Ειδήσεις

Στις 22 Νοεμβρίου η Παρουσίαση του Βιβλίου Πρακτικών του Συνεδρίου με θέμα Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του


Μια σειρά από αξιόλογες εισηγήσεις και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα περιλαμβάνει η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του», που οργάνωσαν με επιτυχία, το διάστημα 29, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2021, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, και η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στην Καρδίτσα.

Το Συνέδριο οργανώθηκε σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είχε την υποστήριξη της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Επί τρεις ημέρες, που διήρκησε το Συνέδριο, αναπτύχθηκαν 46 συνολικά εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές (συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα οι οποίοι φώτισαν σημαντικές πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, και σκιαγράφησαν με τρόπο μοναδικό όλη την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, αναλύθηκαν η προσωπικότητα του Καραΐσκάκη, η κατάσταση της υγείας του, οι συγκρούσεις του, παρουσιάστηκαν άγνωστες πλευρές της δράσης του, αναλύσεις με βάση τον τύπο και αρχειακό υλικό, η επίδραση της μορφής του στην λαϊκή παράδοση, στην λαϊκή κουλτούρα του μεσοπολέμου και στην σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και σε πολλές μορφές της νεοελληνικής τέχνης όπως στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία. Παράλληλα, βιογραφήθηκαν ο γιος του Σπυρίδωνας και ο εγγονός του Γεώργιος Καραϊσκάκης, βουλευτής Καρδίτσας.

Όλο αυτό το σημαντικό υλικό, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αξιοποιήθηκε μέσα από την έκδοση των Πρακτικών  που ανέλαβε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και που, έπειτα από πολύχρονη και συστηματική εργασία (διασταυρώσεις, έρευνα και συνολικά όλη η επιμέλεια που απαιτούσε μια κοπιαστική και απόλυτα υπεύθυνη δουλειά), είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στο κοινό.

Άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά πανελλαδικά που πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου και με τη συμμετοχή αξιόλογων εισηγητών.

Αυτή η αξιόλογη έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, που ξεδιπλώνεται μέσα από έναν καλαίσθητο τόμο, είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στο κοινό της Καρδίτσας και αναμένεται να παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενδοτική πολιτική και που οδηγεί - Του Κώστα Βλάχου
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας