Ειδήσεις

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Τιμοθέου προς τον ευσεβῆ λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων με την ευκαιρία του νέου κατηχητικού έτους 2024-2025


Αγαπητοί μου αδελφοί, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στην πατρίδα μας ιδιαίτερα, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες και έντονες αλλαγές. Οι περισσότερες έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, συχνότερα υποτιμάται η αξία του παρά υπηρετείται. Οι αλλαγές στην οικογένεια, τα βιοηθικά διλήμματα, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας (schoolbullying), το έλλειμμα της παιδείας, η πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας, οι αντιθέσεις σχετικά με το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, το φάσμα της ανεργίας, οι φυσικές καταστροφές κάθε είδους οδηγούν τούς νέους ανθρώπους σε έντονο προβληματισμό και αγωνία, συχνά και σε απογοήτευση και μηδενισμό.

Απέναντι στην κοσμογονία αυτή θα λέγαμε, η Εκκλησία ως πνευματική Μητέρα, πού συνοδοιπορεί με τούς νέους και τις νέες, καλεί ΄όλους σε αναζήτηση προτύπων, αξιών και ιδανικών. Ακούμε – και οφείλουμε να ακο΄ύμε- τούς νέους ανθρώπους, χωρίς να παρεξηγούμε τον ενδεχόμενο θυμό τους. Ζητούν από εμάς αλήθεια και αυθεντικότητα· να αντικρύσουν την προοπτική της ελπίδας που δεν διαψεύδεται στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι η «Οδός, ἡ Αλήθεια και η Ζωή» των ανθρώπων.

Τις ημέρες αυτές ξεκινά στις ενορίες της Ιερά0ς μας Μητροπόλεως ἡ νέα κατηχητική-ιεραποστολική χρονιά. Για να πούμε στα παιδιά και τους νέους μας το διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα πού κομίζει η Εκκλησία στην ιστορία και στον καθένα ξεχωριστά, το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, πού απευθύνεται διαρκώς στον πραγματικό, χειροπιαστό άνθρωπο και σε όσα συνθέτουν την καθημερινότητά του.

Τα παιδιά μας, εκτός από την κοσμική, τη θύραθεν, όπως ονομάζεται σοφία, καλούνται να σπουδάσουν και τα ιερά γράμματα, για τα οποία ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στον μαθητή του Απόστολο Τιμόθεο ότι : «από βρέφους τα ιερά γράμματα οίδας, τα δυνάμενά σε σοφίσαι εις σωτηρίαν διά πίστεως της εν Χριστώ Ιησού», (από της βρεφικής ηλικίας ξέρεις τα ιερά γράμματα, τα οποία έχουν την δύναμιν να σε οδηγήσουν στη σοφία, προς σωτηρία, μέσω της πίστης στον Χριστό Ιησού),(Β’ Τιμ.γ΄,15).

Μέσα στις νεανικές εκκλησιαστικές συντροφιές, τα παιδιά μας καλούνται να μάθουν για το Ευαγγέλιο, για τούς Αγίους της πίστης μας, για τη ζωή της Εκκλησίας μας. Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε ότι αυτό το Ευαγγέλιο το κήρυξε και μας το προσέφερε ο αιώνιος Διδάσκαλος και Κατηχητής ὁ Χριστός, το έγραψαν και μας τι χάρισαν οι Άγιοι Απόστολοι, το δίδαξαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Αυτό το Ευαγγέλιο ανέδειξε Αγίους, μετέστρεψε σκληρούς ανθρώπους και τούς έκανε αναγεννημένους και μεταμορφωμένους, ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ὁ Διδάχος του Γένους Πατροκοσμάς ο Αιτωλός σημειώνει: «Στο άγιο και ιερό Ευαγγέλιο βρήκα μέσα πολλά και διάφορα νοήματα, τα οποία είναι όλα μαργαριτάρια, διαμάντια, θησαυρός, πλούτος, χαρά, ευφροσύνη, ζωή αιώνια» (Α΄ Διδαχή).

Η Εκκλησία ανοίγει και πάλι τις πύλες της στη νεολαία μας, για να σπαρεί στις παιδικές και νεανικές ψυχές, ὁ λόγος του Κυρίου. Άλλωστε, η Εκκλησία μας πάντοτε προσέφερε τον κατηχητικό λόγο στα παιδιά μας καθαρό, αγνό, αποστολικό, πατερικό, ομολογιακό, για να τους γνωρίσει τον μόνο αληθινό Θεό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, το φως πού φωτίζει άπλετα τη ζωή του νέου, τον Χριστό.

Στις μέρες μας, πού η αποστασία, ο αποπροσανατολισμός και οι πειρασμοί της νεότητος είναι περισσότεροι, είναι ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, να προσφερθούν στα παιδιά μας υγιή και αγνά πρότυπα. Ας αναλογιστούμε, ότι στους τόσους πειρασμούς πού κυκλώνουν τα παιδιά μας, όπως το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας προσφέρουμε στις ψυχές τους τον πολύτιμο μαργαρίτη, πού αιώνες διαφυλάσσει και μεταδίδει η Εκκλησία, τον Χριστό.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ο Θεός να ενδυναμώνει τις προσπά-θειες και τις δράσεις όλων των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια και με ταπεινή διάθεση ψυχής να μορφώσουν την εικόνα του Κυρίου μας στις ανήσυχες ψυχές των παιδιών μας. Επίσης, εύχομαι σε όλους σας το αναστάσιμο Φως και η Χάρη του Χριστού μας, να ευλογεί τις οικογένειές σας, να προστατεύει την κοινωνία μας, να οδηγεί τα παιδιά και τούς νέους σε φωτεινούς δρόμους προόδου, αρετής κα πνευματικής τελειώσεως.

Η έναρξη των Κατηχητικών Συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ε.ε. και σας καλώ όλους σε αυτές.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με αγάπη Χριστού

Ο Μητροπολίτης σας

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η τοπική μας Εκκλησία τιμά τον άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, στο Φανάρι
Επόμενο άρθρο Πρωταθλήτρια η Θεσσαλία στον δείκτη ικανοποίησης τουριστών