποίος έχει εκλεγεί δύο φορές, να λέει αυτά που λέει. Η αναφορά σου σε τόσα έργα προκαλεί δικαιολογημένη εντύπωση. Όμως μια αναφορά δεν είναι αρκετή. Το αποτέλεσμα μετράει και κυρίως εάν αυτό είναι χρήσιμο.
Αφού, λοιπόν, αναφέρθηκες στην κεντρική πλατεία και υπερηφανευεσαι για το αποτέλεσμα είναι φανερό ότι το γούστο σου (για να δούμε μόνον την αισθητική πλευρά και όχι άλλη) απέχει πολύ από το δικό μου (και όχι μόνον).
Εάν η Καρδίτσα νοιώθει υπερήφανη για την κεντρική πλατεία της είμαι πρόθυμος να δηλώσω ότι ντρέπομαι γι αυτήν (αλήθεια έχει παραληφθεί το έργο; Αν όχι, γιατί;).
Αν πρόκειται και η πλατεία Δικαστηρίων να φτιαχτεί στα ίδια πρότυπα γούστου , θα πρότεινα να μοιραστούν τα χρήματα σε φτωχούς . Θα έπιαναν τόπο εκεί ,παρά σε τσέπες πχ εργολάβων, οι οποίοι έχουν κι άλλους τρόπους να χαλούν ότι τους ζητηθεί και την πλατεία άστην στο “χάλι” της. Καλύτερα θα είναι. Μετά τα τελευταία δεν είναι καθόλου δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι “ανακαινίζοντας” κάτι μπορεί και να  καταστραφεί. Βλ. Παυσιλυπο. Ξαναθυμήθηκα, όμως, τον Bernard Shaw, που είπε ότι “όταν κάποιος κάνει κάτι ,για το οποίο ντρέπεται, διακηρύσσει με έπαρση ότι έκανε το καθήκον του” ή κάτι κρύβει, θα συμπληρωνα.
Φυσικά και όπως λέει και η λαϊκή ρήση, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί.
Πληροφορία τεχνική δήμαρχε: η ασφαλτόστρωση δρόμων δεν αποτελεί προστασία από θεομηνίες . Μην καμαρώνεις γι αυτό. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Ρώτα βάζοντας στην υπηρεσία σου και συναδέλφους ειδικούς και άνευ αμοιβής θα απαντήσω. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα πολλές φορές. Οι άνευ αμοιβής συνεργασίες δεν έχουν “ουρές”!!
Αλήθεια τι θα έλεγε κανείς αν με ελαφρά την καρδία γνωματευε ότι η άσφαλτος δεν επιτρέπει την απορρόφηση των υδάτων  από το έδαφος (σωστό), άρα τα νερά μη έχοντας πού να πάνε, μπαίνουν στα μαγαζιά και δημιουργούν καταστροφές (σωστό κι αυτό).  Συμπερασματικά, λοιπόν, να έχουμε χωματόδρομους και να αποφύγουμε τις ασφαλτοστρώσεις (λάθος). Έχει λογική αλλά είναι ανόητο ,ως σύνολο ,διότι δεν λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι πριν φτάσει κανείς σε ένα τόσο ανόητο συμπέρασμα. Απλώς όποιος το επικαλεσθεί δεν λέει ψέματα αλλά κάνει κάτι χειρότερο. Διαλέγει να πει την μισή αλήθεια κάτι που δυσκολεύεται κανείς να τον αντιμετωπίσει  μόνον με την λογική και την άλλη μισή αλήθεια, όταν ο πρώτος είναι μάλιστα και αποφασισμένος.
Αγαπητέ Βασίλη, γνωστό αυτό το τρικ, έχω την απορία, ποιος σου το έμαθε να το χειρίζεσαι τόσο καλά; Προσωπικά θα σου απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο για ένα τόσο μεγαλόπνοο σχεδιασμό. Θα μου επιτρέψεις, όμως, να κρατήσω όλες μου τις επιφυλάξεις για το  αποτέλεσμα που θα προκύψει, για δικούς μου πάντα λόγους. Καταλαβαινομαστε.
Όλα αυτά, βέβαια ισχύουν και για το παυσιλυπο και τα πομπώδη λόγια για το τι θα γίνει μ αυτό το 8ο θαύμα τεχνικής, ξέρεις (όπως κι εγώ) πολύ καλά πόσο πρόχειρα σχεδιάστηκε και το αποδεικνύει η πρόβλεψη που κάνεις “αν κάτι στην πορεία δεν πάει καλά, θα το αλλάξουμε”. Στους σωστούς σχεδιασμούς δεν ξεκινάν έτσι, “πάμε και όπου μας βγάλει”.
Ως εκπαιδευτικός σε εκπαιδευτικό θα σου θυμίσω το ρηθέν του Πλάτωνα ” εκείνος που θέλει να γίνει άριστος δεν πρέπει να αγαπά περισσότερο τον εαυτό του, μήτε τα δικά του, αλλά το δίκαιο”.
Στην περίπτωσή σου δεν είναι τόσο σαφή τα πράγματα, για προσπάθησε λίγο περισσότερο γιατί αλλιώς θα φανεί ότι ισχύει για τους καρδιτσιωτες αυτό που ο Wil Durant είπε: αυτός που έχει εξαπατηθεί δύο φορές από τον ίδιο άνθρωπο, είναι συνεργός στην απάτη ” (όλα μεταφορικά βέβαια). Μην τους απογοητεύσεις, σ εμπιστεύτηκαν.
Μην τους υποχρεώνεις να μείνουν “έκθαμβοι” μπροστά στο 8ο θαύμα του Παυσιλύπου και μετά θα κλαίνε την μοίρα τους (βλ και Ιανός).
Αλήθεια, τελικά, πόσο κακό θα ήταν (εάν είσαι σίγουρος για το σωστό του αποτελέσματος, του 8ου θαύματος μιλάω) να βγεις και να δηλώσεις προσωπικά ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη για την όποια μετέπειτα καταστροφή μέρους του πρασίνου του Παυσιλύπου και κυρίως των μεγάλων δέντρων; Τι θα πείραζε; Θα έκλεινες αυτόματα όλα τα στόματα και τις αντίθετες φωνές που ακούγονται. Μην αφήνεις να υποθέτουν ότι ισχύει το “εμείς για τους δικούς μας λόγους θα κάνουμε αυτό που θέλουμε και για το μετά τί μας νοιάζει”.
Πόσο, άραγε, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και να θαυμάζουμε…την θέα;
Υ. Γ Για όσους έχουν την απορία γιατί δεν τα λέω κατ ιδίαν, είναι γιατί μετά την τελευταία μας επικοινωνία αρνείται να ανοίξει επικοινωνία επ ωφέλεια του φυσικά.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η’ Γενική Ιερατική Σύναξη απάντων των Κληρικών
Επόμενο άρθρο Χρ. Τριαντόπουλος: Αυξάνεται η στήριξη επιχειρήσεων της Μαγνησίας από το σχήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης