Ειδήσεις

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Να αποσυρθεί η διάταξη της Κυβέρνησης που καταργεί το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην Κινητικότητα του Δημοσίου!


Οι εκπαιδευτικοί όπως και όλοι/ες οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να παίρνουν μέρος στους κύκλους κινητικότητας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και να μετατάσσονται ή να αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται στη βουλή προς ψήφιση, προβλέπεται η κατάργηση αυτού του δικαιώματος. Με πρόσχημα την ύπαρξη χιλιάδων κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, καταργούν το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να μετατάσσονται ή να αποσπώνται σε φορείς του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα!

Στην αιτιολογική έκθεση μάλιστα αποκαλύπτεται η πραγματική στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών: “Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα”.

Είναι προφανές πως πρόκειται για απόπειρα περιστολής ενός ακόμη δικαιώματος των εκπαιδευτικών η οποία δεν μπορεί να περάσει έτσι. Αντί να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να καλυφθούν άμεσα ΌΛΑ τα κενά με χιλιάδες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/αναπληρωτριών, στερούν το αυτονόητο δικαίωμα ενός εκπαιδευτικού, να διεκδικήσει τη μετάταξη/απόσπαση σε κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (π.χ. ένας Γεωπόνος, που υπηρετεί σαν εκπαιδευτικός, να μεταταγεί στο Υπουργείο Γεωργίας).

Η απαγόρευση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στους κύκλους κινητικότητας του δημοσίου είναι ενέργεια αυταρχική και λειτουργεί τιμωρητικά για τους/τις συναδέλφους/ισσες που επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία αυτή.

Το ΔΣ της EΛΜΕ Καρδίτσας απαιτεί την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας αποχαιρετά τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο