Ειδήσεις

Εμβολιασμοί MMR σε παιδιά Ρομά του οικισμού Μαύρικα


Από τις Κινητές Μονάδες Υγείας  ΕΟΔΥ  με τη συμμετοχή της 2ης Τ.ΟΜ.Υ  και Κέντρου κοινότητας-Παράρτηματος Ρομά Δήμου Καρδίτσας.  Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί παιδιών Ρομά στον οικισμό Μαύρικα της Καρδίτσας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Οι εμβολιασμοί αφορούσαν το εμβόλιο MMR, το οποίο προστατεύει από την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Η δράση, που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα σε όλους του καταυλισμούς Ρομά της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία και συντονισμό της 5ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με τη συμμετοχή της 2ης Τ.ΟΜ.Υ Καρδίτσας και τη συνεργασία  του Κέντρου κοινότητας-Παράρτημα Ρομά Δήμου Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν, ως συντονίστρια του ΕΟΔΥ η Τσέκου Αικατερίνη από τη 2η Τ.ΟΜ.Υ  η επισκέπτρια υγείας κ Δανιήλ Ασπασία , η παιδίατρος Κολοφωτιά Ευαγγελία, από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ οι Παπαγεωργίου Δημήτριος, Μπαλαντίνας Αντώνιος, Κρομμύδα Ευγενία, Χουλιάρα Παρασκευή και Μπεκιάρης Θεόδωρος και το Κέντρου Κοινότητας- παράρτημα Ρομά Δήμου Καρδίτσας οι Βασίλογλου Βασιλική, Λούκα Βασιλική και Αμπαντζή Μάρθα.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας εμβολιασμών που οργανώνεται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και τον ΕΟΔΥ . Στόχος είναι η πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών και η προάσπιση της υγείας των παιδιών αυτών των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, τα οποία συχνά παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη λόγω δυσκολιών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί παράδειγμα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ φορέων υγείας και των ευάλωτων ομάδων και την προώθηση της υγειονομικής ασφάλειας για όλους.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και τις επίσημες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων Ιλαράς σε πολλές Ευρωπαικές χώρες κρίνεται σημαντική η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εμβολίων της παιδικής ηλικίας και επίσπευση του εμβολιασμού σε ανεμβολίαστα παιδιά και ενήλικες (γεννηθέντες μετά το 1970 , που δεν έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου). Σημειώνεται πως κατά το τελευταίο έτος στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα ιλαράς αλλά στην Ευρώπη , σύμφωνα με τα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης του European Surveillance System ( TESSy) μόνο τον Ιούλιο 2024 18 χώρες δήλωσαν 815 κρούσματα μεταξύ των οποίων Ρουμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία κα. Συνολικά κατά το διάστημα 01/08/2023 έως 31/07/2024 σημειώθηκαν 17.949 κρούσματα Ιλαράς στην Ευρώπη.

 

Προηγούμενο άρθρο Άρχισαν οι καταβολές στήριξης επιχειρήσεων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από την Γερμανία στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου